ΣΕ ΠΕΡΙΟΠΤΗ θέση στη βιβλιοθήκη που διαθέτει στο γραφείο του ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Τσίπρας έχει τοποθετηθεί ο ογκώδης τόμος που εξέδωσε- και του απέστειλε- η ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ιστορικού ποδοσφαιρικού συλλόγου. Επέτειος που γιορτάστηκε με κάθε επισημότητα την περασμένη Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, απόντος ωστόσο του 34χρονου πολιτικού αρχηγού.
Αν και δηλωμένος οπαδός του Τριφυλλιού, ο πρόεδρος του ΣΥΝ αποτελεί πλέον persona non grata για τον Παναθηναϊκό, λόγω της αντίδρασής του στη «Διπλή ανάπλαση Βοτανικού- Λ. Αλεξάνδρας». Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναστολή των οικοδομικών εργασιών μέχρις εκδικάσεως της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου στις 6 Μαρτίου αποτέλεσε casus belli για την ΠΑΕ η οποία έχει κηρύξει «ανένδοτο αγώνα» κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των «131 πολιτών» που υπογράφουν
τη σχετική αίτηση αναστολής που κατατέθηκε στο ΣτΕ, καθώς θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή συνιστά εμπόδιο στην υλοποίηση του ονείρου των φιλάθλων της ομάδας να αποκτήσουν το δικό τους σύγχρονο γήπεδο. Αν και διαθέτει «διαρκείας» (στο όνομα «Αλέξιος Τσίπρας») ο πρόεδρος του ΣΥΝ θα κάνει καιρό να ξαναβρεθεί- αν ξαναβρεθεί- στην εξέδρα των επισήμων του Παναθηναϊκού, ενώ ήδη μετρά το πολιτικό κόστος από την επιλογή του να έλθει αντιμέτωπος με την «πράσινη» ΠΑΕ.

Η επισημοποίηση του εχθρικού κλίματος εις βάρος του έγινε προ ημερών με την ανάκληση της πρόσκλησης που του είχε αποστείλει το αθλητικό σωματείο προκειμένου να συμμετάσχει στην εκδήλωση για τα 100χρονα της ομάδας. «Επιθυμία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είναι σε αυτήν την ημέρα γιορτής για τον Σύλλογο να μην παραστείτε στην εν λόγω εκδήλωση» ανέφερε η σχετική επιστολή που έλαβε την περασμένη Τρίτη.

Ως αφορμή ο συντάκτης της, γενικός διευθυντής κ. Φ. Βουτσαράς , επικαλούνταν δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΝ κ. Αν. Καρίτζη σύμφωνα με τις οποίες «η απόφαση του ΣτΕ, και ιδιαίτερα το αιτιολογικό της,δικαίωσε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι το γήπεδο του ΠΑΟ μπορεί να προχωρήσει στον Ελαιώνα σε αντίθεση με το εμπορικό κέντρο του κ.Βωβού» .

Είναι ένα επιχείρημα το οποίο αμφισβητούν ευθέως τόσο οι παράγοντες της ιστορικής ομάδας όσο και ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης, ο οποίος έχει έλθει εξ αυτού του λόγου σε ανοιχτή σύγκρουση με τον κ. Τσίπρα. Αυτό όμως που εξόργισε τους ιθύνοντες του Τριφυλλιού ήταν η επισήμανση του κ. Καρίτζη ότι «από τις ύβρεις και τις απειλές της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποδεικνύεται ότι τελικά αλληλένδετο δεν είναι το γήπεδο του ΠΑΟ με το εμπορικό κέντρο αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα του κ.Βωβού με αυτά του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ».

Η αντίδραση του κ. Βουτσαρά ήταν σκληρή: «Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ούτε απειλεί ούτε απειλείται ούτε υβρίζει ούτε αφήνει αναπάντητες τις ύβρεις» έγραφε στον πρόεδρο του ΣΥΝ. Η Κουμουνδούρου αντεπιτέθηκε και με non paper που διένειμε εξεμάνη κατά της διοίκησης της ΠΑΕ, χαρακτηρίζοντας «ανοησία» την ανάκληση της πρόσκλησης προς τον κ. Τσίπρα.

Ωστόσο στον ΣΥΝ έχουν πλήρη επίγνωση ότι δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα. Οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στο ΟΑΚΑ την περασμένη Κυριακή με ακραία συνθήματα των οργανωμένων οπαδών εις βάρος των κκ. Τσίπρα, Αλ. Αλαβάνου και Φ.Κουβέλη, τα μηνύματα των «πράσινων» στα blogs και οι προειδοποιήσεις τους για δυναμικές αντιδράσεις ( «Γήπεδο ή χάος!» δηλώνουν) διαμόρφωσαν εκρηκτικό μείγμα το οποίο ανησυχεί τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος κομματικός παράγοντας αναφερθείς στον κ. Τσίπρα: «Φαντάσου να μην ήταν και Παναθηναϊκός τι θα μας έκαναν…».

Και όντως, ακόμη και σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ δηλώνει ένθερμος οπαδός και καυχιέται ότι «προέρχεται από τη μεγάλη Παναθηναϊκή οικογένεια», ενώ δεν διστάζει να αναφέρει ότι σε μικρή ηλικία ήταν μέλος των «mad boys». Συχνά, δε, αναφέρεται στον αείμνηστο θείο του Ηρακλή Τσίπρα, ο οποίος χρημάτισε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 έφορος στον Παναθηναϊκό επί Φέρεντς Πούσκας. Πώς λοιπόν ο «πιστός οπαδός» κ. Τσίπρας κατάφερε να γίνει το «μαύρο πρόβατο» της ομάδας του; Η υπόθεση έχει παρελθόν, καθώς η δημοτική παράταξη του κ. Τσίπρα «Ανοιχτή Πόλη» μάχεται από το 2006 το σχέδιο «Διπλής Ανάπλασης» όπως αυτό διαμορφώθηκε, υποστηρίζοντας μεν τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του ΠΑΟ, αλλά «υπό προϋποθέσεις». Οι προσφυγές στο ΣτΕ των 131 πολιτών, πολλοί εκ των οποίων δραστηριοποιούνται, είτε στην «Ανοιχτή Πόλη» είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ήλθαν να επισφραγίσουν το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές. Ετσι φτάσαμε στην επίμαχη απόφαση (με πλειοψηφία 2-1) της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ.

Το σημείο της απόφασης στο οποίο εστιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αντιπαρέλθει τα πυρά που δέχεται λόγω της στάσης του στο θέμα του γηπέδου είναι πως αν και το ΣτΕ αναστέλλει τις εργασίες για το εμπορικό κέντρο (με το σκεπτικό ότι «επέρχεται βαρύτατο πλήγμα στο ήδη επιβαρημένο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον», όπως σημειώνεται) αναφέρει ότι «ουδόλως εμποδίζει την πρόοδο της διαδικασίας ως προς την έκδοση των αναγκαίων διοικητικών πράξεων για τη δημιουργία του υπερτοπικού πόλου στο οικοδομικό τετράγωνο 45-46-50» όπου έχουν χωροθετηθεί το γήπεδο και το δημαρχιακό μέγαρο.

Η ερμηνεία που δίνει η πλευρά του κ. Τσίπρα είναι ότι δεν κλείνει ο δρόμος για την κατασκευή του γηπέδου, όπως θεωρούν στην ΠΑΕ, καθώς «δεν έχει σχέση το εμπορικό κέντρο με τη διπλή ανάπλαση» και «η κατασκευάστρια εταιρεία δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις ώστε να μην κατασκευαστεί το γήπεδο». «Αυτό που έκρινε το ΣτΕ είναι η συνταγματικότητα της απόδοσης διπλού συντελεστή στον κ. Βωβό για το εμπορικό κέντρο και σε καμία περίπτωση οτιδήποτε έχει σχέση με το γήπεδο» επιμένει ο κ. Τσίπρας.

Ο ίδιος μάλιστα πιστεύει ότι ο σχετικός Νόμος Σουφλιά (για τη «Διπλή Ανάπλαση Βοτανικού- Λ. Αλεξάνδρας») δεν χάνει την ισχύ του μετά την απόφαση του ΣτΕ «και μπορεί να αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο θα γίνουν οι κατάλληλες διευθετήσεις προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία του γηπέδου».

Στην προσπάθειά του να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα εις βάρος του ο κ. Τσίπρας προτείνει πλέον να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις και να αρχίσει άμεσα η διαδικασία έκδοσης της άδειας οικοδόμησης του γηπέδου ανεξαρτήτως της δικαστικής τύχης που είχε το σκέλος του επιχειρηματικού πλάνου ως προς τη δημιουργία του mall, για το οποίο επισημαίνει ότι θα επιβάρυνε ανεπανόρθωτα περιβαλλοντικά και συγκοινωνιακά την περιοχή του Ελαιώνα. Αντιθέτως η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δηλώνει ότι η παραπάνω επιχειρηματολογία και οι «παρελκυστικές τακτικές εκπορευόμενες από αλλότρια συμφέροντα που πολεμούν με μένος το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού» επί της ουσίας έχουν ως στόχο να παρεμποδιστεί το εν λόγω έργο. Σε ανακοίνωσή της μάλιστα επισημαίνει ότι «οι 131 προσφεύγοντες,η δημοτική και η πολιτική παράταξη που τους εκφράζει,καθώς και τα τυχόν επιχειρηματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτούς,με συγκεκριμένες ενέργειες προβάλλουν συνεχώς προσκόμματα, ακολουθώντας παράλληλα ρητορική δήθεν υποστήριξης του γηπέδου».

Οσον αφορά την πλευρά του μεγαλοεργολάβου κ. Βωβού έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα προχωρήσει στην υποβολή αίτησης για την ανάκληση της απόφασης αναστολής των εργασιών, προβάλλοντας το επιχείρημα (το οποίο υιοθέτησε η μειοψηφούσα άποψη του προέδρου της Τριμελούς Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ) ότι συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος για τη μη ανατροπή της διπλής ανάπλασης. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, διάβασαν με ανακούφιση τη δήλωση του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ κ. Αν. Βγενόπουλου (στα «Νέα») ότι παρά την εξέλιξη που πήρε η υπόθεση ο ίδιος είναι «αισιόδοξος» και ότι «θα βρεθεί λύση και το γήπεδο θα γίνει» · ιδίως δε την επισήμανσή του ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα επιθυμούν να γίνει το γήπεδο,ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει ξεκάθαρα: θέλουμε να γίνει το γήπεδο». Οπως και αν έχει πάντως, το πολιτικό αλλά και το συναισθηματικό κόστος για τον ίδιο υφίσταται, εξομολογείται ο κ. Τσίπρας.