Τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, σε μέγεθος και σχήμα πιστωτικής κάρτας, οι οποίες θα λειτουργούν και ως ταξιδιωτικό έγγραφο σε ρόλο διαβατηρίου, παρουσίασε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Οι νέου τύπου δίγλωσσες ταυτότητες σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο υιοθέτησης και εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 2252/2004 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό τα νέα δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα αναγνωρίζονται και ως ταξιδιωτικά έγγραφα και θα είναι ίδιες για όλους τους έλληνες πολίτες είτε διαμένουν στο εσωτερικό της χώρας είτε στο εξωτερικό, όπου θα εκδίδονται μέσω των εκεί προξενικών αρχών.

Το νέο δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, το οποίο διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά ασφαλείας, θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας.

Αντί των χειρόγραφων στοιχείων που έχουν οι ισχύουσες ταυτότητες, η νέα θα φέρει μηχανογραφημένα εκτός από τον αριθμό του δελτίου, επώνυμο, όνομα, πατρώνυμο, φύλλο, ιθαγένεια, ημερομηνία και τόπο γέννησης, φωτογραφία, αλλά και την ομάδα αίματος του κατόχου.

Το δείγμα της νέας ταυτότητας που παρουσίασε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προέρχεται από τις ίδιου τύπου ταυτότητες που διαθέτουν ήδη οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ, γι’ αυτό και εμφανίζονται στο παράδειγμα και ορισμένα ακόμα στοιχεία, όπως ο βαθμός, που δεν θα υπάρχουν στις ταυτότητες των πολιτών.

Η διαδικασία αντικατάστασης του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας με το νέου τύπου δελτίο ταυτότητας, πρόκειται να ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2012 και θα υλοποιηθεί σταδιακά με τρόπο που θα καθορίσει η Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανά χρονολογική σειρά έκδοσης του (με σειρά προτεραιότητας στις παλαιότερες χρονολογίες έκδοσης) και κατά αλφαβητική σειρά, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Σημειώνεται ότι όλα τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας θα ισχύουν μέχρι και την αντικατάστασή τους από τα νέου τύπου.