Την μέθοδο «πονάει κεφάλι… κόβει κεφάλι» επέλεξε ο δήμος Καισαριανής για να επιλύσει διαφορές του με το πανεπιστήμιο Αθηνών, από το οποίο διεκδικεί το σύνολο της οδικής αρτηρίας που περνάει από την πανεπιστημιούπολη που εδρεύει στην περιοχή, αδιαφορώντας για φοιτητές, καθηγητές και μαθήματα. Ο Δήμαρχος Καισαριανής κ. Αντώνης Καμπάκας, δήλωσε ξεκάθαρα στο «Βήμα» ότι αφαίρεσε την οδική μπάρα που είχαν τοποθετήσει στην περιοχή οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου, γιατί «ο δρόμος ανήκει στον λαό».

«Αυτοί αυθαιρέτησαν τοποθετώντας την μπάρα εκεί» λέει ο κ. Καμπάκας ενώ στο ερώτημα «εάν θεωρείτε ότι κάποιος αυθαιρετεί γιατί δεν ρωτάτε τους δικηγόρους σας ή δεν φωνάζετε την αστυνομία;», απαντάει χαρακτηριστικά: «Δεν θα ζητήσω και άδεια. Δεν χρειαζόμαστε άδεια για να πάρουμε μια μπάρα. Δεν είναι πανεπιστημιακός αυτός ο χώρος. Η πόλη μας στενάζει, ήταν προσβολή, το αποφασίσαμε και την βγάλαμε»…

Όπως εξηγούν οι εκπρόσωποι του πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δήμος Καισαριανής αφαίρεσε παρανόμως την μπάρα που είχε τοποθετήσει το πανεπιστήμιο στο δρόμο αλλά και την ειδική σήμανση την οποία και δεν την επέστρεψε ποτέ, καθώς θεωρεί ότι ο δρόμος αυτός ανήκει στον δήμο. Όπως αναφέρει βέβαια ο επόπτης της πανεπιστημιούπολης, επίκουρος καθηγητής κ.Γ. Στείρης, ο συγκεκριμένος δρόμος, με επίσημο τοπογραφικό ανήκει στο πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ για ένα μέρος του έχουν γίνει και προσφυγές στα δικαστήρια και το πανεπιστήμιο Αθηνών έχει δικαιωθεί. Οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου, παρότι το περιστατικό συνέβη μερικούς μήνες νωρίτερα, έδειξαν ανοχή προκειμένου η κλεμμένη περιουσία να επιστραφεί. Κάτι τέτοιο δεν έγινε βέβαια, οπότε και εξετάζουν πλέον την πιθανότητα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

«Δεν δεχόμαστε ότι αυτός ο δρόμος είναι του πανεπιστημίου» λέει ο κ. Καμπάκας από την πλευρά του. «Πρέπει να αναπνεύσει και η πόλη μας, έχουν και άλλοι το δικαίωμα να αναπνεύσουν» επισημαίνει.
«Ο χώρος αυτός είναι κατοχυρωμένος και ανήκει στο πανεπιστήμιο Αθηνών και γι’ αυτό πήραμε μέτρα αναβάθμισής του, που τον μετέτρεψαν σε χώρο αναψυχής για την πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ μείωσαν κατά 95% την εγκληματικότητα στην περιοχή» λέει σχετικά ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ.Πελεγρίνης. «Σε κάθε περίπτωση το πανεπιστήμιο Αθηνών θα διεκδικήσει τα δικαιώματα με κάθε νόμιμο τρόπο» συνεχίζει.
Οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών, αποφάσισαν πριν από ένα χρόνο περίπου να κλείνουν τις πύλες του πανεπιστημίου για κάποιες ώρες στην διάρκεια της ημέρας, για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ηχορύπανσης, προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και εγκληματικότητας μέσα σε μια περιοχή όπου κινούνται κυρίως φοιτητές.

«Θα έπρεπε να κλείσουν όλες οι πύλες»

«Εμείς θέλουμε να μην ανοίγουν καθόλου οι πύλες του πανεπιστημίου Αθηνών καθώς πρόκειται για πανεπιστημιακό κάμπους, στο οποίο δεν έχουν κανένα λόγο να κινούνται εξωπανεπιστημιακά αυτοκίνητα» λέει στο «Βήμα» ο Κωνσταντίνος Ράμμος, φοιτητής του Ιστορικού Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών. «Κανονικά θα έπρεπε να μην ανοίγουν καθόλου και ποτέ αυτές οι πύλες του πανεπιστημίου. Εγώ προσωπικά έχω δει ατύχημα όπου εξωπανεπιστημιακό αυτοκίνητο χτύπησε το αυτοκίνητο φοιτητή, επειδή έτρεχε πολύ» συνεχίζει. «Θα έπρεπε να είναι κλειστές όλες οι πύλες, να υπάρχουν επόπτες και να ελέγχουν τις κάρτες όσων επιχειρούν να μπουν στο πανεπιστήμιο για να δουν αν έχουν σχέση με αυτό ή όχι. Όχι να θέλουν να ανοίξουν τον δρόμο μόνιμα» λέει ο Κωνσταντίνος.

«Από τότε που η Πρυτανεία του Ιδρύματος αποφάσισε να κλείνει τις πόρτες, ο κυκλοφοριακός φόρτος μειώθηκε αισθητά, όπως και τα τροχαία ατυχήματα και η κάθε λογής εγκληματικότητα, που διευκολύνετο από την ανεξέλεγκτη πρόσβαση» λέει στο «Βήμα» ο κ. Στείρης. «Επίσης, βελτιώθηκε άρδην η κατάσταση όσον αφορά στην καθαριότητα, τις φθορές στο οδικό δίκτυο και τις παράπλευρες υποδομές, την ηχορύπανση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος» συνεχίζει. «Ο δήμος Καισαριανής επιδιώκει να καταστήσει την Πανεπιστημιούπολη βασική οδική αρτηρία καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, επί 365 ημέρες το έτος, ώστε να ελαφρυνθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος στα στενά όριά του» λέει ο κ. Στείρης.

«Όταν είπα στον δήμαρχο Καισαριανής ότι το να αφαιρείς την μπάρα αποτελεί κλοπή, μου απάντησε ότι δεν τον νοιάζει και ότι ο λαός αποφασίζει…» καταλήγει προβληματισμένος.

Πολιτικοί και νεύρα…

Το θέμα της οδικής αρτηρίας που περνάει από τη περιοχή της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, έχει αποτελέσει αρκετές φορές σημείο τριβής τόσο με πολίτες, όσο και με πολιτικούς που θεωρούσαν τη προσωπική τους ευκολία, σημαντικότερη από την περιφρούρηση της ηρεμίας στον πανεπιστημιακό χώρο.

Όπως λέει φύλακας της πύλης που μίλησε στο «Βήμα», την καλύτερη εντύπωση ως σήμερα του είχε κάνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, το αυτοκίνητο του οποίου επιχείρησε να περάσει δυο φορές από την περιοχή, την περίοδο μάλιστα που διοικούσε τη χώρα. Όταν ενημερώθηκε ότι η πύλη είναι κλειστή με απόφαση του πρύτανη, το αυτοκίνητο του γύρισε και έφυγε χωρίς να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως, ο ίδιος φύλακας θυμάται τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο να φεύγει εκνευρισμένος βρίζοντας με απαράδεκτους, όπως λέει, χαρακτηρισμούς, τον πρύτανη του πανεπιστημίου…