Σε οριστική λύση και όχι απλή «τακτοποίηση» όσον αφορά τις μικρές αυθαίρετες παραβάσεις προσανατολίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτη, εδώ και έναν μήνα ειδική ομάδα εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο σε μια προσπάθεια να επιλυθεί με πιο ουσιαστικό τρόπο το θέμα.

«Δεν θα αδικηθεί κανείς. Δεν πρόκειται για μέτρα που θα δώσουν την εικόνα της άνισης μεταχείρισης», τόνισε την Πέμπτη σε άτυπη συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους. Το σχέδιο, όπως ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Αλεξιάδης θα γίνει κωδικοποίηση όλων των ρυθμίσεων που αφορούν στην τακτοποίηση αυθαιρέτων. «Ο νόμος 4014 συμπληρώθηκε με άλλες 40 με 50 τροπολογίες. Θα κωδικοποιήσουμε το νόμο σε ένα ενιαίο κείμενο», επεσήμανε. Στη συνέχεια, όπως επεσήμανε, θα γίνει κατηγοριοποίηση όλων των αυθαιρεσιών. «Είναι άλλη αυθαιρεσία να αλλάξει θέση η κουζίνα – μια μετατροπή που ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην την γνωρίζει – , είναι διαφορετική μια αυθαιρεσία σε κτήριο με οικοδομική άδεια και πιο σοβαρή μια αυθαιρεσία σε ένα εξ΄ ολοκλήρου αυθαίρετο κτίσμα», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε νέα ρύθμιση θα αφορά κτήρια των οποίων έχει ολοκληρωθεί ο φέρων οργανισμός (και χρήσεις που έχουν εγκατασταθεί) έως τις 28.7.2011 όπως όριζε ο νόμος 4014. «Η ημερομηνία αυτή αποτελεί κόκκινη γραμμή», σημείωσε.

Αφού γίνει η κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων τότε, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, θα δοθεί οριστική λύση σε κάποιες περιπτώσεις μικροαυθαιρεσιών χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.

Σχετικά με τις διευκολύνσεις που είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΚΑ στις 11 Σεπτεμβρίου (https://www.tovima.gr/society/article/?aid=474357) οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου.

Όσα αυθαίρετα η νομοθεσία δεν θεωρεί «τακτοποιήσιμα» θα κατεδαφιστούν, υποστήριξε ο Ειδικός Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σάκης Κουρουζίδης. Παρότι έως σήμερα δεν έχει γίνει καμία κατεδάφιση στα περίφημα αυθαίρετα της Μυκόνου και άλλων περιοχών, τα οποία χτίστηκαν μετά τις 28.7.2011 (προκειμένου να τακτοποιηθούν με τον 4014) ο κ. Κουρουζίδης επεσήμανε ότι ξεκίνησε η συνεργασία ΟΚΧΕ (Οργανισμός Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος) και ΤΕΕ (Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) για το θέμα.

«Θα γίνει σύγκριση δορυφορικών αεροφωτογραφιών που τραβήχτηκαν μετά την ψήφιση του νόμου με προηγούμενες», τόνισε. Όπως είπε, ήδη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου εξασφάλισε τρία εκατομμύρια ευρώ για να προχωρήσει στην υλοποίηση 1.000 πρωτοκόλλων κατεδάφισης σε 12 νομούς.

Επανέρχεται η κουβέντα στην «Τράπεζα γης»

Τη δημιουργία «τράπεζας γης» σχεδιάζει το ΥΠΕΚΑ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός «κουμπαρά γης» ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί η μεταφορά συντελεστή δόμησης, απαλλοτριώσεις σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα αναπλάσεων του υφιστάμενου οικιστικού πλούτου με παράλληλη θεσμοθέτηση μέτρων ώστε να αποτραπεί η δόμηση.

«Πλαταίνει» κι άλλο ο δρόμος για τους επενδυτές

Ομάδα εργασίας έχει συσταθεί από τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να προχωρήσει μια πολεοδομική μεταρρύθμιση η οποία θα δίνει ακόμη περισσότερο χώρο στους επενδυτές. Όπως τόνισε ο κ. Καλαφάτης, «προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε μια πολεοδομική μεταρρύθμιση προκειμένου να καταπολεμήσουμε τις παθογένειες και τα προβλήματα».
Έτσι, αναμένεται απλούστευση των διαδικασιών και του σχεδιασμού στον χώρο ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός, «να γίνει ευεπίφορο το έδαφος για επενδύσεις στη χώρα. Να διευκολύνουμε δηλαδή την έλευση επενδυτών».
Με αργούς ρυθμούς οι δασικοί χάρτες στην Αττική

Σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά τις πρώτες τρεις αναρτήσεις σε Μαραθώνα, Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης, οι αναρτήσεις και κυρώσεις νέων χαρτών στην Αττική είναι ελάχιστες. Όπως ανέφερε ο Ειδικός Γραμματέας Δασών κ. Γιώργος Αμοργιανιώτης, οι ενστάσεις στην Αττική είναι πολλές για η διαδικασία καθυστερεί. Αντίθετα στην επαρχία οι δασικοί χάρτες σιγά σιγά προχωρούν. Ήδη έχουν αναρτηθεί και κυρωθεί σε πολλές περιοχές της Ελλάδος ενώ αναμένεται άμεσα ανάρτηση δασικών χαρτών σε Ζάκυνθο και Θήρα. Στη Θεσσαλονίκη έχουν αναρτηθεί ήδη 12 χάρτες και αναμένεται έως το τέλος του έτους η ανάρτηση άλλων 30 χαρτών.