Προστασία ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων προσφέρει το παρθένο ελαιόλαδο, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη ιταλών ερευνητών, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Nutrition and Diabetes», «ελέγχει» τα επίπεδα του σακχάρου και της «κακής» χοληστερόλης (LDL) στο αίμα, μετά από ένα μεσογειακό γεύμα..

Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Λαδάκι στο φαγητό

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Σαπιέντσα στη Ρώμη, με επικεφαλής τον δρ Φραντσέσκο Βιόλι, μελέτησε τις επιδράσεις της κατανάλωσης επιπλέον ποσότητας παρθένου ελαιολάδου στο πλαίσιο του κλασικού μοτίβου της μεσογειακής διατροφής.

Συγκεκριμένα, σε δύο ξεχωριστές περιστάσεις, οι ερευνητές ζήτησαν από 25 υγιή άτομα να καταναλώσουν ένα μεσογειακό γεύμα. Στο ένα γεύμα προσέθεσαν 10 γραμμάρια παρθένου ελαιολάδου και στο άλλο 10 γραμμάρια αραβοσιτέλαιου.

Οι εξετάσεις αίματος που έγιναν πριν και δύο ώρες μετά τα γεύματα, έδειξαν ότι τα επίπεδα του σακχάρου αυξήθηκαν μετά το φαγητό σε όλους τους συμμετέχοντες, πράγμα αναμενόμενο. Όμως, στην περίπτωση των εθελοντών που είχαν καταναλώσει το γεύμα που περιείχε ελαιόλαδο, τα επίπεδα του σακχάρου αυξήθηκαν λιγότερο συγκριτικά με εκείνα των υπολοίπων.

«Αυτό επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ του παρθένου ελαιολάδου και των αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης, της ορμόνης που βοηθά στη μετατροπή της γλυκόζης σε ενέργεια» εξηγεί ο δρ Βιόλι.

Επιπλέον, παρατηρήθκε ότι η ομάδα του ελαιολάδου, εμφάνιζε και μειωμένα επίπεδα της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης LDL – η οποία σχετίζεται τον κίνδυνο καρδιαγγειακών -, γεγονός το οποίο παρόλα αυτά οι ειδικοί δεν κατάφεραν να εξηγήσουν.
Newsroom ΔΟΛ