από metereologos.gr
Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
 
 

Τα συσσίτια  επιστρέφουν στα σχολεία

Κουπόνια και µικρογεύµατα σε περιοχές µε µαθητές από χαµηλά οικονοµικά στρώµατα
Τα συσσίτια  επιστρέφουν στα σχολεία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στην αρχή θεωρήθηκε λαϊκισµός. Στη συνέχεια δηµοσιογραφική υπερβολή. Τα στοιχεία ωστόσο είναι πλέον αµείλικτα. Το ένα περυσινό κρούσµα ασιτίας µαθητή σε σχολείο της πρωτεύουσας δεν έµεινε εκεί. Τέσσερα νέα κρούσµατα αποδεδειγµένης ασιτίας – ένα στο Ρέθυµνο της Κρήτης και τρία σε σχολεία της Αθήνας – καταγράφηκαν εφέτος, χωρίς φυσικά να µπορεί να υπολογιστεί ο «σκοτεινός» αριθµός εκείνων που αντιµετωπίζουν το πρόβληµα αλλά δεν το έχουν ακόµη εκδηλώσει. Μπροστά σε αυτή τη νέα πραγµατικότητα το υπουργείο Παιδείας αναλαµβάνει δράση. Τα «νέα συσσίτια» παίρνουν σύντοµα µορφή και φέρνουν στη µνήµη τη δεκαετία του ’60, όταν οι µαθητές έπιναν στα σχολεία τους γάλα σε σκόνη και έτρωγαν κίτρινο τυρί προκειµένου να τονωθεί η εύθραυστη υγεία τους.

Μια σύγχρονη µορφή συσσιτίων, µε τη µορφή µικρογευµάτων, θα προσφέρεται από τη νέα χρονιά στα σχολεία της χώρας, σε περιοχές όπου φοιτούν µεγάλα ποσοστά µαθητών από χαµηλότερα οικονοµικά στρώµατα, µετανάστες και Αθίγγανοι. Και βέβαια στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας που στην πλειονότητά τους θα ενταχθούν στο σχετικό πρόγραµµα. Οι λεπτοµέρειες του προγράµµατος σχεδιάζονται αυτές τις ηµέρες.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες του «Βήµατος», το υπουργείο Παιδείας θα δίνει κουπόνια στους µαθητές περιοχών µε χαµηλούς οικονοµικούς και κοινωνικούς δείκτες και µε αυτά θα µπορούν να τρώνε στα κυλικεία των σχολείων. Τα κουπόνια θα είναι του επιπέδου των 2 ή 3 ευρώ, αλλά µε αυτά τα χρήµατα ένας µαθητής θα µπορεί να φάει ένα σάντουιτς και να πιει έναν χυµό ή γάλα στο σχολείο του.

Τα δεδοµένα των τελευταίων εβδοµάδων πάντως απέδειξαν ότι η επέµβαση του κράτους στο πρόβληµα είναι αναγκαία.

«Πριν από λίγες ηµέρες ένας µαθητής της Α΄ Γυµνασίου λιποθύµησε» εξοµολογείται στο «Βήµα» καθηγήτρια κεντρικού σχολείου στην περιοχή της Νίκαιας. «Δεν καταλάβαµε στην αρχή τι συµβαίνει. Νοµίζαµε ότι ήταν άρρωστος. Ωστόσο, όταν του δώσαµε µια πορτοκαλάδα, συνήλθε. Τελικά µας εξοµολογήθηκε ότι δεν είχε φάει τίποτε από το πρωί γιατί στο σπίτι δεν είχε γάλα. Ο πατέρας του µαθητή είναι από πέρυσι άνεργος αλλά δεν µπο ρέσαµε να τον ρωτήσουµε πολλά σεβόµενοι το πρόβληµά του και τη δυσκολία του να µας µιλήσει γι’ αυτό».

Οι περιοχές που ξεκινούν

Η σκηνή αυτή φαίνεται να επαναλαµβάνεται συχνά και µε τραγικό τρόπο στις σχολικές αυλές. Πολλοί εκπαιδευτικοί µιλούν πια για κρούσµατα ασιτίας στα σχολεία τους. Κάποιοι µάλιστα ήδη δραστηριοποιούνται σε επιτροπές και οµάδες που συγκροτούνται για να στηρίξουν τους µαθητές τους και να τους εξασφαλίσουν ρούχα ή τρόφιµα. Ωστόσο πρώτη φορά σχεδιάζεται έλεγχος του προβλήµατος σε κεντρικό επίπεδο.

Οι δράσεις του υπουργείου Παιδείας θα ενταχθούν στα προγράµµατα των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας (ΖΕΠ) που αφορούν τη στήριξη περιοχών µε µαθητές που έχουν ανάγκη κοινωνικής και εκπαιδευτικής στήριξης. Ηδη έχουν επιλεγεί νηπιαγωγεία και δηµοτικά στις περιοχές του Ταύρου, της πλατείας Βάθης, των Εξαρχείων, των Κάτω Πατησίων, των Αχαρνών, αλλά και σχολεία σε Μοσχάτο, Νίκαια, Ασπρόπυργο, Ζεφύρι και Αυλώνα για να ενταχθούν στο πρόγραµµα.

«Στόχος µας είναι να διασφαλίσουµε την ισότιµη ένταξη των µαθητών στο εκπαιδευτικό σύστηµα στις περιοχές µε χαµηλούς εκπαιδευτικούς και κοινωνικοοικονοµικούς δείκτες» λέει στο «Βήµα» η αρµόδια για θέµατα Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Στην προσπάθεια αυτή το σχολείο αναλαµβάνει ενεργό ρόλο εποικοδοµητικής συνεργασίας µε τις οικογένειες και τους φορείς εκπαίδευσης της τοπικής κοινότητας. Ο ρόλος αυτός είναι πολυσχιδής και εδώ εντάσσεται η πρωτοβουλία για τη διανοµή µικρογευµάτων στα σχολεία ΖΕΠ γι’ αυτές ακριβώς τις περιοχές που το έχουν περισσότερο ανάγκη» συνεχίζει.

Ανήσυχοι δάσκαλοι και εθελοντές

Και οι κοινωνικές υπηρεσίες του ∆ήµου Αθηναίων έχουν δεχθεί αιτήµατα. Οπως ανέφερε η πρόεδρος του Βρεφοκοµείου Αθηνών και υπεύθυνη των δηµοτικών σταθµών κυρία Μαρία Ηλιοπούλου , τα µηνύµατα που παίρνει τον τελευταίο καιρό είναι πραγµατικά ανησυχητικά. «Ερχονται κάθε ηµέρα στο Βρεφοκοµείο αιτήµατα από διευθυντές δηµοτικών σχολείων από όλη την Αθήνα για να τους στείλουµε µερίδες φαγητού, καθώς πολλά παιδιά δεν φέρνουν τρόφιµα από το σπίτι σε όσα σχολεία είναι ολοήµερα. Δίνουµε µερίδες φαγητού σε 70 σχολεία κάθε ηµέρα. Ενα ποσοστό σχολείων µπορούµε να καλύψουµε αλλά σίγουρα όχι πάρα πολλά».

Στο ερώτηµα τι προτείνει για την αντιµετώπιση παρόµοιων προβληµάτων η κυρία Ηλιοπούλου τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει ένας συντονισµός φορέων: «Για παράδειγµα, πολλά εστιατόρια στα οποία περισσεύει φαγητό θα µπορούσαν να το προσφέρουν. Πρέπει όµως να είµαστε σεµνοί και ταπεινοί στον τρόπο που βοηθάµε τους γύρω µας γιατί οι άνθρωποι έχουν αξιοπρέπεια».

«Τα κρούσµατα µαθητών που έρχονται στο σχολείο το πρωί και φεύγουν το µεσηµέρι χωρίς να έχουν φάει τίποτα ή δεν έχουν τα κατάλληλα παπούτσια για τη γυµναστική είναι καθηµερινά πλέον» λέει ο δάσκαλος σε σχολείο των Αµπελοκήπων κ. Δ. Μαργιόλης. «Αυτά δεν είναι παρά ακραία γεγονότα που αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου σε µια κατάσταση που βιώνουµε καθηµερινά. Βλέπεις να σε κυκλώνει η εξαθλίωση ανθρώπων που ως χθες δεν διανοούνταν ότι δεν θα µπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους τα απαραίτητα είδη. Είναι καθήκον µας να βοηθήσουµε όλοι» καταλήγει.

Τρεις επώνυμοι θυμούνται

Γάλα, κίτρινο τυρί και βούτυρο...

Ο συγγραφέας Γιάννης Ξανθούλης ανασύρει από τη µνήµη του σκηνές «συσσιτίων» από την παιδική του ηλικία. «Θυµάµαι γύρω στο ’54-’57 στα συσσίτια που γίνονταν στο σχολείο µας µάς έδιναν γάλα, ένα κίτρινο τυρί σαν ένταµ και ένα πολύ νόστιµο αυστριακό βούτυρο. Μας έδιναν οι γονείς µας ένα σακουλάκι µε το όνοµά µας που περιείχε και ένα κυπελλάκι και πηγαίναµε στο σχολείο µας. Το γάλα εκείνο ήταν πραγµατικά αηδιαστικό, εγώ δεν το έπινα, ούτε έτρωγα το τυρί, τα έδινα σε συµµαθητές µου, που µε τη σειρά τους τα έδιναν σε άλλους. Παίζαµε το σπασµένο τηλέφωνο µε το συσσίτιό µας...» σχολιάζει χαριτολογώντας.

Τα συσσίτια που πρόσφερε το κράτος ωστόσο σε περιόδους κρίσης είχαν σώσει και γενιές. «Εγώ επέζησα από τα συσσίτια στη διάρκεια της µεγάλης πείνας» εξοµολογείται ο επίτιµος πρόεδρος της Ν∆ κ. Κ. Μητσοτάκης. «Τα συσσίτια ήταν πολύ σηµαντική υπόθεση. Δεν πρέπει τα παιδιά να πεινούν και να υποσιτίζονται. Τώρα έχουν αρχίσει πάλι να λειτουργούν τα συσσίτια. Αρχισαν µάλιστα να λειτουργούν και στον στρατό. Συνέστησα ακόµη και στα ιδρύµατα να κάνουν το ίδιο. Και ιδρύµατα, όπως π.χ. το Ιδρυµα Νιάρχου, αλλάζουν πολιτική στην οικονοµική κρίση και δίνουν χρήµατα για στέγαση και σίτιση. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι πάντες» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.

«Στο δηµοτικό σχολείο της Καρυάς Λευκάδας µάς έστελνε τρόφιµα µια οργάνωση του ΟΗΕ. Γάλα σε σκόνη και ένα κίτρινο τυρί που πρώτη φορά φάγαµε και κολλούσε στα δόντια, το ολλανδικό» αναφέρει ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαµάνης. «Εµείς προτιµούσαµε το άσπρο τυρί. Μας έδιναν και ψωµί µε σταφίδες. Το 1964 θυµάµαι, µε πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου και υφυπουργό Παιδείας τον Λουκή Ακρίτα, εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρωινό ρόφηµα του παιδιού και το µεσηµεριανό. Μας πήγαιναν όµως και κατασκήνωση και προσπαθούσαν µε τον καθαρό αέρα να τονώσουν την υγεία µας» θυµάται.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με κουπόνια θα τρώνε οι άποροι μαθητές  
 
 
σχόλια (43)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Stop Liberals | 14/12/2011 11:48
  Μαζέψτε όλους τους φιλελεύθερους και στείλτε τους στην Κούβα και στη Βόρεια Κορέα. Εκεί θα βρουν το καθεστώς που τους αρέσει. Αν είχαν λίγο μυαλό θα έβλεπαν ότι κανείς πια δεν αγοράζει την καραμέλα τους. Ο σοσιαλισμός δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Χρειαζόμαστε μια σοβαρή συντηρητική κυβέρνηση
  Συντηρητικότατος
  απάντηση12
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Θα το πιείτε το πικρό ποτήρι μέχρι τέλους! | 13/12/2011 00:03
  @Ψωμί και ελιά: Επιβεβαιώνεις με το σχόλιό σου ότι εκτός από το σύστημα σάπισε και η ηθική σας! Μια προοδευτική κυβέρνηση με πυρήνα την αριστερά γίνεται ποιο επιτακτική από ποτέ, για τη σωτηρία της πατρίδας!
  [N.S.]
  απάντηση12
   
   
   
  Δεν ξεχνώ | 12/12/2011 17:48
  @NS: Καλύτερα να δώ την αδερφή μου πόρνη σε μπορντέλο, τον αδερφό μου να τρώει απο τα σκουπίδια και τους γονείς μου να πεθαίνουν στον δρόμο, παρά να ψηφίσω αριστερά και ΚΚΕ.
  Ψωμί κι ελιά
  απάντηση810
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  ΔΕΝ χρωστάμε-ΔΕΝ έχουμε-ΔΕΝ πληρώνουμε! | 12/12/2011 16:28
  Το κωλοσυστημά σας καταρρέει, ήρθε η ώρα της συμπαραταγμένης Ριζοσπαστικής Αριστεράς! Εκλογές αληταράδες τώρα, με απλή αναλογική για να πάει κάθε κατεργάρης στον μπάγκο του!
  [N.S.]
  απάντηση410
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Είπαμε... | 12/12/2011 16:16
  ... υπάρχει όντως οικονομικό πρόβλημα, αλλά το να μιλάς για συσσίτια και για γάλατα σκόνη και κίτρινα τυριά, και να βάζεις φωτογραφίες από το '50 είναι το άλλο άκρο.
  EA
  απάντηση84
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Κάποτε θα πληρώναμε...... | 12/12/2011 12:33
  ........τον αχαλίνωτο καταναλωτισμό και το να κοιτάμε μόνο τη πάρτι μας, χωρίς ούτε τα παιδιά μας να σκεφτόμαστε. Το κακό τώρα είναι ότι δυστυχώς για αυτά τα παιδιά, δε προβλέπεται μέλλον, τους το στερήσαμε και συνεχίζουμε να τους το στερούμε ακόμα. Δεν ξέρω αν μια συγνώμη για ότι τους αφήνουμε φτάνει. Ας προσπαθήσουμε έστω και τώρα να τους το κάνουμε λιγότερο γκρίζο.
  Γιώργος (τέως)
  απάντηση162
   
   
  Αίσχος | 12/12/2011 12:05
  Με άλλα λόγια δεν φτάνει η δωρεάν μεθαδόνη των τοξικομανών τώρα θα πληρώνουμε για να τρώνε δωρεάν γεύματα και τα παιδιά των λαθρομεταναστών. Να πάνε στο Καστρί οι λαθρομετανάστες με τα παιδιά τους, να τους ταϊσει ο "λεφτά υπάρχουν".
  Νίκος
  απάντηση735
   
   
  Eυτυχώς όμως οι βολευτές εισπράττουν! | 11/12/2011 22:36
  Και εισπράττουν πάνω απο 10 χιλιάρικα το ΜΗΝΑ!!! για να προσφέρουν έργο! Και εισπράττουν 250 Ευρώ την ώρα για να παραστούν σε ηλιθιότητες! Και η Εκκλησία εισπράττει 258.000.000 εκατομμύρια για μισθούς, εκτός από φοροαπαλλαγές, εκτός από ενοίκια, εκτός από κομπίνες, εκτός από Βατοπαίδια! Αλλά μας δίνει φασολάδα! Η φασολάδα πόυ μας κοστίζει εκατομμύρια Ευρώ. Εύγε! Και τώρα θέλουν κι άλλα! ΟΙ βολευτές, οι υπουργοί, οι τραπεζίτες, οι κ-λεφτάδες, οι φοροφυγάδες! Άντε Μπένυ βάλε κι άλλους φόρους στους συνταξιούχους και στους μισθωτούς, μόνο εκεί κάνεις τον μάγκα!
  φτύνω ξερνάω
  απάντηση190
   
   
  o αγωνας τωρα δικαιωνεται | 11/12/2011 21:40
  ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ ΝΑ ΦΑΤΕ ...!!!ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ "ΣΠΟΥΔΑΙΟ" ΚΑΙ "ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ" ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΟΥ ΚΕΙΤΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ,ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΧΩΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ,ΕΠΙΒΙΩΝΕ.....,ΣΕ ΙΚΕΤΗ ΚΑΙ ΚΑΡΠΑΖΟΕΙΣΠΡΑΧΤΟΡΑ...ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ,ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ .ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΚΟΤΗΤΑ ...ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΕ ΗΓΕΤΗ ....ΑΝΔΡΕΑ.Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ!!
  goxf
  απάντηση155
   
   
  και εχουν και μούτρα | 11/12/2011 21:20
  Τα 117 ανθρωπάκια που ζητάνε και τα ρέστα για τα τερατουργήματα τους τόσα χρόνια, θα έπρεπε να δώσουν απάντηση και σε αυτό το πρόβλημα με τα υποσιτιζόμενα παιδιά. Που φτάσαμε από τα λεφτά υπάρχουν στο σισίτια υπάρχουν. Αυτό το θέμα πρέπει να μας κάνει να δούμε τι επόμενο θα επακολουθήσει. Μήπως να αφήνουμε τα παιδιά στο ορφανοτροφείο, στις αυλές εκκλησιών, στα ιδρύματα, γιατί κάποιοι μας ζητούν και επιβράβευση για την προσφορά τους στο έθνος. Ντροπή και μόνο ντροπή
  Ντροπή σας για την κατάντια μας.
  απάντηση242
   
   
  Να θυμήσω... | 11/12/2011 21:09
  ...ότι όταν τον περασμένο Οκτώβριο βγήκε στη δημοσιότητα το περιστατικό με το μαθητή που λιποθύμησε απότην πείνα σε σχολείο των Αμπελοκήπων, μετά από επίσημη καταγγελία του Α' Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθηνών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το υπ. Παιδείας δήλωνε: "Σε έλεγχο που έγινε στα σχολεία της περιοχής, δεν υπήρξε καμία αναφορά για λιποθυμικά επεισόδια μαθητών από ασιτία, όπως ενημέρωσαν οι προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Κάποιοι επιχειρούν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς να δημιουργήσουν με ακραίο τρόπο κλίμα ανασφάλειας στα σχολεία και βάζουν λουκέτα και αλυσίδες παρακωλύοντας την εκπαιδευτική διαδικασία. Τώρα κάποιοι καταφεύγουν μέσω των ΜΜΕ και στο έσχατο μέσο της λαϊκίστικης προπαγάνδας, χωρίς να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και τους ίδιους τους μαθητές".!!! Συγχρόνως, τα διάφορα πράσινα παπαγαλάκια έγραφαν άρθρα με τίτλους: Η ασιτία της αλήθειας" (http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article
  Λεφτά υπάρχουν
  απάντηση264
   
   
   
  Δε μου λέτε... | 11/12/2011 19:40
  Δε μου λέτε; Ο αρκούδος ο Βενιζέλος και οι υπόλοιποι πολιτικάντηδες της συμφοράς δεν μας τρομοκρατούν οτι με τη δραχμή θα γυρνούσαμε 50 χρόνια πίσω; Πως τους φαίνεται τώρα η επιστροφή των συσσιτίων στα σχολεία; Πόσα χρόνια πίσω μας πάει αυτό; Και δεν χρειάστηκε καν να επιστρέψει η δραχμή γι' αυτό το πισωγύρισμα. Και εντάξει αυτοί..Τον κόσμο που πιστεύει τα τερατώδη ψεύδη τους και έχει πιστεί οτι με αυτή την πολιτική τον σώζουν, πως τον χαρακτηρίζεις; Νομίζω οτι τόσο οι πολιτικάντηδες όσο και οι υπόλοιποι που χάφτετε τα ψέματα τους, θα πρέπει να απολογηθείτε στα δέντρα για το οξυγόνο που καταναλώνετε και συνεχίζετε να υπάρχετε στον πλανήτη.....
  Ευρύαλος
  απάντηση281
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Να τους χαίρονται | 11/12/2011 19:38
  Αυτό το κατάντημα δεν θα πρέπει να σοκάρει τον Μπένυ, τον ΓΑΠ και τον προηγούμενο τσάρο; Αλλά ανήκουν στην κατηγορία των παχυδέρμων οπότε δεν έχουν τσίπα για να αισθανθούν που μας κατάντησαν. Να τους χαίρονται οι παλιοί και νυν υποστηριχτές τους.
  ΗΛΕΚΤΡΑ
  απάντηση163
   
   
  Δανεζοι γιναμε.... | 11/12/2011 19:35
  Δεν μπορει αφου ειμαστε η δανια του νοτου ,εκτος και αν εχουν συσιτια και στην δανια του βορρα.
  asos
  απάντηση122
   
   
  Εκπληξις? | 11/12/2011 16:05
  "Τα συσσίτια επιστρέφουν στα σχολεία" ... δεν ειναι φυσικο φαινομενο, βροχη, χιονι, ξηρασια, ουτε προκειται για τα χελιδονια που ερχονται την ανοιξη ... Επιτελους, κυριοι, λιγος σεβασμος στην αληθεια! Η μισερια, η φτωχεια, η οικονομικη απραγια, η ασιτια ειναι αμεσο αποτελεσμα, προβλεπομενο και σχεδιασμενο της κυβερνητικης πολιτικης του Παπανδρεου, του ΔΝΤ, της Οικονομικης Χουντας Παπαδημου και της κολλεγιας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ. Χωρις μιζερια για το λαο δεν παραγονται τα υπερκερδη για το κεφαλαιο, τους καιροσκοπους εισοδηματιες, τους μαφιοζους των τραπεζων, τους μονιμως φορο-απαλλαχθεντες εφοπλιστες. Ειναι, μαλιστα, εμετικα αποκρουστικο αυτο ηδη βλεπουμε, οι υπευθυνοι να συνδραμουν με το "φιλανθρωπικο" τους εργο στην απαλυνση των συνεπειων της φτωχειας με νεροσουπες και αποφαγια.
  Αρης
  απάντηση173
   
   
   
  Το κράτος να εφαρμόσει κοινωνική πολιτική | 11/12/2011 15:48
  Τα κόμματα μας να αφήσουν τους λαικισμούς, να ενδιαφερθούν για τα αναπτυξιακά προγράμματα της ΕΕ, ΕΣΠΑ, κλπ. Να αφήσουν τα πείσματα και να προχωρήσουμε. Η κατάσταση δεν είναι όμως τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται. Εγώ δεν γνωρίζω τέτοιο κόσμο. Όμως για να μην αντιμετωπίσουμε γενικευμένα τέτοιες καταστάσεις, ας αφήσουμε τις εθνικές δήθεν υπερηφάνειες και να κοιτάξουμε μπροστά. Να αποδεχτούμε την αλληλεγγύη των χωρών της ΕΕ και να τηρήσουμε τις συμφωνίες χωρίς κολλησιεργίες. Έντιμα και καθαρά.
  #
  απάντηση612
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Χαος | 11/12/2011 15:27
  Να ξέρετε ομως ότι υπάρχουνε και παρα πολλοί τζαμπατζηδες που έχουνε λεφτά και στέλνουνε τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς των δήμων. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Το Ευρώ φταίει που είμαστε ανεκαθεν χάος;
  Στάθης
  απάντηση2027
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  χαρούμενοι | 11/12/2011 14:30
  τραπεζίτες υποσιτισμένα παιδιά. τρέξτε να σώσετε το ευρώ ζώα. επίσημα ξεπουλάνε και τα νοσοκομεία (σχετικό δημοσίευμα στην Ε). πρέπει να γίνει άμεσα ξεσηκωμός αυτή η ανωμαλία δεν μπορεί να συνεχιστεί. έξω από την ευρωζώνη τώρα. δεν θα πεθάνουμε εμείς για τα συμφέροντα τραπεζιτών κ επιχειρηματιών. ας τους φάμε πριν φάνε αυτοί εμάς
  Δήμος Τανάλιας
  απάντηση3016
   
   
   
  να απαγορευτούν τα κυλίκεια | 11/12/2011 14:21
  Άλλος ένας που δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει τις παιδικές ασθένειες του. Όσο ζει θα ονειρεύεται παραδείσους και θα είναι πρόθυμος αρνητής της πραγματικότητας. Άραγε τώρα στα γεράματα του, έμαθε κάτι ή συνεχίζει να παραμυθιάζεται, κυρίως ο εαυτός του, πόσο ωραία περνούσε επί Στάλιν και πόσο καταραμένος θα πρέπει να είναι ο Ρέιγκαν που διέλυσε την CCCP. Ελληνική νοοτροπία. Κουπόνια, για να ψωνίζει από το κυλικείο. Εγώ όταν πήγαινα σχολείο, δεν υπήρχαν κυλικεία, και μια χαρά τα βγάζαμε πέρα. Το κολατσιό το φέρναμε από το σπίτι μαζί μας στη τσάντα. Λίγο ψωμί, μια ντομάτα, ένα τυρί. Όλα αυτά δεν κοστίζουν ούτε τα μισά από τα κουπόνια που θέλουν να εφαρμόσουν. Θα έπρεπε να κλείσουν τα κυλίκεια εδώ και χρόνια, να μη πω ότι δεν έπρεπε ποτέ να υπάρξουν.
  qas
  απάντηση2322
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-