1.006 ευρωπαίοι έφηβοι (από 12 ως 17 ετών) συμμετείχαν σε μελέτη προσδιορισμού των επιπέδων βιταμίνης D στο αίμα τους.

80%
των συμμετεχόντων εφήβων (που προέρχονταν από οκτώ διαφορετικές πόλεις, της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης) βρέθηκαν με επίπεδα κάτω του ιδανικού.

15%
των συμμετεχόντων είχαν επικίνδυνα για την υγεία των οστών και της ανάπτυξής τους χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Περί αεροπλάνου σκιάς
Τώρα το καλοκαίρι στην παραλία βλέποντας σε κάποια μέρη αεροπλάνα να περνούν επάνω από το κεφάλι σου, χτυπημένος και από τις αχτίδες του ηλίου, αρχίζεις να μπερδεύεσαι. Μεγαλώνει ή μικραίνει με το ύψος η σκιά; Εδώ στη Γη ξέρουμε ότι πλησιάζοντας το χέρι σε μια φωτεινή πηγή μεγαλώνει η σκιά στον τοίχο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τον ήλιο διότι βρίσκεται σε τεράστια απόσταση από αντικείμενα όπως το αεροπλάνο. Επομένως οι αχτίδες στις παρυφές των φτερών και της ατράκτου φθάνουν σχεδόν παράλληλα στη Γη, άρα είτε ανυψώνεται είτε χαμηλώνει ως κάποιο ύψος η σκιά του δεν αλλάζει. Οταν πάει πολύ ψηλά καλύπτει τόσο μικρό μέρος από τον ηλιακό δίσκο που οι αχτίδες δεν δημιουργούν καν σκιά αλλά μια μικρή σχεδόν φωτεινή παρασκιά.
Χαζή Ερώτηση
Να μην πλύνω το κοτόπουλο πριν από το μαγείρεμα;

Ακούγεται αντίθετο με ό,τι έχουν συμβουλεύσει μέχρι σήμερα οι ειδικοί, αλλά είναι γεγονός. Κορυφαίοι βρετανοί ερευνητές που ειδικεύονται στην πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων συνιστούν να μην πλένουμε το κοτόπουλο που αγοράζουμε (προφανώς η συμβουλή δεν ισχύει για όσους διατηρούν τα δικά τους κοτόπουλα). Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτή η απροσδόκητη σύσταση δεν είναι άλλος από τα βακτήρια του γένους Campylobacter. Εχει υπολογιστεί ότι το 60% των κοτόπουλων φιλοξενεί αυτά τα βακτήρια μεταξύ των οποίων και το Campylobacter jejuni που προκαλεί έντονη τροφική δηλητηρίαση. Το σκεπτικό των επιστημόνων είναι το εξής: το πλύσιμο του κοτόπουλου μεταφέρει το βακτήριο στα χέρια μας καθώς και στις επιφάνειες και τα σκεύη της κουζίνας όπου μπορεί να επιβιώνει και να πολλαπλασιάζεται μολύνοντας και άλλα τρόφιμα. Βασική προϋπόθεση βεβαίως είναι το κοτόπουλο να μαγειρεύεται στη συνέχεια πολύ καλά ώστε να εξασφαλιστεί η θανάτωση των μικροοργανισμών με τη θερμότητα. Προφανώς, αν κάποιος είναι βέβαιος ότι η υγιεινή της κουζίνας του είναι άψογη, μπορεί να πλύνει το κοτόπουλό του και να λάβει στη συνέχεια τα κατάλληλα μέτρα αποστείρωσης των επιφανειών και των σκευών με τα οποία το ωμό κοτόπουλο ήρθε σε επαφή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ