από metereologos.gr
Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016
 

Τεχνολογία – Πλανήτης

H νέα γενιά «θα ζήσει στο έλεος της κλιματικής αλλαγής»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2016 16:12Σχολιάστε
Ο στόχος που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήδη δείχνει σχεδόν ανέφικτος: έξι κορυφαίοι ειδικοί προειδοποιούν με έκθεσή τους ότι η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας θα ξεπεράσει το κρίσιμο όριο των 2 βαθμών μέχρι τα μέσα του αιώνα, 50 ολόκληρα χρόνια νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις.
Ένα βήμα πριν από την παραπομπή για τη δηλητηρίαση πτηνών
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2016 17:16Σχολιάστε
Μέτρα για την προστασία των πτηνών από παράνομες δηλητηριάσεις απαιτεί από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κλιμακώνοντας τη διαδικασία επί παραβάσει που κίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013.
Πλαστικά φυτά που «ανθίζουν»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2016 11:00Σχολιάστε
Ερευνητές στις ΗΠΑ δημιούργησαν πλαστικά φυτά που «ανθίζουν», χάρη στην ανάπτυξη ενός νέου υλικού που προγραμματίζεται εκ των προτέρων να αλλάξει σχήμα. Στο παρελθόν είχαν δημιουργηθεί υλικά που μεταβάλλουν το σχήμα τους, όμως μόνο υπό την επίδραση κάποιου εξωτερικού ερεθίσματος, όπως του φωτός ή της θερμότητας.
Συμμαχία για την προστασία της τεχνητής νοημοσύνης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2016 10:50Σχολιάστε
Πέντε από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια «Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη», σε μια προσπάθεια να μετριάσουν τους φόβους της κοινής γνώμης παγκοσμίως ότι τα ρομπότ θα κλέψουν τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων, θα διευρύνουν τις οικονομικές ανισότητες, ενώ, στην πορεία, μπορεί επίσης να μας σκοτώσουν και να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλη την ανθρωπότητα. Στη σύμπραξη συμμετέχουν η Googe, η Microsoft, η ΙΒΜ, η Amazon και το Facebook αλλά -προς το παρόν τουλάχιστον- όχι η Apple.
Κέντρο έρευνας και καινοτομίας ετοιμάζουν Huawei και Leica
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/09/2016 18:25Σχολιάστε
Τις δυνάμεις τους στην έρευνα και στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών ενώνουν η κινεζική Huawei και η γερμανική Leica. Έπειτα από την μακροχρόνια συνεργασία τους στον τομέα της οπτικής μηχανικής και την κυκλοφορία των βραβευμένων smartphones Huawei P9 και P9 Plus, προικισμένα με «διπλή» κάμερα Leica, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για την δημιουργία ενός νέου κέντρου έρευνας και καινοτομίας.
Καθώς οι πάγοι λιώνουν, η Γροιλανδία ανυψώνεται
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2016 15:51Σχολιάστε
Οι μεταβολές του κλίματος προκαλούν σκαμπανεβάσματα στη Γροιλανδία: καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει, η απώλεια πάγου μειώνει την πίεση που ασκείται στο έδαφος και ολόκληρο το νησί ανυψώνεται έως και κατά 12 χιλιοστά τον χρόνο, εκτιμά νέα μελέτη.
Ζελατινώδης εισβολέας απειλεί τα ψάρια της Μεσογείου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2016 15:15Σχολιάστε
Ένα ζελατινώδες πλάσμα σαν μέδουσα, το οποίο είχε προκαλέσει παλαιότερα κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων στη Μαύρη Θάλασσα, πολλαπλασιάζεται εκτός ελέγχου στην Αδριατική και απειλεί τόσο την αλιευτική βιομηχανία όσο και τα οικοσυστήματα.
Το πλύσιμο συνθετικών ρούχων ρυπαίνει το περιβάλλον
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2016 11:12Σχολιάστε
Τα συνθετικά ρούχα που πλένονται στο πλυντήριο, ιδίως τα ακρυλικά, ρυπαίνουν το περιβάλλον, καθώς απελευθερώνουν σωρεία μικροσκοπικών πλαστικών σωματιδίων, τα οποία καταλήγουν στις θάλασσες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Εφτιαξαν το κλιματικό αρχείο της Γης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2016 11:03Σχολιάστε
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες έχουν στα χέρια τους ένα -κατ' εκτίμηση- συνεχόμενο αρχείο των μεταβολών της θερμοκρασίας του πλανήτη, το οποίο πηγαίνει σε μεγάλο βάθος χρόνου, φθάνοντας τα δύο εκατομμύρια έτη στο παρελθόν. Από αυτό οι κλιματολόγοι μπορούν να βγάλουν κάποια συμπεράσματα για το πώς θα αλλάξει το κλίμα στη Γη στο μέλλον. Και οι ενδείξεις είναι μάλλον δυσοίωνες.
Ο χρόνος τελειώνει για τον αφρικανικό ελέφαντα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2016 17:19Σχολιάστε
Ο πληθυσμός ελεφάντων στην Αφρική μειώθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 111.000 άτομα, και βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που ίσως δεν επιτρέπουν την επιβίωση του είδους μακροπρόθεσμα, προειδοποιεί ο οργανισμός που εκδίδει την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών.
Η Κίνα «δοκιμάζει το πρώτο κβαντικό ραντάρ»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2016 16:37Σχολιάστε
Κινεζική εταιρεία οπλικών συστημάτων ανέπτυξε το πρώτο «κβαντικό ραντάρ», μια τεχνολογία που μπορεί θεωρητικά να εντοπίζει ακόμα και «αόρατα» αεροσκάφη stealth, αναφέρουν κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο ισχυρισμός, όμως, φαίνεται τραβηγμένος.
Πώς οι γάτες κατέκτησαν τον κόσμο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/09/2016 10:56Σχόλια (1)
Οι γάτες βρίσκονται παντού. Μια νέα γενετική έρευνα -η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα- που ανέλυσε το...γατίσιο DNA, αποκαλύπτει ότι οι γάτες εξαπλώθηκαν στη Γη σε δύο κύματα: στο πρώτο, με επίκεντρο τη Μέση Ανατολή «κατέκτησαν» την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στο δεύτερο με αφετηρία την Αίγυπτο (όπου οι γάτες γίνονταν μέχρι και μούμιες λόγω της θρησκευτικής σημασίας τους) εξαπλώθηκαν στην Ευρασία και στην Αφρική.
Προς το αύριο
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/09/2016 05:45Σχολιάστε
Με σκοπό να θέσει τα σμήνη των drones υπό έλεγχο η αμερικανική υπηρεσία προηγμένης τεχνολογίας του Πενταγώνου (Darpa) δημιούργησε το Aerial Dragnet.
Τα φετινά «τρελά» Νομπέλ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2016 10:25Σχολιάστε
Τα φώτα της δημοσιότητας συγκέντρωσαν για μια ακόμη χρονιά τα βραβεία Ig για τις πιο αστείες, απρόβλεπτες ή και άχρηστες επιστημονικές ανακαλύψεις της χρονιάς.
1|2|3|4|5|...27