Παρουσία… εισαγγελέα θα γίνουν όπως φαίνεται οι εκλογές για νέα διοίκηση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σήμερα, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής των εκλογών για το συμβούλιο διοίκησης του Ιδρύματος κάλεσαν τις εισαγγελικές αρχές για να ερευνήσουν τις συνθήκες κατάληψης του κτιρίου της Νομικής Σχολής του, εξαιτίας της οποίας και αναβλήθηκε η εκλογική διαδικασία.

Το κτίριο είχαν καταλάβει την Τρίτη το βράδυ ομάδες φοιτητών του Ιδρύματος που αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου Νόμου για τα πανεπιστήμια.
Ο εισαγγελέας υπηρεσίας επισκέφθηκε το πανεπιστήμιο και ερεύνησε τις συνθήκες της κατάληψης, ενώ έδωσε κατευθύνσεις στις αστυνομικές αρχές να εφαρμόσουν το νόμο σε περίπτωση επανάληψης του περιστατικού.
Πάντως δήλωση για το θέμα έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται, στη συνέχεια αξιολογούνται, και εάν και όταν κριθεί σκόπιμο βελτιώνονται» δήλωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος σχετικά με την εφαρμογή του νέου Νόμου Πλαισίου και την αναβολή των εκλογών που είχαν προγραμματιστεί για αυτές τις ημέρες σε πανεπιστήμια της χώρας.
«Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία εφαρμόζεται κανονικά, εκτός από το σκέλος που αφορά στη διοίκηση των Ιδρυμάτων. Το γεγονός αυτό επιφέρει δυσλειτουργία στα Ιδρύματα, εφόσον πέραν όλων των άλλων η χρηματοδότηση τους πραγματοποιείται μερικώς και μόνον για τις υποχρεωτικές δαπάνες τους» ανέφερε.

«Η ματαίωση, η αναβολή και πρωτίστως η παρεμπόδιση με καταλήψεις και παράνομες ενέργειες μειοψηφιών των διαδικασιών εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησης, διαταράσσει την ομαλότητα που τόσο έχει ανάγκη η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ελληνική κοινωνία. Γι αυτό ζητώ από όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας να περιφρουρήσουν το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και τις διαδικασίες επιδεικνύοντας τη δέουσα και αναμενόμενη ευθύνη» ανέφερε.

«Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης οργανωμένων συμφερόντων και μειοψηφιών, ιδιαίτερα σήμερα που η χώρα βρίσκεται στη βαθύτερη κρίση της μεταπολιτευτικής της ιστορίας» κατέληξε.