Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014
 

Τεχνολογία – Πλανήτης

Δορυφόρος βλέπει τα δάση να φωτοσυνθέτουν
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2014 17:09Σχολιάστε
Ο ολοκαίνουργιος δορυφόρος της NASA OCO-2, σχεδιασμένος να χαρτογραφεί το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μετέδωσε τον πρώτο παγκόσμιο χάρτη της φωτοσύνθεσης, μιας διαδικασίας που μετριάζει την παγκόσμια θέρμανση.
Το εργαλείο που σχεδιάστηκε στη Γη και εκτυπώθηκε στο Διάστημα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2014 16:44Σχολιάστε
Ο Μπάρι Ουίλμορ, κυβερνήτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, χρειαζόταν επειγόντως ένα σωληνωτό κλειδί. Η NASA του έστειλε το σχέδιο με email και ο Ουίλμορ τύπωσε το εργαλείο επιτόπου.
Εντυπωσιακή ανάκαμψη για τα μεγάλα σαρκοφάγα της Ευρώπης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2014 16:10Σχολιάστε
Στις αρχές του 20ού αιώνα βρέθηκαν στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω του κυνηγιού και της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους. Σήμερα, όμως, η αρκούδα, ο λύγκας και ο λύκος ακμάζουν και πάλι στην Ευρώπη, αναφέρει διεθνής ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση Science.
Το ψάρι της αβύσσου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2014 13:12Σχόλια (3)
Η τάφρος των Μαριανών που εκτείνεται σε βάθος 11 χλμ στον Ατλαντικό Ωκεανό αποτελεί τα τελευταία χρόνια μόνιμο στόχο των εξερευνητών και των επιστημόνων και έχουν ήδη εντοπιστεί εκεί πολλά εντυπωσιακά άγνωστα θαλάσσια είδη. Διεθνής ερευνητική ομάδα έκανε άλλη μια εντυπωσιακή ανακάλυψη στη συγκεκριμένη τάφρο. Οι ερευνητές έριξαν δολώματα στην τάφρο και σε βάθος 8,145 μέτρων ένα ψάρι κινήθηκε προς αυτά. Πρόκειται για ένα άγνωστο είδος ψαριού και βέβαια το βάθος στο οποίο εντοπίστηκε είναι το μεγαλύτερο όπου έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα κάποιο ψάρι. Η ερευνητική ομάδα εντόπισε κατά την εξερεύνηση που διήρκεσε 30 μέρες διάφορα άγνωστα είδη ψαριών και οστρακόδερμων.
Η κερκόπορτα των κινητών τηλεφώνων
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2014 12:23Σχολιάστε
Μια εντυπωσιακή αποκάλυψη έγινε σε συνέδριο χάκερ που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο. Οπως έγινε γνωστό υπάρχει ένα κενό ασφαλείας στα τηλεπικοινωνιακά συστήματα το οποίο επιτρέπει σε κάποιον που διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες να παγιδεύσει ένα κινητό τηλέφωνο και να ακούει τις συνομιλίες του κατόχου της συσκευής αλλά και να διαβάζει τα γραπτά μηνύματα που στέλνει και δέχεται.
Τα επιστημονικά επιτεύγματα του 2014
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2014 11:56Σχόλια (2)
Οι δύο κορυφαίες επιστημονικές επιθεωρήσεις «Science» και «Nature» όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς και επιλέγουν τα κορυφαία επιτεύγματα στον κόσμο της επιστήμης το 2014. Οπως αναμενόταν η αποστολή Rosetta στον κομήτη 67/P βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και των δύο επιθεωρήσεων.
Πόδια σε σκύλο από 3D εκτυπωτή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2014 16:26Σχόλια (2)
Ο χαριτωμένος Ντέρμπι γεννήθηκε με ατελή μπροστινά άκρα, γεγονός που περιόριζε σημαντικά την κίνησή του. Δεν μπορούσε να τρέξει, να περπατήσει ή να κινηθεί επάνω σε σκληρές επιφάνειες καθώς πλήγωνε τα παραμορφωμένα, κοντά πόδια του.
Απρόσμενο οικοσύστημα κάτω από τους πάγους
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2014 13:53Σχολιάστε
Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι κάτω από τους πάγους στη θάλασσα της Αρκτικής επιβιώνουν κάποια άλγη και ορισμένοι μικροοργανισμοί. Οι επιτελείς του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole στις ΗΠΑ αποφάσισαν να εξακριβώσουν αν και τι υπάρχει κάτω από τους θαλάσσιους αρκτικούς πάγους. Για αυτό τον σκοπό κατασκευάστηκε ένα νέο προηγμένο ρομποτικό υποβρύχιο, το Nereid Under Ice. Οπως λέει και το όνομα της η Νηρηίδα ταξίδεψε κάτω από τους πάγους της θάλασσας της Αρκτικής και ανακάλυψε ένα άγνωστο οικοσύστημα που εντυπωσίασε τους επιστήμονες.
Τα πλαστικά μολύνουν και τους πυθμένες!
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2014 12:43Σχολιάστε
Ερευνητές εντόπισαν την παρουσία πλαστικών υλών στους πυθμένες θαλασσών και ωκεανών αποκαλύπτοντας την τεράστια έκταση που έχει η μόλυνση των υδάτων και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από τα σκουπίδια.
Πανάρχαιο νερό κρύβεται στα έγκατα της Γης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2014 11:44Σχόλια (10)
Διεθνής ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι υπολόγισε την ποσότητα του αρχαιότερου νερού της Γης που βρίσκεται εγκλωβισμένο στα βάθη του πλανήτη.
Πράσινο φως για το «διαστημοπλάνο»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/12/2014 11:14Σχολιάστε
O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της κατασκευής του Skylon, ενός φουτουριστικού σκάφους που οι ειδικοί ονομάζουν «διαστημοπλάνο». Το Skylon θα μπορεί να λειτουργεί και ως επιβατηγό αλλά και ως εμπορικό αεροσκάφος μεταφέροντας ταχύτατα ανθρώπους και φορτία στον πλανήτη ενώ επίσης θα μπορεί να λειτουργεί και ως διαστημικό σκάφος.
Η πιο «βαθιά» ζωή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2014 10:43Σχολιάστε
Η βαθύτερη γεώτρηση κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας αποκάλυψε την ύπαρξη ζωής. Μικροοργανισμοί εντοπίστηκαν σε βάθος 2,5 χλμ κάτω από τον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού στα ανοικτά της Ιαπωνίας. Η ανακάλυψη είναι εντυπωσιακή αλλά και πολύ σημαντική γιατί πρόκειται για το βαθύτερο σημείο κάτω από τον θαλάσσιο πυθμένα όπου εντοπίζεται ζωή η οποία όπως αποδεικνύεται καταφέρνει να επιβιώνει σε εξαιρετικά ακραίες συνθήκες.
Συσκευές για μικρή... τσέπη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2014 05:45Σχολιάστε
Πριν από μερικά χρόνια η τιμή ενός smartphone ή μιας ταμπλέτας κατά κάποιον τρόπο καθόριζε την εμφάνιση και τις επιδόσεις της συσκευής. Τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει: οι κατασκευάστριες εταιρείες, πέρα από τις «ναυαρχίδες» τους, παρατάσσουν μια γκάμα οικονομικών μοντέλων για απαιτητικούς καταναλωτές που επιθυμούν να απολαμβάνουν τη «νοημοσύνη» της συσκευής τους χωρίς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Σήμερα τα πιο προσιτά γκάτζετ δεν έχουν και πολλά να ζηλέψουν από τα ακριβότερα «ξαδέλφια» τους. Εμείς επιλέξαμε μερικά από τα οικονομικά smartphones και tablets της αγοράς και σας τα παρουσιάζουμε.
Νανοϊατρική: είμαστε μόνο στην αρχή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2014 05:45Σχολιάστε
Αλλοτε απρόσιτα και εξωτικά, τα νανοσωματίδια έχουν πλέον μπει για τα καλά στη ζωή μας. Με την πρόοδο της επιστήμης το «μικρό» μικραίνει όλο και περισσότερο και η «κάθοδός» μας στη νανοκλίμακα αλλάζει την καθημερινότητά μας χαρίζοντάς μας αντικείμενα με ξεχωριστές ιδιότητες.
Γενετικά δεδομένα ξαναγράφουν την ιστορία των πτηνών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2014 17:21Σχολιάστε
Περισσότεροι από 200 επιστήμονες σε 20 χώρες συνεργάστηκαν για μια από τις μεγαλύτερες γενετικές μελέτες της Ζωολογίας, την αλληλούχιση των γονιδιώματος 48 ειδών από όλες τις βασικές ομάδες των πτηνών. Ο ωκεανός δεδομένων που προέκυψε δείχνει πώς τα πτηνά, απόγονοι των δεινόσαυρων, διαφοροποιήθηκαν και κατέκτησαν τους αιθέρες.
1|2|3|4|5|...27