«Εδειξε στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ, ταυτότητα της… CIA κι εκείνοι δεν σου λέω πόσα συγγνώμη του ζητήσανε. Τους είπε ότι τον παρακολουθούν δορυφόροι κι εκείνοι έφυγαν αμέσως».
Ενδεικτική ατάκα από απομαγνητοφωνημένο διάλογο στην υπόθεση της απαγωγής του 26χρονου Μάριου Παπαγεωργίου που αποκαλύπτει τα «κενά» των αστυνομικών ελέγχων στους δρόμους της Αθήνας για την πάταξη της εγκληματικότητας. Τουλάχιστον έξι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ σταματήσανε για έλεγχο τρία άτομα που επέβαιναν σε δύο οχήματα και για τα οποία αποδείχθηκε ότι εμπλέκονταν στην απαγωγή -στις 9 Αυγούστου 2012- του 26χρονου αλλά και σε προετοιμασία της ληστείας της μητέρας του.
Ομως παρότι στη διάρκεια του ελέγχου οι αστυνομικοί ανακάλυψαν όπλα και άλλα ύποπτα αντικείμενα, σταμάτησαν κάθε περαιτέρω έρευνα όταν ο 71χρονος οργανωτής της απαγωγής Πέτρος Μιχαλεάκος τους έδειξε μια ταυτότητα της CIA που προφανώς ήταν πλαστή. Κι έτσι χάθηκε μια «χρυσή ευκαιρία» των διωκτικών αρχών να συλλάβει επ’ αυτοφώρω τους υπόπτους.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ μιλούν «για ένα δείγμα της επιπολαιότητας και της ευπιστίας πολλών αστυνομικών που εντυπωσιάζονται από ιδιότητες που επικαλούνται οι ελεγχόμενοι. Με αποτέλεσμα να χάνονται ευκαιρίες για ανακάλυψη σημαντικών ή για την αποτροπή εγκληματικών ενεργειών».
Οι διάλογοι που υπάρχουν στην δικογραφία της υπόθεσης μεταξύ δύο εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση για τον έλεγχο από τους αστυνομικούς είναι χαρακτηριστικοί όσο και σπαρταριστοί.
Α: Σκάνε λοιπόν τρεις μηχανές της ΔΙΑΣ ενώ ήμασταν στο αμάξι. Κατεβαίνει ο ένας και μου λέει: «πόση ώρα είστε εδώ;». «Γιατί» του λέω εγώ; Μου λέει «γιατί σας βλέπουμε ώρα». Και τότε εγώ τον ρωτάω με την σειρά μου «Και τι έγινε που είμαστε ώρα εδώ. Καθόμαστε και μιλάμε». Μέχρι τότε ο Πέτρος (σ.σ. Μιχαλεάκος) δεν είχε πει τίποτε!
Β. Και τι έγινε;
Α: Με ρώτησε «έχετε κάτι παράνομο μαζί σας»; «Οχι» του λέω! «Αμα θέλεις να ψάξεις, ψάξε». Ομως εκείνη την ώρα κατευθύνεται στο άλλο αμάξι που ήταν ο Πέτρος…
Β: Ναι, ε;
Α: Στο πίσω, στο δικό του! Εχει τη «μπουμπού» μέσα (σ.σ το όπλο) έχει τη Romeo μέσα, τα έχει όλα, ε;
Β: Ναι, ε; Και τι συνέβη;
Α: Τότε ο αστυνομικός βρίσκει το όπλο. Και τότε ο Πέτρος του λέει «κάτσε, περίμενε». Και του βγάζει την ταυτότητα…
Β: Και τι έλεγε αυτή;
Α: C. Ι. Α.
Β: Τι, τι;
Α: C – I – A.
B: Σώπα ρε μάγκα! Στο όνομα του;
Α: Ναι! Και του έφυγε η μαγκιά του αστυνομικού…
Β: Σώπα ρε!
Α: Ο τύπος είναι υπεύθυνος της ασφαλείας του Υπουργού Πρεσβείας των Αμερικανών! (σ.σ Προφανώς καμία πρεσβεία στον κόσμο δεν έχει… υπουργό)
Β: Σοβαρά μιλάς;
Α: Ναι, και δεν ξέρεις πόσα συγγνώμη του ζητήσανε! «Συγγνώμη ρε παιδιά, δεν το ξέραμε» του είπαν οι αστυνομικοί (…)
Β:Σοβαρά, ε;
Α: Κι ο Πέτρος του είπε «έλα σου κλείνω το μάτι. Μπορεί να είμαι σε αποστολή. εδώ που είμαι με παρακολουθούν δέκα δορυφόροι», του λέει.
Κι έτσι ο 71χρονος απαγωγέας δείχνοντας την ψευτοταυτότητα της… CIA, κλείνοντας το μάτι και δείχνοντας τους δορυφόρους που υποτίθεται ότι εστίαζαν πάνω του, γλίτωσε από τον αστυνομικό έλεγχο. Οσο απίστευτο μοιάζει είναι αληθινό…
Φαίνεται πάντως ότι από την περαιτέρω έρευνα να μην έχει ανακαλυφθεί ποιοι ευκολόπιστοι αστυνομικοί συμμετείχαν στην συγκεκριμένη παρακολούθηση…