Πριν από δύο χρόνια ευρήματα στους πρόποδες του Καυκάσου δημιούργησαν ρωγμές στην κρατούσα θεωρία για την ανάπτυξη του ανθρώπινου είδους και έρχονται τώρα καινούργια που απειλούν να την ανατρέψουν.
Μέχρι σήμερα κοιτίδα του ανθρώπινου είδους θεωρείται η αφρικανική ήπειρος και ότι τα πρώτα ανθρώπινα είδη μετανάστευσαν από εκεί αρχικά στην Μέση Ανατολή και από εκεί στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη. Τα ευρήματα στον Καύκασο δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό το πρώτο ανθρώπινο είδος να αναπτύχθηκε σε μια περιοχή της σημερινής Γεωργίας και ήταν αυτό που μετανάστευσε στην συνέχεια στην Αφρική.

Οι άνθρωποι του Ντμανίσι
Το 2009 εντοπίστηκαν απολιθωμένα οστά ενός πρώιμου είδους ανθρώπων στο χωριό Ντμανίσι, στους πρόποδες του Καυκάσου τα οποία είχαν ηλικία περίπου 1.8 εκατομμυρίων ετών αποτελώντας τα παλαιότερα ανθρώπινα λείψανα που έχουν βρεθεί ποτέ εκτός Αφρικής.

Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία πριν από περίπου δύο εκατομμύρια έτη έκανε την εμφάνιση του στις ανατολικές περιοχές της Αφρικής ο Homo Erectus και περίπου πριν από ένα εκατομμύριο έτη ο H.Erectus έγινε το πρώτο ανθρώπινο είδος που μετανάστευσε από την Αφρική προς την Ευρασία. Οι ερευνητές που κάνουν τις ανασκαφές στο Ντμανίσι υποστηρίζουν ότι Homo Εrectus είναι πολύ πιθανό να προήλθε από τους ανθρώπους του Ντμανίσι, να εξελίχθηκε στην Ευρασία και στη συνέχεια να επέστρεψε πίσω στην Αφρική για να δημιουργηθεί τελικά το δικό μας ανθρώπινο είδος, ο Homo sapiens, δηλαδή ο σύγχρονος άνθρωπος.

Οι νέες ανασκαφές που έγιναν στην ίδια περιοχή έφεραν στο φως καινούργια ευρήματα. Εντοπίστηκαν περίπου 100 λίθινα αντικείμενα η μελέτη των οποίων δείχνει ότι στην περιοχή ζούσαν μόνιμα κοινότητες πρώιμων ανθρώπων και ότι τα ευρήματα που εντοπίστηκαν πριν δύο χρόνια δεν ανήκαν σε κάποιους που απλά περνούσαν από εκεί.

Την νέα έρευνα πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Γεωργία. «Οι κάτοικοι του Ντμανίσι είναι οι πρώτοι εκπρόσωποι του ανθρώπινου είδους μακριά από την αφρικανική ήπειρο και μάλιστα αποτελούν το πλέον πρώιμο είδος του Homo Εrectus που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Είναι πιθανό οι κάτοικοι Ντμανίσι να αποτελούν τον κοινό πρόγονο όλων των πληθυσμών του H.Erectus γεγονός που υποδεικνύει την ευρασιατική καταγωγή του» υποστηρίζει ο καθηγητής Νταβίντ Λορντκιπάνιτζε, γενικός διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Γεωργίας εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αυτόχθονες ή μετανάστες;
Η επιστημονική κοινότητα μελετά με ενδιαφέρον τις ανακαλύψεις στον Καύκασο αλλά εκφράζονται ακόμη πολλές επιφυλάξεις για τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι ερευνητές αφού πολλοί ειδικοί δεν έχουν πειστεί ακόμη για την ευρασιατική καταγωγή του ανθρώπου και την θεωρία ότι η μετανάστευση έγινε αντίστροφα δηλαδή από την Ευρασία στην Αφρική. Όπως αναφέρουν τα ευρήματα στον Καύκασο δεν ανατρέπουν την κρατούσα θεωρία αλλά ότι απλά πρέπει να γίνει μια χρονική αναπροσαρμογή της. Εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο Homo Erectus αναπτύχθηκε στην Αφρική και μετανάστευσε από εκεί στην Ευρασία αλλά δέχονται ότι είναι πιθανό αυτό να συνέβη νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα και τα ευρήματα στο Καύκασο να ανήκουν στους πρώτους μετανάστες.