Όχι μόνο κάπνιζαν μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά έβγαλαν και… γλώσσα, όταν τους έγινε παρατήρηση.

Ο λόγος για τρεις βουλευτές, οι οποίοι «συνελήφθησαν» από συνάδελφό τους να καπνίζουν έξω από την αίθουσα της Γερουσίας. «Θα εφαρμόζω όποιο νόμο θέλω, όπως θέλω και όποτε γουστάρω», φέρεται να είπε η μία εκ των τριών στον βουλευτή της ΝΔ κ. Ανδρέα Ψυχάρη.
Το γεγονός ότι ο αντικαπνιστικός νόμος καταστρατηγείται είναι αδιαμφισβήτητο. Το ίδιο βέβαια, ισχύει για πολλούς νόμους. Στο χώρο όμως του Κοινοβουλίου, εκεί όπου «γεννιούνται» οι νόμοι, θα έπρεπε να τηρούνται.
Η συμπεριφορά των τριών βουλευτών προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Κατά του Καπνίσματος, καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος απηύθυνε την Τετάρτη ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρο της Βουλής.
Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κ. πρόεδρε,
Οδυνηρή έκπληξη προκάλεσε στον κάθε Έλληνα πολίτη το γεγονός, ότι τρία μέλη του Κοινοβουλίου εντοπίσθηκαν να καπνίζουν στο διάδρομο της Βουλής, ακριβώς έξω από την αίθουσα της Γερουσίας.
Και το ακόμη χειρότερο είναι, ότι όταν τους έγινε παρατήρηση από τον βουλευτή κ. Ανδρέα Ψυχάρη, ότι αυτό ήταν παράνομο, μια εξ αυτών (γυναίκα και ιατρός μάλιστα) φέρεται, κατά το σχετικό δημοσίευμα στο διαδίκτυο να είπε «θα εφαρμόζω όποιο νόμο θέλω, όπως θέλω και όποτε γουστάρω».
Μια σύντομη προσέγγιση του συμβάντος οδηγεί σε απογοητευτικές διαπιστώσεις:
1.Συνειδητή παραβατική συμπεριφορά από ανθρώπους που έχουν δώσει όρκο στην τήρηση του Νόμου.
2.Έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στο χώρο του Κοινοβουλίου από τα ίδια τα μέλη του.
3.Επίδειξη πρωτοφανούς θρασύτητας στην υπόδειξη του λάθους.
4.Έλλειψη ιατρικού ήθους.
Είναι βέβαιον, κύριε Πρόεδρε, ότι δεν ευλογείτε τα παραπάνω.
Η προσδοκία, όμως όλων μας, είναι να κάνετε κάτι, δεδομένου ότι, το παθητικό κάπνισμα είναι η πιο διαδεδομένη μορφή σκληρής βίας στη σημερινή κοινωνία».