Εκατοντάδες δείγματα ασθενών οι οποίοι φοβούνται ότι έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη συσσωρεύονται καθημερινά στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος που λειτουργεί στο Ινστιτούτο Παστέρ. Η δουλειά δύσκολα βγαίνει, παρ΄ ότι οι επιστήμονες το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν ξεχάσει διαλείμματα και Σαββατοκύριακα. Στο εργαστήριο φθάνουν ακόμη και δείγματα ατόμων που απλώς έχουν την περιέργεια να μάθουν αν έχουν νοσήσει από τη νέα γρίπη, προκειμένου να αποφύγουν τον εμβολιασμό στην περίπτωση που το αποτέλεσμα βγει θετικό.

«Είμαστε εδώ από το πρωί ως το βράδυ, ακόμη και τις Κυριακέςκαι πάλι καλά καλά δεν προλαβαίνουμε» επισημαίνει ο διευθυντής του Εργαστηρίου κ. Ανδρέας Μεντής, σημειώνοντας ότι δεν έχουν χρόνο να ελέγξουν ούτε τα ιστορικά των ασθενών. «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πιέζουν τον γιατρό τους να μας στείλει επίχρισμα, χωρίς να έχουν εκδηλώσει συμπτώματα γρίπης» αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Μεντή, άλλες χρονιές το εργαστήριο δεχόταν συνολικά 600 ως 1.000 δείγματα, καθώς ένας από τους βασικούς ρόλους του είναι ερευνητικός, δηλαδή «η ανάλυση του ιού της γρίπης σε βάθος». Οι επιστήμονες του εργαστηρίου παρακολουθούν τον νέο ιό για ενδεχόμενες μεταλλάξεις, είτε ως προς την αύξηση της παθογονικότητάς του είτε ως προς την ανάπτυξη αντοχής στα αντι-ιικά φάρμακα. «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει στέλεχος με αντοχή, ούτε κάποια διαφοροποίηση στον ίδιο τον ιό» σημειώνει.

Σήμερα, στο εργαστήριο αποστέλλονται περίπου 500 δείγματα την ημέρα. «Δεχόμαστε μέσα σε δύο ημέρεςτον όγκο των δειγμάτων που λαμβάναμε μέσα σε ένα ολόκληρο έτος, γι΄ αυτό καθυστερούμε τρεις τέσσερις ημέρες να δώσουμε το αποτέλεσμα» τονίζει. Αυτό σημαίνει ότι άνθρωποι οι οποίοι είναι θετικοί στον ιό και πρέπει να λάβουν άμεσα αντιιική θεραπεία χάνουν πολύτιμο χρόνο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι έγκυοι, οι νοσηλευόμενοι στην Εντατική και οι χρόνιοι πάσχοντες.

Ο διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος κάνει έκκληση στους γιατρούς να είναι φειδωλοί στην αποστολή δειγμάτων από ασθενείς οι οποίοι δεν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. «Δεν κάνουμε από περιέργεια αυτές τις εξετάσεις, αλλά μόνον αν πρέπει να ξεκινήσουμε ή να μεταβάλλουμε τη θεραπευτική αγωγή» σημειώνει. Αλλωστε, όπως αναφέρει, αν κάποιος εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα γρίπης θα επισκεφθεί τον γιατρό του, ο οποίος θα κρίνει αν πρέπει να λάβει αντι-ιική θεραπεία και χωρίς το αποτέλεσμα της εξέτασης. Πυκνώνουν οι λίστες με τα κλειστά σχολεία
Οι σχολικές αίθουσες ερήμωσαν την τελευταία εβδομάδα, καθώς σχολικά τμήματα αλλά και ολόκληρα σχολεία έβαζαν λουκέτο το ένα μετά το άλλο εξαιτίας της νέας γρίπης. Ολες οι νομαρχίες της χώρας ανακοινώνουν καθημερινά ολοσέλιδες λίστες με τμήματα και σχολεία που κλείνουν. Στο 12% των σχολείων όλης της χώρας υπήρχαν κλειστά τμήματα την περασμένη εβδομάδα, ενώ το ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 6% μία εβδομάδα πριν.

Και όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, καθώς από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ο καιρός θα επιδεινωθεί.

Ετσι, το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα από άλλες χρονιές για τις καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες διακοπές παραμένει ανοιχτό. Η απόφαση θα ληφθεί στα μέσα της εβδομάδας από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Πανδημίας Γρίπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 28 Σεπτεμβρίου ως και την περασμένη Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, με αποφάσεις του νομάρχη Αθηνών κ. Ι. Σγουρού έκλεισαν: * 80 νηπιαγωγεία και 51 τμήματα νηπιαγωγείων σε σύνολο 737 νηπιαγωγείων.

* 62 δημοτικά σχολεία, 97 τάξεις δημοτικών και 595 τμήματα σε σύνολο 672 δημοτικών σχολείων. * 36 γυμνάσια, 5 τάξεις γυμνασίων και 279 τμήματα γυμνασίων σε σύνολο 295 γυμνασίων.

* 17 λύκεια, 7 τάξεις λυκείων και 102 τμήματα λυκείων σε σύνολο 230 λυκείων.

Επίσης, σε σύνολο 489 παιδικών σταθμών που εποπτεύονται από τη Νομαρχία Αθηνών, έκλεισαν 7 παιδικοί σταθμοί και 5 τμήματα σε παιδικούς σταθμούς.

«Τα υπουργεία καθημερινά προσθέτουν έργο στις υπηρεσίες της νομαρχίας, ενώ την ίδια ώρα το προσωπικό μειώνεται και οι ελλείψεις διογκώνονται. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, είναι οριακή και τα ανθρώπινα όρια πεπερασμένα. Οι πολίτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν» τονίζει ο κ. Σγουρός. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, οι προγραμματισμένες εκδρομές θα γίνουν κανονικά, την περίοδο που είχαν προγραμματιστεί. χωρίς αναβολές. Προϋπόθεση θα αποτελεί η έγγραφη βεβαίωση των γονέων ότι το παιδί τους δεν παρουσιάζει συμπτώματα γρίπης.