από metereologos.gr
Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015
 

Τεχνολογία – Πλανήτης

Αστρο πραγματική... κόλαση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12:22Σχολιάστε
Ομάδα αστρονόμων από τα πανεπιστήμια του Τίμπιγκεν και του Πότσνταμ στη Γερμανία μελέτησαν ένα πολύ λαμπρό άστρο που εντοπίστηκε πριν από 20 χρόνια στις παρυφές του γαλαξία μας. Διαπίστωσαν ότι στην επιφάνεια του αναπτύσσονται θερμοκρασίες 42 φορές μεγαλύτερες από εκείνες στον Ηλιο και είναι το πιο καυτό άστρο που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική εκτός των άλλων επειδή πρόκειται για ένα λευκό νάνο, μια κατηγορία άστρων που μέχρι τώρα δεν είχε διαπιστωθεί ότι μπορεί να αναπτύσσονται σε αυτά τόσο υψηλές θερμοκρασίες.
«Ρομποτάκι που είναι η πύλη της πτήσης μου»;
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11:40Σχολιάστε
Από τις 30 Νοεμβρίου ένα ρομπότ θα περιφέρεται στους χώρους αφίξεων και αναχωρήσεων του μεγάλου και πολυσύχναστου διεθνούς αεροδρομίου «Σκίπχολ» του 'Αμστερνταμ, δίνοντας πληροφορίες στους επιβάτες και βοηθώντας τους να προσανατολισθούν και να πάνε εκεί που θέλουν.
Το πρώτο μικρόφωνο από γραφένιο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11:26Σχολιάστε
Ερευνητές στη Σερβία κατασκεύασαν ένα πρωτοποριακό μικρόφωνο από γραφένιο, το λεγόμενο και «υλικό-θαύμα». Το μικρόφωνο είναι 32 φορές πιο ευαίσθητο από τα παραδοσιακά μικρόφωνα
Tα e-mail καταστρέφουν το περιβάλλον!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11:03Σχολιάστε
Πράγματα που κάνουμε καθημερινά, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε ότι είναι δυνατό να επιβαρύνουν το περιβάλλον. Και όμως, με τον τρόπο τους, βάζουν το «χεράκι» τους για να επιδεινώσουν την κλιματική αλλαγή. Ακόμη κι ένα απλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) αφήνει το δικό του «αποτύπωμα» άνθρακα, αυξάνοντας έτσι τα «αέρια του θερμοκηπίου».
Νέα «γενιά» κυβερνοεπιθέσεων έρχεται το 2016
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05:00Σχολιάστε
Αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις και μια νέα γενιά κυβερνοεπιθέσεων πρόκειται να βρεθεί o κλάδος της ασφάλεια
Ενα emoticon είναι η λέξη της χρονιάς
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2015 14:12Σχολιάστε
Το emoji (φατσούλα) που «κλαίει από τα γέλια» ανακηρύχθηκε η «λέξη της χρονιάς» από την Oxford Dictionaries.
Εφτιαξαν χρυσό ελαφρύ σαν αφρό!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/11/2015 09:49Σχολιάστε
Επιστήμονες στην Ελβετία δημιούργησαν χρυσό ελαφρύ σαν αφρό, που επιπλέει στο νερό. Αν και είναι περίπου 20 καρατίων, το 98% είναι αέρας και μπορεί άνετα να επιπλέει στο αφρόγαλα ενός καπουτσίνο! Πρόκειται για την ελαφρύτερη μορφή οποιουδήποτε πολυτίμου μετάλλου έχει ποτέ παραχθεί μέχρι σήμερα.
Καλά νέα: Οι πόλοι της Γης μάλλον δεν θα αναποδογυρίσουν σύντομα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2015 18:23Σχόλια (1)
Τους τελευταίους δύο αιώνες το μαγνητικό πεδίο της Γης εξασθενεί όλο και περισσότερο, και ορισμένοι ερευνητές ανησυχούν ότι σύντομα θα μηδενιστεί και τελικά θα αντιστραφεί, με το βόρειο και το νότιο μαγνητικό πόλο να ανταλλάσσουν θέσεις. Το αναποδογύρισμα όμως μάλλον θα αργήσει, καθησυχάζει νέα μελέτη του MIT.
Η IBM προσομοιώνει τον γήινο μανδύα και τις τεκτονικές πλάκες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2015 15:47Σχολιάστε
Χρησιμοποιώντας ένας από τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου για να λύσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια εξισώσεις, ερευνητές της IBM βραβεύτηκαν για μια ρεαλιστική προσομοίωση των δυνάμεων που ασκούνται στον γήινο μανδύα και της κίνησης των τεκτονικών πλακών. Το μοντέλο υπόσχεται τώρα καλύτερη κατανόηση των σεισμών και της ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Μεγαλώνει το νησί που «γέννησε» η θάλασσα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2015 10:37Σχολιάστε
Το Νοέμβριο του 2013 στο αρχιπέλαγος του Ογκασαβάρα, γνωστό και ως Μπενίν, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από το Τόκιο μέσα από πίδακες τέφρας και λάβας έκανε την εμφάνιση του ένα νησί που κυριολεκτικά κατάπιε το γειτονικό νησί Νισινοσίμα. Η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι το νησί έχει γίνει δώδεκα φορές μεγαλύτερο από ότι ήταν όταν αναδύθηκε μέσα από την θάλασσα και συνεχίζει να μεγαλώνει. Το νησί σταδιακά θα αποικιστεί από φυτά και ζώα, μια διαδικασία που οι επιστήμονες θα παρακολουθούν προσεκτικά.
Το Li-Fi μπήκε στην πρίζα!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2015 10:10Σχόλια (2)
Πριν από τέσσερα χρόνια ο Χάραλντ Χάας, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου παρουσίασε ένα επαναστατικό σύστημα μετάδοσης δεδομένων που λειτουργεί όπως το Wi-Fi αλλά αντί για ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς, χρησιμοποιεί φως. Η μετάδοση των δεδομένων με το Li-Fi είναι 100 φορές ταχύτερη από εκείνη στο Wi-Fi. Εφθασε πλέον η ώρα να μάθουμε αν η τεχνολογία είναι τελικά λειτουργική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο μαζικά όπως το Wi-Fi. Στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, σε εργασιακούς χώρους, σε γραφεία αλλά και σε βιομηχανίες εγκαταστάθηκε το Li-Fi και οι εταιρείες που αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη νέα τεχνολογία αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης ευρείας κλίμακας δοκιμής της.
Εργοστάσιο κλώνων κατασκευάζεται στην Κίνα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2015 16:42Σχόλια (1)
Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Κίνα δεν έχει ενδοιασμούς για την τεχνολογία κλωνοποίησης: μέχρι και ένα εκατομμύριο μοσχάρια το χρόνο, καθώς άλογα και σκύλοι που προορίζονται για κατοικίδια, θα παράγονται σε εργοστάσιο κλώνων που ήδη κατασκευάζεται στη βόρεια πόλη του Τιεντζίν.
Η Δύναμη ξυπνά για την Google
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2015 15:56Σχόλια (1)
Την ώρα που ο «πυρετός» γύρω από την αναμονή της νέας ταινίας «Η Δύναμη ξυπνά» (The Force Awakens) του «Πολέμου των Άστρων» χτυπάει κόκκινο, η Google αποφάσισε να ρίξει τους χρήστες της και λάτρεις του είδους για τα καλά στην… γαλαξιακή μάχη.
Σύστημα εντοπισμού βομβιστών αυτοκτονίας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2015 11:31Σχολιάστε
Λίγες μέρες μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες στο Παρίσι έγινε γνωστό ότι ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει ένα νέο προηγμένο σύστημα εντοπισμού εκρηκτικών υλών. Ο αισθητήρας του συστήματος μπορεί σύμφωνα με τους κατασκευαστές του να εντοπίζει από μεγάλη απόσταση ακόμη και τα «γιλέκα» τα οποία φορούν οι βομβιστές αυτοκτονίας. Η χρήση του συστήματος μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη εξουδετέρωση μιας απειλής.
Τα πρώτα τριαντάφυλλα cyborg!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2015 10:05Σχολιάστε
Στο μέλλον μπορεί να καλλιεργούμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές στον κήπο μας! Ερευνητές στη Σουηδία ανέπτυξαν ηλεκτρονικά φυτά, καθώς κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν ψηφιακά και αναλογικά κυκλώματα με σύρματα και τρανζίστορ μέσα σε ζωντανά τριαντάφυλλα. 'Ανοιξαν έτσι το δρόμο για ένα πιθανό μελλοντικό «πάντρεμα» των φυτών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών με...άρωμα επιστημονικής φαντασίας.
1|2|3|4|5|...27