από metereologos.gr
Τετάρτη 25 Απριλίου 2018
 
 

Στο εξωτερικό τα σχολικά βιβλία… «νοικιάζονται»

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί μιλούν στο «Βήμα» για το σύστημα διανομής σχολικών βιβλίων στη χώρα τους
Στο εξωτερικό τα σχολικά βιβλία… «νοικιάζονται»
Την επαναχρησιμοποιήση των σχολικών βιβλίων προωθεί το ελληνικό υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού τα βιβλία "νοικιάζονται" δωρεάν στους μαθητές, οι οποίοι οφείλουν να τα επιστρέψουν άθικτα, υπό την απειλή... προστίμου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα Την επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων προωθεί φέτος το υπουργείο Παιδείας, καλώντας τους μαθητές να… επιστρέψουν τα βιβλία τους που βρίσκονται σε καλή κατάσταση μέχρι τη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, ώστε αυτά να παραδοθούν σε άλλους μαθητές κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οπως αναμενόταν, το εν λόγω «Εθελοντικό Πρόγραμμα Επαναχρησιμοποίησης των Σχολικών Βιβλίων» έχει πυροδοτήσει έντονο δημόσιο διάλογο σχετικά με τα συστήματα διανομής σχολικών βιβλίων σε διεθνές επίπεδο.

Οφείλουν τα βιβλία να παραδίδονται στο μαθητή «δια παντός» ή μήπως η προσωρινή χρήση τους, εν είδει δανεισμού για ένα έτος, αναγκάζει τους μαθητές να τα… σέβονται περισσότερο; Ποια πολιτική ακολουθούν οι χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής στον εν λόγω τομέα; Και πώς αποφεύγουν φαινόμενα όπως το κάψιμο ή τον βανδαλισμό των βιβλίων από οργισμένους μαθητές μετά τις εξετάσεις; Μία Γαλλίδα, ένας Ισπανός, μία Αμερικανίδα και ένας Βρετανός μιλούν στο «Βήμα» για το σύστημα διανομής βιβλίων που ισχύει στη χώρα τους.

Γαλλία: «Τα δανειζόμαστε για ένα έτος»
Οπως εξηγεί η κυρία Ζουλιέτ Σογιέρ, γαλλίδα αρχιτέκτων που ζει στην Αθήνα, η διανομή των βιβλίων στη Γαλλία ακολουθεί ένα σύστημα που θυμίζει… δανειστική βιβλιοθήκη σε εθνικό επίπεδο. «Μέχρι και το Γυμνάσιο το κράτος διανέμει κάθε χρόνο δωρεάν στους μαθητές τα βιβλία και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να τα επιστρέψουν άθικτα στο τέλος της χρονιάς. Αν μουτζουρώσουν ή καταστρέψουν το βιβλίο, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ανάλογο πρόστιμο. Στο Λύκειο το σύστημα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο, απλώς υπάρχει αντίτιμο για τον δανεισμό, το οποίο ωστόσο κυμαίνεται σε λογικά επίπεδα. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται πολύ λιγότερο και την ίδια στιγμή οι μαθητές μαθαίνουν να σέβονται το βιβλίο, έστω και εξ ανάγκης! Θυμάμαι ότι στο σχολείο πάντοτε είχα ένα τετράδιο δίπλα στο βιβλίο μου για να σημειώνω τα πάντα, γιατί πάνω στο βιβλίο δεν επιτρεπόταν… ούτε τελεία» σχολιάζει η κυρία Σογιέρ.

Ισπανία: «Τα αγοράζουμε από την πρώτη μέρα»
Στον αντίποδα του γαλλικού συστήματος βρίσκεται το ισπανικό. «Αγοράζουμε όλα τα βιβλία από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, από την πρώτη τάξη του Δημοτικού μέχρι την τελευταία τάξη του Λυκείου! Πρόκειται για ένα διόλου ευκαταφρόνητο έξοδο, το οποίο βαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις οικογένειες, ακόμα και αν ανήκουν σε οικονομικά ασθενή τάξη», σχολιάζει μιλώντας στο «Βήμα» ο Ισπανός κ. Κάρλος Γκουτιέρες ντε λα Κρουθ, ο οποίος ζει στη Θεσσαλονίκη.

«Οσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τα έξοδα γίνονται όλο και πιο δυσβάσταχτα, γιατί στο Λύκειο τα βιβλία είναι και περισσότερα και ακριβότερα. Ετσι, οι δάσκαλοι αρχίζουν να δίνουν υλικό σε φωτοτυπίες που μοιράζουν δωρεάν στα παιδιά, προσπαθώντας να διευκολύνουν την κατάσταση, ιδίως στις τελευταίες τάξεις πριν το πανεπιστήμιο», προσθέτει ο κ. Γκουτιέρες ντε λα Κρουθ. Ταυτόχρονα, είναι συχνό φαινόμενο σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων να οργανώνουν ιδιότυπες «δανειστικές βιβλιοθήκες» σε κάθε σχολείο, οι οποίες αφορούν αποκλειστικά την επαναχρησιμοποίηση των σχολικών βιβλίων.

Βρετανία: «Δανειζόμαστε τα βασικά αλλά αγοράζουμε τα… “έξτρα”»
Το σύστημα που ακολουθείται στη Μεγάλη Βρετανία θυμίζει εκ πρώτης όψεως το γαλλικό, καθώς τα βιβλία διανέμονται δωρεάν στα δημόσια σχολεία, μόνο για ένα έτος. «Κάθε χρόνο διανέμονται στους μαθητές τα βασικά βιβλία που περιέχουν την κύρια ύλη που διδάσκεται. Αυτά πρέπει να επιστραφούν σε καλή κατάσταση στο τέλος της χρονιάς, ειδάλλως ο μαθητής πληρώνει πρόστιμο», εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο ελληνικής καταγωγής κ. Τζέημς Στρογκ, φοιτητής ιατρικής σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
«Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι σχεδόν αναγκαίο να αγοράσει ο μαθητής και άλλα σχολικά βιβλία για να αποκτήσει όλα τα εφόδια που θα του επιτρέψουν να προετοιμαστεί για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Με άλλα λόγια, το κράτος σου δανείζει δωρεάν το “βασικό”, ωστόσο εν τέλει αναγκάζεσαι αν αγοράσεις το… “έξτρα” για να διασφαλίσεις υψηλές σχολικές επιδόσεις»,
καταλήγει ο ίδιος.

ΗΠΑ: «Εξαρτάται από τα… οικονομικά του σχολείου σου»
Το πιο περίπλοκο σύστημα είναι χωρίς αμφιβολία αυτό που ακολουθείται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Κατ’ αρχήν, σε όλες τις πολιτείες τα βιβλία διανέμονται δωρεάν για ένα χρόνο και επιστρέφονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Ωστόσο, το… περιεχόμενο των βιβλίων που λαμβάνει κάθε μαθητής εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες, όπως η οικονομική κατάσταση του σχολείου ή η πολιτεία στην οποία ανήκει.

«Το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως “ταξικό” και η διανομή των σχολικών βιβλίων είναι ένας ενδεικτικός τομέας που φανερώνει αυτόν ακριβώς τον ταξικό χαρακτήρα. Ένα καλό δημόσιο σχολείο σε κάποιο προάστιο της Νέας Υόρκης σίγουρα διανέμει δωρεάν στους μαθητές του τα καλύτερα βιβλία. Αν όμως ένα σχολείο σε μια υποβαθμισμένη περιοχή έχει έλλειψη χρημάτων μπορεί να μοιράσει στους μαθητές του βιβλία που τυπώθηκαν πριν… δέκα ή δεκαπέντε χρόνια, με αποτέλεσμα η ύλη να είναι παντελώς αναχρονιστική. Από την άλλη, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ένα σχολείο στις πολιτείες του Νότου να διανέμει βιβλία που “καταδικάζουν” τον Δαρβίνο!» αναφέρει η κυρία Φοίβη Χόλαντ, η οποία κατάγεται από το Βερμόντ των ΗΠΑ και ζει στη Θεσσαλονίκη.

«Επιπλέον, στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου είναι γεγονός ότι τα σχολικά βιβλία δεν επαρκούν για την προετοιμασία για τις εξετάσεις SAT, που είναι αναγκαίες για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Συνεπώς, αυτά τα βιβλία οι μαθητές αναγκάζονται να τα αγοράσουν»,
προσθέτει η κυρία Χόλαντ. Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες δίκτυα ανταλλαγής, μεταπώλησης και επαναχρησιμοποιήσεις των βιβλίων – σε επίπεδο τοπικό ή μέσω ίντερνετ – ώστε ακόμα και τα βιβλία που αγοράζονται να μπορούν αν «ανακυκλώνονται» ώστε ο οικογενειακός προϋπολογισμός να επιβαρύνεται το λιγότερο δυνατό.


Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις 6 Ιουνίου οι μαθητές καλούνται να επιστρέψουν τα σχολικά βιβλία τους 
 
 
σχόλια (8)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ηλεκτρονική έκδοση | 05/06/2011 10:43
  Η καλύτερη λύση και πιο οικονομική για το κράτος,είναι όλα τα βιβλία να υπάρχουν σε ηλεκτρονική μορφή ελεύθερα στο διαδίκτυο. Όποιος θέλει τυπώνει τις σελίδες που θέλει και σημειώνει ότι θέλει. Επίσης με ενεργούς συνδέσμους στο κείμενο ο μαθητής μεταφέρεται σε πηγές σε άλλες διαδικτυακές σελίδες.
  HCHO
  απάντηση20
   
   
  Ορθή Χρήση των σχολικών βιβλίων | 04/06/2011 10:17
  Πολλές φορές απορώ πραγματικά : έπρεπε να επέλθει οικονομική κρίση και απειλή χρεοκοπίας για να συμμορφωθούμε σε τέτοιου είδους μέτρα. Επειδή είμαι σχετικά νέος - πέρυσι έδωσα πανελλαδικές και τώρα είμαι φοιτητής - και τα 6 χρόνια του Γυμνασίου - Λυκείου παρατηρούσα το εξής φαινόμενο : με το τέλος των εξετάσεων οι κακοί μαθητές κατέστρεφαν τα βιβλία τους με τον χειρότερο τρόπο, μολύνοντας παράλληλα το περιβάλλον, καθώς δεν τα πετούσαν στην συνέχεια σε κάδους (ούτε καν ανακύκλωσης), ενώ εγώ τα κρατούσα στην προσωπική μου βιβλιοθήκη, χωρίς βέβαια ιδιαίτερο λόγο. Τώρα τα βιβλία αυτά φυλάσσονται σε κούτες, διοτι πολύ απλά δεν θέλω να τα πετάξω, καθώς με αυτά κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρο και μέσω αυτών απέκτησα ώριμη σκέψη. Θα ήταν τιμή μου να παραδώσω τα βιβλία αυτά σε επόμενους, αν είναι να τα σέβονται όπως τα σέβομαι εγώ, διότι πλέον δεν τα χρειάζομαι. Ο δανεισμός των βιβλίων είναι κατα την δική μου άποψη αναγκαία τακτική για την σοβαρή εξοικονόμηση δημοσίου πλούτου και την κατανόηση από τους νέους της αξίας του.
  Πετράκης
  απάντηση50
   
   
  Giati oxi apo ena ipad | 04/06/2011 01:26
  Apo ena ipad me ta analoga app's tha ferei kaliteri lisi. Giati ta vivlia kapia stigmi xalane kai etsi tha yparxoun pio kathara pio ligo xalasmena kai sxedon kainouria, ekei tha arxizei kai o tsakomos sto elliniko sxoleio: giati ego to pio xalasmeno, giati autos to pio kainourio ktl. ktl. Ekos autou to apple exei programmata education, kalitaires times gia mathites kai fitites.
  Jobs
  απάντηση00
   
   
  ...ουδεν κακον,αμιγες καλου... | 02/06/2011 19:53
  Στην δικη ου εποχη,τα βιβλια,τα αγοραζαμε,μιας και το Κρατος,απλως δεν ειχε λεφτα να τα πληρωσει. Οι φτωχοι,που ηταν πολυ περισσοτεροι απο ο,τι τωρα,αγοραζαν τα βιβλια απο τους μαθητες της ανωτερης Ταξεως,που τα πουλουσαν,για να αγορασουν κι αυτοι με τη σειρα τους τα δικα τους,απο τους προηγουμενους. Εις δε το Παν/μιο,γινοταν το ιδιο,και μαλιστα οι παλιοι,θα θυμουνται τα περιεργα παλαιοβιβλιοπωλεια,που βρισκονταν στην οδο Ασκληπιου νομιζω,κολλημενα στον τοιχο σαν ντουλαπες,στα οποια πηγαιναν οι φτωχοι φοιτητες,που ηθελαν να μαθουν,και τα αγοραζαν φτηνοτερα, Ετσι που παμε,βλεπω να ξανανοιγουν τα ντουλαπακια αυτα,αν και για μενα,καλυτερα θα ειναι,γιατι θα καταλαβουν τα καλομαθημενα παιδακια,ποσα απιδια πιανει ο σακκος,πραγμα το οποιο ξεχασαν ολα αυτα τα χρονια,απο την υπερπροστασια των γονιων τους. Ουδεν κακον,αμιγες καλου,που λενε.
  Theodore
  απάντηση20
   
   
  Σεβασμός | 02/06/2011 13:51
  Πρέπει να μάθουν και οι Ελληνες να σέβονται τη δημόσια περιουσία. Το δεν με νοιάζει δεν είναι δικό μου πρέπει να τελειώνει... Ας αρχίσουμε την εκπαίδευση από τα βιβλία λοιπόν... Καιρός δεν είναι?
  lina
  απάντηση20
   
   
  υποκριτές | 02/06/2011 12:14
  Eχω τρία παιδιά στο δημοτικό,τα βιβλία τους είναι άθλια από πλευράς βιβλιοδεσίας.Το να ζητάς από ένα πρωτάκι να καταλάβει την έννοια του δανεισμού είναι ΓΕΛΟΙΟ.Απλώς πρακτικά ζητάς από την οικογένεια του να πληρώσει τα βιβλία.Στο τέλος εμείς πληρώνουμε τους φόρους,κάτι πρέπει να παρέχει και το κράτος στους πολίτες του.Μας πετάτε το τυρί για να ασχοληθούμε με τα δύο ευρώ του βιβλίου και όχι με τα τόσα δις στις τράπεζες.Αυτός είναι ο νεοφιλελευθερισμός.
  δημ ξεν
  απάντηση15
   
   
  Ποιά επαναχρησιμοποίηση? | 01/06/2011 09:23
  Ποιά επαναχρησιμοποίηση μου λέτε; Τα περισσότερα βιβλία διαλύονται και ξεκολάνε!!! Φιαχτε πρώτα την ποιότητά τους και μετά μιλάμε για επαναχρησιμοποίηση.
  TA
  απάντηση44
   
   
  Η κα. Χολαντ οχι ακριβης. | 01/06/2011 08:00
  Η καθε δημοσια εκπαιδευτικη περιοχη παρεχη τα ιδια βιβλια σε ολα τα σχολεια της περιοχης ανεξαρτητα απο την οικονομικη κατασταση της καθε γειτονιας. Και εινε νεα εως και ελαφρα μεταχιρισμενα. Στο τελος της χρονιας τα παιδια τα επιστρεφουν πισω. Αν τα χασουν η τα χαλασουν τα πληρωνουν. Πληρωσα $76 το 2007 για ενα χαμενο βιβλιο. Τα βιβλια εγκρινωνται απο την Εκκλεγμενη διοικηση της καθε περιοχης συχνα. Η πολιτεια (Καλιφορνια εδω) δινει στην καθε περιοχη (Σαν Ντιεγκο εδω) ενα ποσο αναλογα με τον αριθμο των μαθητων για την χρονια. Μα αυτα τα λεφτα πληρωνοντε ολα τα εξοδα. Διευθηντες και καθηγητες βαθμολογουντε ετησιως και μετακοινουντε η απολυοντε αν χρειαστει. Εκλογες καθε 4 χρονια.
  Fotis Tsimboukakis,California.
  απάντηση40
   
-