Πιο ισχυρή αναδείχθηκε φέτος η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ (πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία), ενώ ξεκάθαρη είναι η πτώση της ΠΑΣΠ (του ΠαΣοΚ) με βάση τα τελικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.

Η ΔΑΠ ανέβασε τα ποσοστά της μεταξύ 2 και 4 μονάδων και αναδείχθηκε και εφέτος πρώτη δύναμη στα πανεπιστήμια. Οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν κατά 2 με 3 μονάδες (με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία όλων των παρατάξων), παρότι οι εκπρόσωποι της έδωσαν στον εαυτό τους, οριακή άνοδο 0.08%.

Πάντως, τα τελικά αποτελέσματα ανέτρεψαν την εικόνα που είχε εμφανιστεί από την καταμέτρηση των πρώτων ψήφων στις σχολές της χώρας. Ετσι, δεν αυξήθηκαν τελικά οι δυνάμεις της Πανσπουδαστικής (του ΚΚΕ) αλλά αντιθέτως μειώθηκαν, ενώ «έπεσαν» και τα ποσοστά της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΕΑΑΚ) και του Συνασπισμού (Αριστερή Ενότητα).

Η αποχή των φοιτητών ήταν μικρότερη από την περυσινή χρονιά αλλά πάντως σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι φοιτητικές παρατάξεις και φέτος εξέδωσαν ξεχωριστά αποτελέσματα που «θολώνουν» ακόμη περισσότερο το εκλογικό τοπίο.

Τα αποτελέσματα

Αναλυτικά, το ποσοστό της ΔΑΠ κυμαίνεται μεταξύ 36,09% και 41,3% (ανάλογα με τα αποτελέσματα που έδωσαν όλες οι φοιτητικές παρατάξεις). Η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει για τις δυνάμεις της ποσοστό 41,3% από 37,13% που ήταν πέρυσι, ενώ στην ΠΑΣΠ δίνει 27,09%, στην Πανσπουδαστική 13,25%, στα ΕΑΑΚ 8,55% και στην Αρ. Εν. 4,74%.

Αντίστοιχα για την ΠΑΣΠ, το ποσοστό της κυμαίνεται μεταξύ 27,09% και 31,37%. Οι εκπρόσωποι της παράταξης υποστηρίζουν ότι διατήρησαν τις δυνάμεις τους με ποσοστό 31,37% από 31,29% που ήταν πέρυσι. Επίσης, δίνουν οριακή άνοδο στη ΔΑΠ με 36,14%, και μικρή πτώση σε Πανσπουδαστική, ΕΑΑΚ, Αρ. Εν.

Οι εκπρόσωποι της Πανσπουδαστικής παραδέχτηκαν επίσης στα αποτελέσματα που εξέδωσαν πτώση των δυνάμεών τους κατά μια μονάδα. Η παράταξη εφέτος δίνει μικρή άνοδο στην ΔΑΠ (36,09%) και πτώση της ΠΑΣΠ κατά 1,5% (28,77%). Για τις δυνάμεις της δίνει ότι χάθηκε εφέτος μια μονάδα και το ποσοστό της διαμορφώθηκε στο 14,06%. Στα περυσινά επίπεδα, δίνει τα ποσοστά των ΕΑΑΚ και της Αρ. Εν.

Τέλος με βάση τα αποτελέσματα από όλες τις παρατάξεις, οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ εφέτος κυμαίνονται μεταξύ των ποσοστών 8,5% με 9,67% ενώ της Αριστερής Ενότητας μεταξύ 4,17% και 5,04%.