Τέταρτη είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα στα ποσοστά περικοπών των δαπανών για την Παιδεία, με πρώτες τις τρεις χώρες του ΔΝΤ Λετονία, Ρουμανία και Ουγγαρία. Όπως ανέφεραν, όμως, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, με την παρουσία εκπροσώπων των μεγαλύτερων συνδικαλιστικών και εκπαιδευτικών σωματείων της Αργεντινής, η χώρα μας έρχεται πρώτη στην ΕΕ σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών.

Δείτε όλη την έρευνα

Στις δαπάνες για την Παιδεία πρώτη σε περικοπές πανευρωπαϊκά αναδεικνύεται η Λετονία με 55% μείωση, δεύτερη η Ρουμανία με 50%, τρίτη η Ουγγαρία με 27% και τέταρτη η Ελλάδα με 20%.

Στη χώρα μας δίνεται αυτή την στιγμή για την Παιδεία μόλις το 2,6% του ΑEΠ (και βάση των αρχών του Μνημονίου ως το 2015 προβλέπεται περαιτέρω μείωση μέχρι το 2,2%). Στην Αργεντινή που είχε περάσει κι αυτή στο παρελθόν την μεγάλη οικονομική της περιπέτεια, την περίοδο του ΔΝΤ στη χώρα το ποσοστό του ΑEΠ για την Παιδεία ήταν 3%, ενώ σήμερα είναι 6%.

Στην Αργεντινή σήμερα ο βασικός μισθός πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού έχει ανέλθει (σε αντιστοιχία) περίπου στα 1.800 ευρώ καθαρά, ενώ στη χώρα μας βρίσκεται στα 600 ευρώ.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στην σημερινή συνέντευξη Τύπου, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα πανευρωπαϊκά σε περικοπές μισθών εκπαιδευτικών, με 30% περικοπές μισθών. Σχετικά με τις περικοπές στις συντάξεις εκπαιδευτικών, η Ελλάδα είναι 2η πανευρωπαϊκά με 20% περικοπές και ακολουθεί η Ουγγαρία 30% περικοπές.

Σε συγχωνεύσεις σχολείων η χώρα μας είναι πρώτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκονται Ουγγαρία και Ιταλία.

Παρουσιάστηκαν ακόμη τα συμπεράσματα έρευνας σε 55 συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών, που καλύπτουν τους τομείς της προσχολικής εκπαίδευσης, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – οι οποίες αντιπροσωπεύουν 26 χώρες της ΕΕ και 14 χώρες εκτός ΕΕ.

Η έρευνα έγινε από την ETUCE από τις 17 Φεβρουαρίου εως 23 Μαρτίου 2012. Όπως ανέφεραν οι συνδικαλιστές:

Βουλγαρία: «Οι εκπαιδευτικοί δεν πληρώνονται για τις επιπλέον ώρες εργασίας. Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πολύ συχνά δεν πληρώνεται. Η εξέλιξη της σταδιοδρομίας σε πολλές περιπτώσεις έχει σταματήσει».

Ισπανία: «Κατάργηση των «έξτρα αμοιβών» και μείωση του μισθού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας».

Ουγγαρία: «Κατάργηση των μηνιαίων υποτροφιών, περικοπές στις πρόσθετες παροχές (κουπόνια για γεύματα, κουπόνι διακοπών, των συνταξιοδοτικών ταμείων, οικονομική στήριξη για τα παιδιά σχολικής ηλικίας των εκπαιδευτικών)».

Δημοκρατία της Τσεχίας: «Τα κονδύλια για κοινωνικές παροχές (κουπόνια φαγητού, λοιπές παροχές) μειώθηκαν από το 2% στο 1%».

Ιρλανδία: «Καταργήθηκε το επίδομα διαχείρισης».

Πολωνία: «Σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν περικοπές σε μπόνους».

Μαυροβούνιο: «Τα επιδόματα, όπως πχ επίδομα για γεύμα φορολογούνται και περιλαμβάνονται στο συνολικό ποσό των μισθών».

Ελλάδα: «Επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης 356 € 100% περικοπή, επίδομα διδακτικής προετοιμασίας 105 € περικοπή 100%, επίδομα γάμου 35 € 100% περικοπή, επίδομα για μεταπτυχιακές σπουδές 45 – 75 € 100% περικοπή, αποζημίωση για τη διδασκαλία μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες 195 € 100% περικοπή».

Ηνωμένο Βασίλειο: «Γενική μείωση των συμβατικών παροχών δεν καθορίζεται από το νόμο. Πολλά στοιχεία όμως της αμοιβής των εκπαιδευτικών είναι στη διακριτική ευχέρεια των σχολείων, έτσι η πίεση στους προϋπολογισμούς των σχολείων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις αμοιβές των εκπαιδευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων».