Κυριακή 24 Μαΐου 2015
 

Τεχνολογία – Πλανήτης

Διεθνής αποστολή σε μια υδρόγειο γεμάτη πλαγκτόν
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2015 16:38Σχολιάστε
Πολυεθνική ερευνητική ομάδα που πέρασε 3,5 χρόνια ταξιδεύοντας στους ωκεανούς με μία σκούνα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ως σήμερα ανάλυση για το πλαγκτόν, την αόρατη βιομάζα που θρέφει τις φάλαινες και παράγει το μισό από το οξυγόνο που αναπνέουμε.
Google: Μηχανές με κοινή λογική θα «κωδικοποιούν τις σκέψεις»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2015 14:39Σχολιάστε
Ο γκουρού της τεχνητής νοημοσύνης που προσέλαβε η Google πριν από δύο χρόνια αναπτύσσει τώρα αλγορίθμους που κωδικοποιούν τα νοήματα της γλώσσας σε «διανύσματα σκέψης». Εντός μιας δεκαετίας, λέει, οι μηχανές θα έχουν αναπτύξει «κοινή λογική».
Νέο τμήμα του απολιθωμένου δάσους ανακαλύφθηκε στη Μυτιλήνη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2015 20:00Σχόλια (1)
Ένα νέο απολιθωμένο δάσος έφεραν στο φως, οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή την κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου στη Μυτιλήνη.
Γνώριμο ελληνικό ψάρι αποφεύγει το αγκίστρι
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2015 17:56Σχόλια (6)
Ένα γνώριμο ψάρι των ελληνικών νερών αποδεικνύεται πιο έξυπνο από τους ψαράδες: η θαλασσινή πέρκα Serranus scriba αποφεύγει το αγκίστρι σε περιοχές όπου καραδοκούν πολλοί αλιείς.
Μπουκιά και... δικτύωση
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2015 16:05Σχολιάστε
Για τους λάτρεις της τεχνολογίας και τους αθεράπευτους οπαδούς των social media, η αμερικανική αλυσίδα Kentucky Fried Chicken (KFC), δημιούργησε έναν «δικτυωμένο» δίσκο φαγητού για άνετο σερφάρισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μαζικοί θάνατοι δελφινιών αποδίδονται στην πετρελαιοκηλίδα της BP
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/05/2015 15:13Σχόλια (1)
Ο ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ρινοδέλφινων που ξεβράζονται νεκρά στον Κόλπο του Μεξικού από το 2010 πιθανότατα συνδέεται με την τραγωδία της πλατφόρμας Deepwater Horizon, τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.
Η τηλεόραση-«ταπετσαρία» είναι εδώ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2015 18:09Σχόλια (2)
Σαν μια… αφίσα κολλάει στον τοίχο η νέα υπέρλεπτη τηλεόραση τεχνολογίας OLED της LG, η οποία έκανε το ντεμπούτο της σε ειδική εκδήλωση της εταιρείας στην Κορέα.
Οι βιολογικές καλλιέργειες «προστατεύουν τη βιοποικιλότητα»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2015 17:12Σχολιάστε
Οι εκτάσεις με βιολογικές καλλιέργειες φιλοξενούν μεγαλύτερη ποικιλία αγριόχορτων και επομένως μπορούν να συντηρήσουν και περισσότερα είδη εντόμων και άλλων ζώων, υποδεικνύει μελέτη σε περιοχή εντατικής γεωργίας στη Γαλλία.
Οι περισσότεροι ευρωπαίοι άνδρες «απόγονοι τριών κυρίαρχων αρσενικών»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2015 16:36Σχόλια (1)
Περισσότεροι από 6 στους 10 άνδρες στην Ευρώπη είναι μακρινοί απόγονοι τριών ανδρών της Εποχής του Χαλκού, υποδεικνύει βρετανική γενετική μελέτη. Τα ευρήματα, πάντως, έρχονται σε αντίθεση με τα συμπεράσματα προηγούμενων μελετών, σύμφωνα με τις οποίες η μεγάλη πληθυσμιακή έκρηξη στην Ευρώπη είχε έρθει νωρίτερα, την Εποχή του Λίθου.
Ύστατη προσπάθεια για τον σπανιότερο πίθηκο του κόσμου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2015 14:14Σχολιάστε
Περισσότεροι από 100 επιστήμονες και ειδικοί από όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν για την κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη σωτηρία του γίββωνα του Χαϊνάν -το σπανιότερο πρωτεύον θηλαστικό του κόσμου, το οποίο κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος πίθηκος που εξαφανίζεται λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Νεογέννητο νησί στην Ιαπωνία γίνεται φυσικό εργαστήριο Εξέλιξης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2015 17:22Σχολιάστε
Ένα μικρό νησί που γεννήθηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις νότια του Τόκιο δίνει μια μοναδική ευκαιρία στους οικολόγους να παρακολουθήσουν από κοντά τον αποικισμό αυτής της άγονης νέας γης. Είναι μια διαδικασία στην οποία θα παίξουν βασικό ρόλο οι κουτσουλιές που αφήνουν τα θαλασσοπούλια.
Διαρροή πετρελαίου έξω από τις ΗΠΑ «θα συνεχιστεί για 100 χρόνια»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2015 15:18Σχολιάστε
Η διαρροή πετρελαίου από μια υπεράκτια πλατφόρμα που κατέρρευσε σε καταιγίδα πριν από μια δεκαετία στον Κόλπο του Μεξικού είναι μεγαλύτερη από ό,τι υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια εταιρεία και θα μπορούσε να συνεχιστεί για έναν αιώνα, αποκαλύπτει έρευνα του Associated Press.
Δείτε τα... aliens που ζουν στα σπίτια μας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2015 14:34Σχόλια (1)
Είναι γνωστό ότι στα σπίτια μας κατοικούν διάφορες κοινότητες μικροοργανισμών, ζωυφίων και εντόμων. Τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια εξελιγμένων οργάνων και τεχνικών καταγραφής εικόνων έχουμε δει πώς μοιάζουν πολλά από αυτά τα μικροσκοπικά και παράξενα στην όψη όντα. Ο φωτογράφος Ντάνιελ Καρίκο που ζει στην Βόρεια Καρόλίνα χρησιμοποιώντας δύο ισχυρά μικροσκόπια κατάφερε να καταγράψει εντυπωσιακά πορτρέτα διαφόρων μικροσκοπικών εντόμων πολλά από τα οποία είναι... κατοικίδια. Ας δούμε ορισμένα από αυτά.
Ζωντανό τσιμέντο επουλώνει τις ρωγμές του με βακτήρια
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2015 16:27Σχολιάστε
Είναι το δημοφιλέστερο δομικό υλικό από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, φαίνεται όμως ότι επιδέχεται ακόμα πολλές βελτιώσεις: ολλανδοί ερευνητές ανέπτυξαν ένα «βιοτσιμέντο» που διορθώνει τις ρωγμές του στρατολογώντας βακτήρια. Το ζωντανό μπετόν είναι τώρα υποψήφιο για ευρωπαϊκό βραβείο καινοτομίας, και τα πρώτα τρία προϊόντα έχουν ήδη φτάσει στην αγορά.
Νέο τεστ ανιχνεύει τη χρήση ναρκωτικών στα δακτυλικά αποτυπώματα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2015 14:02Σχολιάστε
Νέα μέθοδος που βασίζεται στη φασματοσκοπία ανιχνεύει τη χρήση κοκαΐνης από χημικά ίχνη στα δακτυλικά αποτυπώματα, και μάλιστα μπορεί να ξεχωρίσει αν ο εξεταζόμενος χρησιμοποίησε ή απλά άγγιξε τη διεγερτική ουσία.
1|2|3|4|5|...27