Αντώνης Παπαθεοδούλου
Ταξίδι στο κέντρο της Γης ή
ένας πλανήτης γεμάτος μυστικά
Εκδόσεις Παπαδόπουλος,
σελ. 36, τιμή 10,94 ευρώ

Πόσο επίκαιρος μπορεί να είναι ο Ιούλιος Βερν; Ε, λοιπόν, όσο υπάρχουν παιδιά και όσο η φαντασία τους οργιάζει, ο Ιούλιος Βερν θα παραμένει επίκαιρος. Ιδιαίτερα όταν είναι τόσο όμορφα «σερβιρισμένος» όσο στα βιβλία της σειράς «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν» των εκδόσεων Παπαδόπουλος. Τα βιβλία υπογράφονται από τον Αντώνη Παπαθεοδούλου, ο οποίος με σεβασμό στο αρχικό κείμενο δημιουργεί ιστορίες που απευθύνονται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω. Την αριστοτεχνική εικονογράφηση υπογράφει η Ιρις Σαμαρτζή. Ετσι, μετά τον Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες και το Ταξίδι από τη Γη στη Σελήνη, κυκλοφόρησαν το Είκοσι χιλιάδες λεύγιες κάτω από τη θάλασσα και το Ταξίδι στο κέντρο της Γης.

Τώρα, αν διερωτάσθε τι δουλειά έχει η παρουσίαση ενός παιδικού παραμυθιού στις σελίδες του ΒΗΜΑScience, η απάντηση είναι απλή: αφενός ο ίδιος ο Ιούλιος Βερν εμπνεόταν από την επιστήμη για να γράψει τα παραμύθια του και αφετέρου ειδικά το συγκεκριμένο βιβλίο δίνει μια καλή αφορμή για να αρχίσει κανείς να συζητεί με τους μικρούς αναγνώστες επιστημονικά θέματα. Και δεν εννοούμε με αυτό τη μεταφορά στείρων γνώσεων αλλά τον τρόπο που λειτουργεί η επιστήμη. Π.χ., όταν ο θείος Οτο λέει στον Αξελ «Τα λάθη είναι πολύ χρήσιμα στην επιστήμη, αγαπητέ μου Αξελ. Πάνω στα λάθη μας πατάμε για να φτάσουμε βήμα-βήμα ως την αλήθεια», στην πραγματικότητα κλείνει μέσα σε δύο σειρές όλη τη φιλοσοφία της ερευνητικής δραστηριότητας.
Οσο για το γεγονός ότι σήμερα γνωρίζουμε πως η φαντασία του Ιουλίου Βερν δεν επαληθεύτηκε απολύτως από την επιστήμη, σε τίποτε αυτό δεν μειώνει τη γοητεία του παραμυθιού. (Μιλώ εκ πείρας καθώς διάβασα το βιβλίο σε μια ομαδούλα νεαρών και είχα τη χαρά να παρακολουθήσω τον τρόπο με τον οποίο τα ματάκια τους ταξίδευαν μαζί με τους ήρωες του βιβλίου.) Και για τους αμφισβητίες όμως έχουν φροντίσει οι δημιουργοί του βιβλίου: στις δύο τελευταίες σελίδες οι μικροί αναγνώστες βλέπουν ένα σχεδιάγραμμα-τομή της Γης με τον πυρήνα, τον μανδύα και τον φλοιό, ενώ μπορούν να διαβάσουν το σημείωμα του Αντώνη Παπαθεοδούλου σχετικά με το ποιες ιδέες του Βερν αποδείχθηκαν αληθινές, αλλά και για την επιστήμη της γεωλογίας και τα πολλά μυστικά που αναμένουν να ανακαλυφθούν από τους επίδοξους γεωλόγους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ