Ένα ακόμη «selfie» του Curiosity έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Τη φορά αυτή η λήψη της εικόνας έχει γίνει από χαμηλή γωνία προσφέροντας μια εντυπωσιακή άποψη με φόντο το κόκκινο τοπίο του αρειανού όρους Σαρπ. Ο βράχος που απεικονίζεται είναι γνωστός ως «Buckskin» και αποτελεί τον τελευταίο «στόχο» στον οποίο ο ρομποτικός εξερευνητής πραγματοποίησε δειγματοληψίες στις αρχές του Αυγούστου.

Ρομποτικό «selfie-stick»

Οι «αυτοπροσωπογραφίες» του Curiosity αποτελούν πλέον παράδοση. Η NASA προσπαθεί να συνθέτει μια τέτοια φωτογραφία σε κάθε δειγματοληψία που κάνει το ρομπότ. Το Curiosity, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Αρη τον Αύγουστο του 2012, διαθέτει άλλωστε τον απαραίτητο εξοπλισμό πολύ πριν τη μόδα των «selfie-sticks»: για να τραβήξει τα πορτραίτα του χρησιμοποιεί την κάμερα του ρομποτικού βραχίονά του, γνωστή ως Mars Hand Lens Imager (MAHLI). Ο φακός της χρησιμοποιείται συνήθως για τη μελέτη των κόκκων των ορυκτών στα πετρώματα, σε πολύ κοντινές λήψεις, διαθέτει όμως τεράστιο εύρος εστίασης με αποτέλεσμα να μας χαρίζει και αυτές τις μακρινές εικόνες.

Η κάμερα στέλνει στο επιτελείο της NASA δεκάδες λήψεις κάθε φορά τις οποίες στη συνέχεια οι ειδικοί μοντάρουν σε ένα «μωσαϊκό-πανόραμα». Ο προγραμματισμός της γίνεται από τους μηχανικούς της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας εδώ στη Γη, αφού πρώτα κάνουν «πρόβες» του στιγμιοτύπου που θέλουν να επιτύχουν σε ένα δοκιμαστικό όχημα στα εργαστήριά τους στην Καλιφόρνια. Τη φορά αυτή έδωσαν στη MAHLI εντολή να τοποθετηθεί σε πολύ χαμηλότερη γωνία από ό,τι συνήθως, συμπεριλαμβάνοντας για πρώτη φορά στην εικόνα την «κοιλιά» του Curiosity – μαζί με αυτήν και μια πληρέστερη πανοραμική άποψη του αρειανού τοπίου.