Ομάδα ειδικών σχεδίασε ένα τρένο που θα στέλνει ανθρώπους και φορτία στο Διάστημα. Όπως υποστηρίζουν το Startram θα μπορεί να ξεκινήσει τα ταξίδια του μακριά από τη Γη σε 20 χρόνια.

Το τρένο του διαστήματος

To Startram βασίζεται στην τεχνολογία των τρένων Maglev (μαγνητικής ανύψωσης) που αιωρούνται σε μικρή απόσταση πάνω από τις ράγες χάρη σε ισχυρά μαγνητικά πεδία. Η απουσία τριβών επιτρέπει στο τρένο να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες και μάλιστα αθόρυβα.

Το σχέδιο του Startram περιλαμβάνει πολύ μακριά υπεραγώγιμα καλώδια που θα στέκονται στον αέρα με τη βοήθεια μαγνητικών πεδίων. Τα καλώδια θα δημιουργούν έναν διάδρομο, μια πελώρια «εικονική» ράγα αν προτιμάτε, μέσα στον οποίο θα αιωρείται ένας αεροστεγής σωλήνας. Στο εσωτερικό του σωλήνα θα κινείται το Startram με τη βοήθεια ηλεκτρομαγνητών. Το Startram σχεδίασε ομάδα ειδικών στην οποία συμμετέχει ο καθηγητής Τζέιμς Πάουελ, εκ των δημιουργών των τρένων Maglev. Υποστηρίζουν ότι αν ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του τα πρώτα δρομολόγια έξω από τη Γη μπορούν να ξεκινήσουν το 2032.

Οι εφαρμογές

Οπως αναφέρουν οι σχεδιαστές του, το κόστος κατασκευής του Startram δεν είναι απαγορευτικό ενώ παράλληλα θα έχει αμέσως σημαντικές εμπορικές εφαρμογές. Εκτιμούν πως η δημιουργία του Startram θα κοστίσει περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η NASA έδειξε ενδιαφέρον για το Startram και επιστήμονές της μελέτησαν τα σχέδια και την τεχνολογία πίσω από αυτό. Οπως ανέφεραν η κατασκευή του μοιάζει εφικτή.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το διαστημικό τρένο δεν θα έχει μόνο τουριστική ή εμπορική διάσταση αλλά μπορεί προοδευτικά να βοηθήσει τον άνθρωπο να ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες ή ακόμη και σε μεγάλους αστεροειδείς που διαθέτουν ορυκτό πλούτο.