Αντισεισμικά συστήματα δίπλα σε high end…οδοντόβουρτσες, και οικολογικά ενεργειακά συστήματα πλάι σε καλλυντικά από μέλι. Oλα αυτά μπορεί να τα δει κανείς στην τετραήμερη έκθεση που ξεκινά την Πέμπτη στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου. Κοινό τους στοιχείο, ότι αυτοί που τα κατασκεύασαν τα έχουν κατοχυρώσει ως εφευρέσεις.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο Διεθνής Eκθεση Εφευρέσεων και Καινοτόμων Ιδεών και σε αυτή θα συμμετάσχουν πάνω από 150 εκθέτες. «Στόχος της έκθεσης είναι να φέρει τους έλληνες εφευρέτες πιο κοντά σε πιθανούς επενδυτές, επιπλέον βέβαια είναι μια καλή ευκαιρία για το κοινό να ζήσει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία» λέει ο κ. Ζωής Γκούντας πρόεδρος της πανελλήνιας Ενωσης Ελληνικών Προϊόντων Καινοτομίας και διοργανωτής της έκθεσης.

Κάποια από τα προϊόντα που θα υπάρχουν στην έκθεση κυκλοφορούν ήδη στην αγορά όπως π.χ. η θήκη για τα κινητά τηλέφωνα που προστατεύει τον άνθρωπο από την ακτινοβολία ή κάποια από τα καλλυντικά. Όμως οι περισσότεροι από τους εφευρέτες που θα βρεθούν στην έκθεση θα δώσουν το παρόν προκειμένου να προσελκύσουν το χρηματοδότη που θα κάνει τα όνειρα τους πραγματικότητα.

Οπως, η κυρία Κατερίνα Πετρίδου που κατοχύρωσε πρόσφατα, επί ελληνικού εδάφους, τη μέθοδο ζωγραφικής της πάνω σε φωτιστικές στήλες. Ή όπως η κυρία Νομική Λελέκη εφευρέτρια της …οδοντόβουρτσας με ενσωματωμένη οδοντόκρεμα «Η ιδέα μου ήρθε όταν είδα τις οδοντόπαστες μίας χρήσεως που χρησιμοποιούνται στα υπερατλαντικά αεροπορικά ταξίδια» σχολιάζει.

Υπάρχουν και άλλοι με πιο φιλόδοξες ιδέες, ή μάλλον πολύ πιο φιλόδοξες. Όπως ο κύριος Γιώργος Σταματέλος που σχεδίασε τον «κινητήρα που κινείται χωρίς καύσιμο». Ή ο κύριος Γιάννης Μαλατάτης που έχει σχεδιάσει «ένα παλιρροιακό στρόβιλο αμφίδρομης ροής το οποίο μπορεί να γίνει παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας». Ή ο κύριος Διομήδης Κατσέλης, ο οποίος κατασκεύασε ένα κρεβάτι για άτομα που ασθενούν. «Είναι χρήσιμο σε οποιονδήποτε άνθρωπο αναγκαστεί να περάσει ολόκληρη τη μέρα του στο κρεβάτι. Μπορείς να κάνεις ακόμα και τις φυσικές σου ανάγκες χωρίς να χρειάζεσαι κάποια άλλη συσκευή» λέει ο κ. Κατσέλης, ο οποίος θα βρίσκεταιστο Περιστέρι αναζητώντας τι άλλο, υποψήφιους επενδυτές.

Ανεξάρτητα από το πόσο πραγματοποιήσιμα ή ρεαλιστικά είναι όλα αυτά τα σχέδια το σίγουρο είναι πως οι δημιουργοί τους δεν το βάζουν κάτω.«Το βασικό είναι να έχεις επιμονή» λέει ο κ. Γιάννης Λυμπέρης εργοδηγός δομικών έργων από την Ίο. Η δική του ιδέα, που του έδωσε το ελληνικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας είναι «ένα αντισεισμικό σύστημα κατασκευών πρωτοποριακό και κυρίως ασφαλέστατο. Ως τώρα έχω ξοδέψει πάμπολλα χρήματα για να κάνω τα πειράματα ψηφιακής προσομοίωσης στο ΕΜΠ και για να προσπαθήσω να κατοχυρώσω την ιδέα μου και σε χώρες του εξωτερικού». Επειδή όμως οι εφευρέσεις είναι πάθος και όχι επάγγελμα «φέτος δε θα είμαι παρόν γιατί χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για να συνεχίσω τα πειράματα μου».

Η έκθεση θα είναι ανοικτή έως την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 10:00 με 21:30. Εισιτήριο: 8 ευρώ, παιδικό 5 ευρώ.