Μια εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν ιάπωνες ερευνητές οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα κοράλλια, θέλοντας να προστατευτούν από τις κλιματικές αλλαγές και την αύξηση της θερμοκρασίας που τα καταστρέφει, έχουν αρχίσει να μετακινούνται προς τις βορειότερες περιοχές του πλανήτη. Τα κοράλλια και οι ύφαλοι που αυτά δημιουργούν είναι μια από τις βασικότερες εστίες φιλοξενίας της θαλάσσιας ζωής στον πλανήτη. Η βιοποικιλότητα των κοραλλιογενών υφάλων συγκρίνεται μόνο με εκείνη των μεγάλων τροπικών δασών όπως ο Αμαζόνιος.

Όμως τα κοράλλια είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας και ειδικά η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων (όπως αυτή λαμβάνει χώρα τις τελευταίες δεκαετίες) ουσιαστικά προκαλεί την καταστροφή των υφάλων. Επιστήμονες του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντολογικών Ερευνών της Ιαπωνίας μελέτησαν τις θερμοκρασίες των υδάτων τα τελευταία 80 χρόνια στις θαλάσσιες περιοχές που περιβάλλουν τη χώρα. Ταυτόχρονα μελέτησαν εννέα είδη κοραλλιών που ζουν σε αυτές τις θαλάσσιες περιοχές

Η «απόδραση» των κοραλλιών
Οι ερευνητές διαπίστωσαν η θερμοκρασία στη επιφάνεια των θαλασσών έχει αυξηθεί κατά 2.4 βαθμούς κατά τη χειμερινή περίοδο. Στην συνέχεια παρατήρησαν ότι τέσσερα από τα είδη των κοραλλιών που μελετούσαν άρχισαν σταδιακά και όσο αυξανόταν η θερμοκρασία των υδάτων γύρω από την Ιαπωνία να… μεταναστεύουν. Αν και επρόκειτο για τροπικά είδη κοραλλιών κανένα από αυτά δεν κινήθηκε προς τον νότο αλλά όλα πήγαν βόρεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα κοράλλια μετακινούνται κατά 14 χιλιόμετρα ετησίως.

«Η ταχύτητα με την οποία μετακινούνται τα κοράλλια είναι εντυπωσιακή. Τα νέα αυτά είναι σίγουρα πολύ καλά αλλά, δυστυχώς, μόνο για τα κοράλλια γιατί τα ευρήματα πολλών ερευνών δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων προκαλεί τη μετακίνηση διαφόρων ειδών ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών σε καινούργιες για αυτούς περιοχές, γεγονός που κατά βάση έχει αρνητικές συνέπειες στα τοπικά οικοσυστήματα» δήλωσε στον δικτυακό τόπο OurAmazingPlanet ο γεωγράφος Χιρόγια Γιαμάνο, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Πάντως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι μπορεί να είναι θετικό σημάδι η μετακίνηση ορισμένων ειδών όμως δεν είναι ακόμη τέτοια που να ισοσκελίζει την καταστροφή που συντελείται στα κοράλλια κυρίως στις τροπικές περιοχές.