Την ώρα που συνεχίζεται η προανάκριση από την ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να σχηματιστεί δικογραφία για την έφοδο βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής στο πανηγύρι της Ραφήνας, ο δήμαρχος Γιώργος Χριστόπουλος δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι οι αλλοδαποί μικροπωλητές είχαν άδεια για τους πάγκους τους.

Ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου ανέφερε ακόμη ότι την κρίσιμη ώρα στο σημείο δεν υπήρχαν αστυνομικοί, καθώς η αστυνομική δύναμη στο δήμο είναι μικρή, ενώ σημείωσε ότι ο δήμος δεν διαθέτει δημοτική αστυνομία.

Την ίδια ώρα αίσθηση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των υπαίθριων πωλητών, που μεταξύ άλλων τονίζει: «Οι αυθόρμητες κινήσεις ματ μελών της Χρυσής Αυγής σε διάφορες εμποροπανηγύρεις ανά την επικράτεια μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους, με την παρότρυνση αυτή η δράση τους να συνεχιστεί σε όλους τους υπαίθριους χώρους».

Η ανακοίνωση εστάλη στη Χρυσή Αυγή, η οποία και την δημοσιοποιεί με δικό της δελτίο Τύπου. Αλλωστε, η Χρυσή Αυγή έχει προαναγγείλει ότι οι έφοδοι θα συνεχιστούν.

Πάντως, εντός της εβδομάδας αναμένεται να φθάσει στη Βουλή η δικογραφία για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που συμμετείχαν στην έφοδο στη Ραφήνα.

Από το οπτικό υλικό, που έχει δημοσιοποιήσει η ίδια η Χρυσή Αυγή, είναι εμφανές ότι οι βουλευτές του κόμματος Παν. Ηλιόπουλος και Γ. Γερμενής διαπράττουν το αδίκημα της αντιποίησης αρχής, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους στο αδίκημα της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογο περιστατικό σημειώθηκε το Σάββατο -μία ημέρα μετά την επίθεση στη Ραφήνα- στο Μεσολόγγι.

Τα κόμματα καταδίκασαν τις εφόδους της Χρυσής Αυγής. Το ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδια «να αφήσει τα μεγάλα λόγια και να επιβάλει την τάξη»· ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τη στάση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης· να λάβει τα μέτρα της η κυβέρνηση ζήτησε το ΚΚΕ.

Παράλληλα τα κόμματα τόνισαν ότι η δράση της Χρυσής Αυγής είναι επικίνδυνη για τη Δημοκρατία και κάλεσαν τους πολίτες να μην υποκύπτουν στη δημαγωγία της.