Εξαώροφες πολυκατοικίες θα μπορούν να χτίζονται στην παραλία του Αγίου Κοσμά. Με τροπολογία της τελευταία στιγμής στο σχέδιο νόμου για το Ελληνικό, το οποίο εισήχθη σήμερα Τετάρτη για συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί τη δόμηση κτιρίων ύψους 16 μέτρων στο τμήμα του Μητροπολιτικού Πόλου, το οποίο περιλαμβάνει τα ακίνητα του πρώην Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά και του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (Ε.Α.Κ.Ν.).

Στο αρχικό σχέδιο νόμου το επιτρεπόμενο ύψος ήταν 10 μέτρα. Παραμένει επίσης, η ρύθμιση με την οποία θα επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η κατασκευή ενός πολύ υψηλού κτιρίου ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.

Στο «φιλέτο» του Αγίου Κοσμά θα επιτρέπονται ακόμη οι χρήσεις αμιγούς κατοικίας σε ποσοστό το οποίο θα φτάνει το 40% της συνολικής έκτασης του παράκτιου μετώπου. Σε αυτές τις περιοχές αμιγούς κατοικίας ο συντελεστής δόμησης που καθορίζεται από την πολεοδομική μελέτη θα φτάνει το 0,6.

O βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Καρτάλης χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» τη διάταξη που προστέθηκε στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό με την οποία επιτρέπεται σε ποσοστό 40% της συνολικής έκτασης, οι χρήσεις αμιγούς κατοικίας. Ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να διευκρινίσει τι άλλαξε από την προηγούμενη Παρασκευή οπότε ολοκληρώθηκε η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου έως σήμερα. «Προσθέτετε 300.000 τετραγωνικά μέτρα στην παραλία του Αγίου Κοσμά ή διαφορετικά 400 πολυκατοικίες ή 1000 μεζονέτες. Με συγχωρείτε αλλά δρομολογήσατε μια πολύ εσφαλμένη προσέγγιση και τελείως διαφορετική από αυτήν που είχαμε συζητήσει στην επιτροπή. Σας παρακαλώ να μας πείτε αν αυτή η διάταξη σας ήρθε από έξω και να μας εξηγήσετε ποια επενδυτική προοπτική σας ώθησε να προσθέσετε αυτή τη διάταξη» επεσήμανε ο κ. Καρτάλης.

Συνολικά, στο παράκτιο μέτωπο του ακινήτου στο Ελληνικό αυξάνεται ο μέγιστος επιτρεπόμενος συντελεστής δόμησης σε 0,25 (από 0,2 που όριζε το αρχικό σχέδιο νόμου).
Δυνατότητα παραμονής δημοσίων υπηρεσιών
Σχετικά με τις δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στο πρώην αεροδρόμιο (π.χ. Αστυνομία, Πυροσβεστική, Εφορεία Αρχαιοτήτων κ.ά.) θα μπορεί να συμφωνείται η παραμονή τους ή η μετεγκατάστασή τους εντός του ακινήτου.

Με συμβάσεις που θα συνάπτονται μεταξύ της Ελληνικό ΑΕ και των δημοσίων υπηρεσιών θα εξειδικεύονται οι σχετικοί όροι και οι προϋποθέσεις, το νομικό καθεστώς, το αντάλλαγμα και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

Ακόμη, στις γενικές χρήσεις γης που αφορούν τις προς πολεοδόμηση περιοχές του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικού, προστίθενται σταθμοί μεταφόρτωσης, ανακύκλωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς και κοιμητήρια.