από metereologos.gr
Τρίτη 24 Απριλίου 2018
 

Τα υπέρβαρα παιδιά κινδυνεύουν να εκδηλώσουν κατάθλιψη ως ενήλικοι

Τα περιττά κιλά στην παιδική ηλικία αποτελούν ισχυρό προγνωστικό δείκτη εκδήλωσης της ψυχικής νόσου
Τα υπέρβαρα παιδιά κινδυνεύουν να εκδηλώσουν κατάθλιψη ως ενήλικοι
Η καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και της κατάθλιψης είναι καίριας σημασίας, σημειώνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο VU της Ολλανδίας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Πόρτο 

Τα άτομα που έχουν είναι υπέρβαρα από μικρή ηλικία έχουν αυξημένο δια βίου κίνδυνο εκδήλωσης μείζονος κατάθλιψης, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Η δρ Ντέμπορα Γκίμπσον-Σμιθ από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο VU της Ολλανδίας μελέτησε τη σχέση των περιττών κιλών κατά την παιδική ηλικία και της δια βίου κατάθλιψης σε δείγμα 889 ατόμων από τη μελέτη AGES-Reykjavik. Επίσης, εξέτασε αν η καταλυτική επίδραση της παχυσαρκίας στην ψυχική υγεία οφείλεται στη δια βίου παχυσαρκία ή είναι αποτέλεσμα του πλεονάζοντος βάρους κατά την ενήλικη ζωή.

Οι συμμετέχοντες που ήταν κατά μέσο όρο 75 ετών υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο για τυχόν ενεργά καταθλιπτικά συμπτώματα ή μείζονα κατάθλιψη στο παρελθόν. Επίσης, πληροφορίες για το βάρος και το ύψος τους όταν ήταν 8-13 ετών συνελέγησαν από σχολικά αρχεία και για τη μέση ηλικία (περί τα 50 έτη) τα στοιχεία προήλθαν από την καταγραφή στο πλαίσιο της μελέτης.

Όσοι είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος από 25 έως 29,9 θεωρήθηκαν υπέρβαροι.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας 39 άτομα διαγνώστηκαν με μείζονα κατάθλιψη.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι τα περιττά κιλά στην παιδική ηλικία ήταν ισχυρός προγνωστικός δείκτης επικείμενης κατάθλιψης περισσότερο από το να είναι κάποιος υπέρβαρος στη μέση ηλικία. Η ερευνήτρια υπολόγισε ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος ή παχύσαρκος σε ηλικία οκτώ ή 13 ετών σχετίζεται με τετραπλάσιο κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης, συγκριτικά με το να έχει το παιδί φυσιολογικό σωματικό βάρος, ή να εξελιχθεί σε παχύσαρκο κατά την ενήλικη ζωή.

«Η μελέτη δείχνει ότι ορισμένοι υποκείμενοι μηχανισμοί που συνδέουν τα περιττά κιλά ή την παχυσαρκία με την κατάθλιψη πηγάζουν από την παιδική ηλικία. Ο γενετικός κίνδυνος ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση, που συχνά ακολουθεί τα άτομα με μη ιδανικό σώμα, μπορεί να είναι οι ένοχοι. Δεδομένης της αύξησης της παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων και της μεγαλύτερης επιρροής των κοινωνικών δικτύων στην εξωτερική μας εμφάνιση η καλύτερη κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και της κατάθλιψης, είναι καίριας σημασίας», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.


Newsroom ΔΟΛ
Ιατρική – Βιολογία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.