από metereologos.gr
Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016
 

Τεχνολογία – Πλανήτης

Σούπερ προφυλακτικό από... χορτάρι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2016 13:40Σχολιάστε
Ερευνητές στην Αυστραλία αναπτύσσουν ένα προφυλακτικό πιο λεπτό από κάθε άλλο, το οποίο περιέχει ίνες από ένα ντόπιο...χόρτο (spinifex) και έχει πάχος όσο το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας. Το υπό δοκιμή προφυλακτικό αναμένεται να είναι τουλάχιστον 30% λεπτότερο από τα σημερινά πιο λεπτά προφυλακτικά, χωρίς να υστερεί σε αντοχή, ενώ μελλοντικά μπορεί να γίνει ακόμη λεπτότερο.
«Πολυμορφικό» πολυμερές με μνήμη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2016 13:22Σχολιάστε
Έναν νέο τύπο πολυμερούς υλικού που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον χώρο της υγείας και του ρουχισμού ανέπτυξαν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ. Το πολυμερές νέας γενιάς μπορεί να σηκώσει 1.000 φορές το βάρος και να προγραμματιστεί ώστε να διατηρήσει προσωρινά ένα συγκεκριμένο σχήμα, ενώ επαναφορά του στην αρχική του μορφή γίνεται με την βοήθεια της θερμότητας.
Τρομερό ρεκόρ μετάδοσης δεδομένων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2016 12:19Σχολιάστε
Την ασύλληπτη ταχύτητα των 1,125 Tb/sec (τεραμπίτ ανά δευτερόλεπτο) στη μετάδοση ψηφιακών δεδομένων/πληροφοριών πέτυχαν Βρετανοί ερευνητές, σημειώνοντας έτσι ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.
Ρομπότ που λύνει τον κύβο του ρούμπικ σε χρόνο dt!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2016 11:48Σχόλια (1)
Πριν από λίγες μέρες ένα ρομποτικό σύστημα κατάφερε να λύσει τον κύβο του ρούμπικ σε 1.2 δευτερόλεπτα σπάζοντας όλα τα προηγούμενα σχετικά ρεκόρ. Ενα αντίστοιχο ρομποτικό σύστημα που κατασκεύασε ο γερμανός μηχανικός Αλμπερτ Μπιρ κατάφερε να λύσει τον κύβο του ρούμπικ σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο και πιο συγκεκριμένα σε 0.887 δευτ. και φυσικά είναι ο κάτοχος του νέου ρεκόρ Γκίνες. Το ρομπότ ονομάζεται Sub1 και η επίδοση του καταγράφηκε σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Τα αυτόνομα οχήματα της Google αναγνωρίζονται ως οδηγοί
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/02/2016 14:43Σχόλια (3)
Τα ρομπότ αποκτούν δίπλωμα οδήγησης: σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίζεται σημαντικό βήμα για την έγκριση των αυτόνομων οχημάτων, η αμερικανική υπηρεσία οδικής ασφάλειας έκρινε ότι το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που οδηγεί το ρομποτικό αυτοκίνητο της Google μπορεί όντως να θεωρηθεί «οδηγός» σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία.
«Εντός ασφαλών ορίων» οι εκπομπές από τις κεραίες κινητής στην Ελλάδα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2016 15:23Σχόλια (1)
Καμία υπέρβαση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του πληθυσμού δεν διαπιστώθηκε σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν εντός αστικού ιστού, ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπερβάσεις καταγράφηκαν μόνο σε τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα σε «πάρκα κεραιών».
Πρώτος θάνατος από μετεωρίτη εδώ και δύο αιώνες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2016 14:23Σχόλια (1)
Εργαστηριακές αναλύσεις αναμένεται να δείξουν αν ένας οδηγός λεωφορείου στην Ινδία σκοτώθηκε όντως από μετεωρίτη -αν το περιστατικό επιβεβαιωθεί, θα είναι ο πρώτος θάνατος από πτώση διαστημικού βράχου εδώ και σχεδόν 200 χρόνια.
Χορεύοντας με τα ρομπότ! (Βίντεο)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2016 14:00Σχολιάστε
Την τεχνολογική της υπεροχή προέβαλε η Κίνα την περασμένη Κυριακή, στο πλαίσιο του εορτασμού του Aνοιξιάτικου Φεστιβάλ (Spring Festival Gala) με αφορμή την κινεζική πρωτοχρονιά που διοργανώνει η Κινεζική Κρατική Τηλεόραση (CCTV), όπου επιστρατεύτηκαν ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά συνολικά 540 ρομποτάκια με… έμφυτο χορευτικό ταλέντο.
H Γαλλία κατά του Facebook για σοβαρές παραβιάσεις της ιδιωτικότητας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2016 11:35Σχολιάστε
Διορία τριών μηνών έδωσε στην Facebook Inc. και την Facebook Ireland Limited η γαλλική Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, αφού διαπίστωσε πολλαπλές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων περισσότερων από 30 εκατομμυρίων γάλλων χρηστών του Διαδικτύου, είτε έχουν λογαριασμό στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, ή όχι.
Η τηλεόραση που θα μυρίζεις και θα αισθάνεσαι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2016 11:23Σχόλια (1)
Βρετανοί ερευνητές αναπτύσσουν μια τεχνολογία που θα φέρει επανάσταση στον τομέα της οικιακής ψυχαγωγίας. Προσπαθούν να εξελίξουν περαιτέρω την λεγόμενη απτική τεχνολογία, μια προηγμένη τεχνολογία αλληλεπίδρασης μίας συσκευής ή ενός συστήματος με τον χρήστη της, και να δημιουργήσουν μια νέα εκδοχή της που θα ενσωματώνεται στις τηλεοράσεις και θα επιτρέπει μια μοναδική αλληλεπίδραση της συσκευής με τον θεατή.
Τα ηφαίστεια «έκαψαν» το Βυζάντιο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2016 10:36Σχολιάστε
Μία ξαφνική παρατεταμένη -και όχι σύντομη όπως θεωρείτο μέχρι σήμερα- περίοδος κρύου στο βόρειο ημισφαίριο κατά τον 6ο και 7ο αιώνα, μεταξύ 536 και 660 μ.Χ., συνέβαλε σε δραματικές κοινωνικές αναστατώσεις με αποτέλεσμα την εξασθένηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την επέκταση των Αράβων. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, που για πρώτη φορά ονομάζει αυτή την περίοδο «Μικρή Εποχή των Παγετώνων της Ύστερης Αρχαιότητας».
Μια κατσαρίδα θα μας σώσει!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2016 10:20Σχολιάστε
Οι κατσαρίδες δεν είναι πολύ δημοφιλείς, ιδίως μεταξύ του γυναικείου πληθυσμού. Ένας λόγος -πέρα από την εμφάνισή τους- είναι ότι όχι μόνο ξεπετάγονται από τα πιο απρόσμενα σημεία, αλλά συρρικνώνουν το σώμα τους και τρυπώνουν στις παραμικρές σχισμές πάχους λίγων μόλις χιλιοστών. Αυτή ακριβώς η ικανότητα της κατσαρίδας αποτελεί την έμπνευση για το νέο ρομπότ που δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ. Το κατσαριδόμορφο ρομποτάκι, ύψος 7,6 εκατ. και βάρος 46 γραμμαρίων, με μήκος 18 εκατοστών μπορεί να αυτοσυμπιεστεί, έτσι ώστε να χωθεί σε πολύ μικρές ρωγμές. Η δυνατότητα αυτή, πρωτοφανής για ρομπότ, αναμένεται να αξιοποιηθεί μελλοντικά σε αποστολές αναζήτησης και διάσωσης μετά από φυσικές καταστροφές, εκρήξεις κ.α., όταν πρέπει να βρεθούν επιζώντες ανάμεσα σε συντρίμια.
Τα κωνοφόρα δέντρα «καίνε» την Ευρώπη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/02/2016 10:27Σχόλια (6)
Παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι όλα τα δάση αποτελούν «όπλο» κατά της κλιματικής αλλαγής, αυτό τελικά δεν ισχύει για όλα τα δέντρα της Ευρώπης, που μάλλον φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα, θερμαίνοντας κι άλλο τον πλανήτη. Η αναδάσωση από μόνη της δεν θα περιορίσει την κλιματική αλλαγή, αν δεν φυτευθούν τα κατάλληλα δέντρα. Σε αυτό το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα κατέληξε μια νέα επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η σταδιακή αντικατάσταση των πλατύφυλλων και φυλλοβόλων δέντρων με κωνοφόρα μετά το 1750 έχει ως συνέπεια να διευκολύνεται η άνοδος της θερμοκρασίας.
Η αύξηση του πληθυσμού της Γης τα τελευταία 2.000 χρόνια (βίντεο)
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2016 08:20Σχόλια (1)
Ένα διαδραστικό κι εξαιρετικά ενδιαφέρον βίντεο του WorldPopulationHistory.org εξιστορεί την αύξηση του πληθυσμού στη Γη μέσα στα τελευταία 2.000 χρόνια. Το infographic ξεκινάει από την εποχή που ο πληθυσμός του πλανήτη μας ήταν μόλις 170 εκατομμύρια άνθρωποι, καταλήγοντας στο σήμερα των 7.3 δισεκατομμυρίων, ενώ δεν διστάζει να δώσει και μια πρόβλεψη για το μέλλον του παγκόσμιου πληθυσμού.
Προς το αύριο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/02/2016 05:45Σχολιάστε
Σε περίπου πέντε χρόνια από σήμερα το μακιγιάζ του μέλλοντος θα μπορεί να αποτελεί πραγματικότητα, αναφέρουν οι ειδικοί της βρετανικής συμβουλευτικής εταιρείας Futurizon, με έδρα το Κέιμπριτζ.
1|2|3|4|5|...27