Μια σειρά από πλωτές φάρμες με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος του υποσιτισμού του πλανήτη δημιούργησε μια ομάδα αρχιτεκτόνων από την εταιρεία Forward Thinking Agriculture, με έδρα στη Βαρκελώνη. Στα σχέδια που δημιούργησαν οι ειδικοί περιγράφονται πλωτές εγκαταστάσεις πολλαπλών ορόφων, ικανές να εκμεταλλεύονται όλες τις φυσικές πηγές για την παραγωγή τροφίμων. Με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ στην οροφή τους, θα είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται τον ήλιο για την παραγωγή της απαραίτητης ηλεκτρικής ενέργειας. Στο δεύτερο επίπεδο θα φιλοξενούνται καλλιέργειες, οι οποίες μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σχεδιαστών, θα μπορούσαν να προσφέρουν περί τα 8,15 εκατ. κιλά λαχανικών ετησίως.
Στο πρώτο επίπεδο πάλι θα υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες με δυνατότητα απόδοσης ως και 1,7 εκατομμύρια ψάρια ετησίως. Στο ίδιο επίπεδο θα βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις συσκευασίας των παραχθέντων προϊόντων. Στο εξωτερικό μέρος των εγκαταστάσεων θα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, κυματοθραύστες και προβλήτες για τη μετακίνηση των εργαζομένων με βάρκες. Σύμφωνα με επιστημονικές προβλέψεις, ως το 2050 ο πληθυσμός του πλανήτη αναμένεται να αγγίξει τα 9,1 δισεκατομμύρια, γεγονός που μεταφράζεται σε μια αύξηση ως προς την ανάγκη σίτισης της τάξεως του 70%.
Προσθετικό μέλος από… LEGO
Ενα προσθετικό μέλος για παιδιά συμβατό με παιχνίδια LEGO δημιούργησε ο Κάρλος Αρτούρο Τόρες Τοβάρ από το Πανεπιστήμιο Ούμεο. Το σύστημα IKO αλλάζει κεφαλές, γεγονός που σημαίνει ότι οι νεαροί χρήστες μπορούν να το προσαρμόσουν στα μέτρα και στο… παιχνίδι τους. Για παράδειγμα, μετά την αφαίρεση του χεριού το παιδί μπορεί να προσθέσει στο προσθετικό μέλος μια κεφαλή εκσκαφέα!
«Το ΙΚΟ αποτελεί ένα πολύ δημιουργικό σύστημα σχεδιασμένο ώστε να επιτρέπει στα παιδιά να εξερευνούν τη δημιουργικότητά τους μέσα από έναν παιχνιδιάρικο, κοινωνικό και φιλικό τρόπο» αναφέρει ο σχεδιαστής μέσα από την ιστοσελίδα του. «Σκεφτείτε ότι τα παιδιά θα μπορούν να δημιουργήσουν το δικό τους προσθετικό μέλος όπως επιθυμούν εκείνα και ταυτόχρονα να διασκεδάζουν, να μαθαίνουν, να είναι παιδιά». Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να τονώσει την αυτοπεποίθηση των παιδιών που έχουν ένα προσθετικό μέλος.
Ορθιο-ξαπλωτό γραφείο
Οταν οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το καθισιό βλάπτει, τα δημιουργικά μυαλά πιάνουν δουλειά. Ο λόγος για τo κάθισμα-γραφείο LeanChair που επινόησε ένας αμερικανός προγραμματιστής από το Κεντάκι.
Σύμφωνα με μελέτες, η καθιστική ζωή συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, παχυσαρκία, διαβήτης κ.ά. Το επικλινές κάθισμα που δημιούργησε ο Γουέιν Γίγκερ θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει μια μέση λύση καθώς σηκώνει τον χρήστη όρθιο, αλλά παράλληλα διαθέτει κλίση η οποία, κατά τον ίδιο, ανακουφίζει από την κούραση που συνοδεύει την όρθια στάση.
Για την ώρα, το… ορθιο-ξαπλωτό κάθισμα-γραφείο LeanChair βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίου μέσω της ιστοσελίδας Kickstarter. Αν η καμπάνια λάβει την αναμενόμενη στήριξη από το κοινό, τότε το επικλινές κάθισμα για ορθίους θα μπορούσε να κυκλοφορήσει ως τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Τιμόνι που… τρέμει

Ενα καινοτόμο σύστημα ικανό να «ξυπνάει» τον οδηγό σε περίπτωση που αφαιρεθεί ή αποκοιμηθεί στον δρόμο ανέπτυξε η βρετανική εταιρεία ARM Holdings. Το σύστημα λειτουργεί κάνοντας το τιμόνι του οχήματος να τρέμει στα χέρια του οδηγού, εφιστώντας την προσοχή του.
Σε συνεργασία με κάμερες που «διαβάζουν» τις εκφράσεις του οδηγού και αισθητήρες που παρακολουθούν τις κινήσεις του οχήματος η τεχνολογία επιτρέπει τον υπολογισμό της συγκέντρωσής του στην άσφαλτο. Το ίδιο σύστημα, κατά τους ειδικούς, μπορεί πέραν του τρεμάμενου τιμονιού να δονήσει το κάθισμα του οδηγού ή να ενεργοποιήσει έναν συναγερμό μέσω του ηχοσυστήματος του αυτοκινήτου.
«Με τους αισθητήρες να έχουν μπει για τα καλά στα σύγχρονα οχήματα, υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη λήψη προληπτικών μέτρων με στόχο την ασφάλεια των δρόμων» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Ρίτσαρντ Γιορκ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ