Ένα μπαζάρ που σκοπεύει να βοηθήσει τις περίπου 20 μητέρες και τις περίπου 90 άπορες γυναίκες που κρατούνται στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα στη Θήβα, φιλοξενείται αυτό το Σαββατοκύριακο στο Μεταξουργείο. Οργανωτής μια ομάδα νυν και πρώην μπλόγκερ με την επωνυμία xeblogarisma.

Όλα ξεκίνησαν πριν από τρεισήμισι χρόνια, όταν ο κ. Απόστολος Καρυδόγιαννης, ελεύθερος επαγγελματίας, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον χώρο των φυλακών σε μια επίσκεψη του στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Είχε βρεθεί εκεί για να παρακολουθήσει μια θεατρική παράσταση που συμμετείχε μια φίλη του. «Σοκαρίστηκα πραγματικά από την εικόνα των παιδιών (ηλικίας έως 3 ετών) που μεγαλώνουν μαζί με τις μητέρες τους μέσα στις φυλακές. Έγραψα κάτι στο μπλογκ μου, ανάρτησα κάποια κείμενα για το θέμα, στην πορεία προστέθηκαν και άλλοι φίλοι και έτσι δημιουργήθηκε το http://xeblogarisma.blogspot.com, το οποίο λειτουργεί ακριβώς για να υποστηρίξει αυτές τις γυναίκες».
{{{ moto }}}
Έτσι λοιπόν το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, το 4ο χριστουγεννιάτικου μπαζάρ του… Ξεμπλοκαρίσματος είναι γεγονός. Όσοι βρεθούν εκεί, θα μπορέσουν να αγοράσουν χριστουγεννιάτικα χειροποίητα είδη δώρων, παραδοσιακά προϊόντα, ρούχα, βιβλία και πολλά άλλα, σε συμβολικές τιμές Όσοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αγοράσουν, μπορούν να συνεισφέρουν σε είδος. «Πάνω από όλα οι κρατούμενες-μητέρες χρειάζονται είδη όπως αφρόλουτρα, πάνες, οδοντόβουρτσες, χαρτί υγείας (το σωφρονιστικό κατάστημα δίνει δωρεάν…δύο ρολά το μήνα) και βέβαια τηλεκάρτες, απολύτως απαραίτητες για τη ζωή στη φυλακή» λέει η Μελίνα Κ. 43 ετών ένα άλλο μέλος της ομάδας. «Eπίσης άλλα είδη όπως βιβλία ή ακόμα και είδη καθαρισμού είναι απολύτως ευπρόσδεκτα» σχολιάζει η Μελίνα. «Μόνο μια παράκληση. Όχι ρούχα. Αφενός οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξεφορτώνονται ρούχα και παπούτσια που για όσους ζουν στη φυλακή δεν είναι χρήσιμα, όπως π.χ. γόβες. Αφετέρου, τα ρούχα αν δεν είναι καλά πλυμένα μπορεί να είναι εστίες μικροβίων».

Τα μέλη της παρέας του xeblogarisma έχουν επισκεφθεί επανειλημμένως τις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα. «Ο συνήθης αριθμός των μητέρων-κρατουμένων είναι περίπου 20. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για γυναίκες που έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις σχετικές με την νομοθεσία περί ναρκωτικών» λέει η Μελίνα. «Πάντως έχει σημασία να ειπωθεί ότι χάρη στις προσπάθειες της διεύθυνσης και ειδικά των κοινωνικών λειτουργών το συγκεκριμένο μέρος δεν μοιάζει με αυτό που έχει ο καθένας στο μυαλό του σαν φυλακή. Είναι πολύ συνεργάσιμοι όταν κάποιος θέλει να βοηθήσει».
Η κακή οικονομική συγκυρία όπως είναι λογικό επηρεάζει και την ζωή των φυλακών. «Οι φυλακές του Ελαιώνα, είναι σε ένα ιδιαιτέρως απομονωμένο σημείο το οποίο δεν προσεγγίζεται αν δεν έχεις δικό σου αυτοκίνητο. Επομένως για πάρα πολύ κόσμο το επισκεπτήριο δεν είναι καθόλου εύκολο» λέει η Μελίνα.

«Το βλέπω και από την συμμετοχή στις δικές μας επισκέψεις» σχολιάζει ο κ. Καρυδόγιαννης. «Το οικονομικό όμως δεν είναι το κύριο ζήτημα. Κακά τα ψέματα, το θέμα της φυλακής παραμένει ταμπού. Ακόμα στην περίπτωση των γυναικείων φυλακών όπου π.χ,. το 80% των καταδικασθέντων για ναρκωτικά λειτουργούσαν ως βαποράκι του συζύγου ή του συντρόφου τους, η προκατάληψη παραμένει», σχολιάζει ο κ. Καρυδόγιαννης ενώ από την πλευρά της η Μελίνα θεωρεί πως «μια επίσκεψη στη φυλακή, είναι μια γροθιά στο στομάχι. Στο παρελθόν, είχα δει μια γυναίκα από το Κουρδιστάν, που κρατούνταν μαζί με τα τρία παιδιά της, επειδή δεν είχε χρήματα να πληρώσει το πρόστιμο. Ακόμα και εμείς που επισκεπτόμαστε συχνά τις φυλακές Ελαιώνα, κάνουμε μέρες να ξεχάσουμε αυτό που είδαμε. Σε αυτή τη συγκυρία λοιπόν γίνεται όλο και πιο δύσκολο να πείσουμε κάποιον να βοηθήσει».

Στόχος της φετινής εκδήλωσης είναι «να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα και υλικά γίνεται» λέει ο κ. Καρυδόγιαννης. «Ο απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας στεγαζόμενος χώρος για παιχνίδι μέσα στη φυλακή».

Το μπαζάρ θα πραγματοποιηθεί στο Cabaret Voltaire, Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο *Ωρες λειτουργίας: Το Σάββατο από τις 11.30 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και την Κυριακή από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα