Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει καταστεί εδώ και δεκαετίες χώρα εισαγωγής μεταναστών, χιλιάδες Ελληνες αναζητούν κάθε χρόνο διέξοδο στο εξωτερικό. Οι λόγοι είναι πολλοί, καθώς οι μισθοί είναι καλύτεροι, η ποιότητα ζωής συνήθως ανώτερη και η εμπειρία της ζωής στο εξωτερικό δεν ξεχνιέται ποτέ, ενώ προσμετράται θετικά και στο βιογραφικό. Παρά την οικονομική κρίση που συνταράσσει τη γηραιά ήπειρο, υπάρχουν κλάδοι στους οποίους η ζήτηση για εργασία εξακολουθεί να κρατά το πρόσημό της θετικό, τουλάχιστον σύμφωνα με την υπηρεσία ΕURΕS της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Γερμανία
Στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης, παρά την οικονομική ύφεση, τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα όπως του Μονάχου, της Κολωνίας, της Φραγκφούρτης, του Αμβούργου και του Βερολίνου εξακολουθούν να ζητούν εργαζομένους σε διαφόρους κλάδους, οι περισσότεροι εκ των οποίων παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον. Στην ευρύτερη περιοχή του Μονάχου σημαντική ώθηση γνωρίζουν τα «πράσινα» επαγγέλματα, ενώ ζήτηση εξακολουθούν να έχουν οι κατασκευές, ο τουρισμός, η βιομηχανία, η εκπαίδευση και οι τομείς της υψηλής τεχνολογίας. Στη μητροπολιτική περιοχή της Κολωνίας οι υπηρεσίες, οι κατασκευές, η βιομηχανία και η ενέργεια συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ενώ σημαντική ζήτηση καταγράφεται στις Επιστήμες της Ζωής, στα logistics και στον κλάδο των media και της επικοινωνίας. Στο οικονομικό κέντρο της Γερμανίας, στη Φραγκφούρτη, καταγράφεται ζήτηση για τα χρηματοοικονομικά, τις υπηρεσίες, τις τηλεπικοινωνίες και τα νέα μέσα στις μεταφορές και στους κλάδους υψηλής τεχνολογίας. Ακόμη, ευνοϊκές είναι οι συνθήκες για μηχανολόγους μηχανικούς και χημικούς μηχανικούς.

Στη Μητροπολιτική Περιοχή του Αμβούργου, που είναι και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας (εκτείνεται στο 10% του πολεοδομικού συγκροτήματος), το εμπόριο, τα logistics, οι τράπεζες και οι ασφάλειες βρίσκονται ανάμεσα στους κλάδους στους οποίους καταγράφεται ζήτηση προσωπικού. Ακόμη, το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τις παραδοσιακές βιομηχανίες της περιοχές- όπως στη ναυπηγική και στην αεροναυπηγική, καθώς και στη χημική βιομηχανία. Διαφορετικά είναι τα πράγματα στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, το Βερολίνο, (μια ιδιαίτερα φθηνή πόλη), όπου υπάρχει ζήτηση στις υπηρεσίες και στη διοίκηση επιχειρήσεων, στα χρηματοοικονομικά, στην Υγεία και στην Κοινωνική Πρόνοια, στο εμπόριο και στις κατασκευές.

Γαλλία
Η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει σε μεγάλο βαθμό τη γαλλική βιομηχανία, με αποτέλεσμα να καταγράφονται συνεχείς απώλειες θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ο κλάδος των κατασκευών παραμένει «παγωμένος». Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ζήτηση σε αρκετούς κλάδους, που ενδέχεται να αποτελούν λύση ή ένα ενδιαφέρον «πείραμα» για έναν απόφοιτο που «ψάχνεται». Στην κολοσσιαία Μητροπολιτική Περιοχή του Παρισιού (που ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια κατοίκους) καταγράφεται ζήτηση σε στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και στον κλάδο των υπηρεσιών με έμφαση στους τομείς που αφορούν την παραδοσιακή αγορά. Ακόμη, ζήτηση υπάρχει στα μη ιατρικά επαγγέλματα Υγείας, ενώ καλά πηγαίνουν τα πράγματα στον κλάδο της επικοινωνίας. Στην ευρύτερη περιοχή της Μασσαλίας, αλλά και σε πόλεις του συγκεκριμένου διοικητικού διαμερίσματος, λόγω του πλήθους των ερευνητικών και εκπαιδευτικών φορέων που υπάρχουν στη δεύτερη μεγαλύτερη αστική περιφέρεια της Γαλλίας, η ζήτηση για ερευνητές και ακαδημαϊκό προσωπικό παραμένει σταθερή, ενώ θετικά είναι τα σημάδια και στον τουρισμό και λιγότερο στις υπηρεσίες και στις κατασκευές. Επίσης, στη μητροπολιτική περιοχή της Λυών (4,4 εκατομμύρια κάτοικοι) καταγράφεται ζήτηση στον κλάδο της Υγείας και της κοινωνικής Πρόνοιας, καθώς και στο εμπόριο, τον τουρισμό και στην εστίαση.

Μεγάλη Βρετανία
Μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει υποστεί και αυτό τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και να γνωρίζει πρωτοφανή απώλεια θέσεων εργασίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το Λονδίνο σταμάτησε να αποτελεί πόλο έλξης για επιχειρήσεις και εργαζομένους στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. Στο West Μidlands, τη δεύτερη πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, υπάρχει ζήτηση στις υπηρεσίες, στον κλάδο της Υγείας, στην Παιδεία και στην εκπαίδευση, στον τουρισμό και στα χρηματοοικονομικά. Βορειότερα, στη μητροπολιτική περιοχή του Μάντσεστερ, ευνοϊκά παραμένουν τα πράγματα για το εμπόριο και τον τουρισμό, ενώ ζήτηση γνωρίζουν τα επαγγέλματα υψηλών τεχνολογικών γνώσεων, καθώς όπως επίσης και οι χημικοί μηχανικοί, λόγω της δραστηριοποίησης των φαρμακοβιομηχανιών.