Το εξώφυλλο του «ματωμένου» best-seller

Το Ευαγγέλιο της Μεγάλης Δευτέρας λέει ότι εκείνη τη νυχτιά ο Χριστός βγήκε έξω από τα Ιεροσόλυμα και διανυκτέρευσε σε τόπο έρημο με τους μαθητές του προτού επιστρέψει την Τρίτη το πρωί για να αντιμετωπίσει στον ναό τους Φαρισαίους. Εσείς… μην το επιχειρήσετε τούτη εδώ τη Δευτέρα γιατί η ΕΜΥ λέει ότι θα έχει συννεφιά ως και μπόρα. Πολλοί άλλοι, όμως, κυρίως στην Αμερική, προβλέπεται να ξημερωθούν στην ύπαιθρο προσευχόμενοι. Γιατί; Διότι διάβασαν ότι τότε θα φανεί το πρώτο από τα «τέσσερα ματωμένα φεγγάρια» που… φέρνουν την Αποκάλυψη!

Ο σεληνιασμός της θρησκείας


Η νέα αυτή αποκαλυπτομανία ξεκίνησε το 2008 από έναν περίεργο αμερικανό παπά στην Τακόμα της Πολιτείας Ουάσινγκτον ονόματι Μαρκ Μπιλτζ (Mark Biltz). Οντας φανατικός υποστηρικτής της «επιστροφής της χριστιανοσύνης στις βιβλικές ρίζες της», ο αιδεσιμότατος κ. Μπιλτζ εμπνεύστηκε από τη συχνή αναφορά εβραϊκών προφητειών σε εκλείψεις της Σελήνης. Ο ιστορικός λόγος που συνέβαινε αυτό ήταν ότι, ενώ όλοι οι άλλοι λαοί είχαν για γρουσουζιά τις εκλείψεις του Ηλίου, οι Εβραίοι φοβούνταν τις εκλείψεις της Σελήνης. Οπως και να ‘χε, όμως, ο Μπιλτζ άρχισε να εξετάζει επισταμένως τους καταλόγους των εκλείψεων που είχε αναρτήσει η NASΑ στο Διαδίκτυο.
Εντόπισε το σπάνιο φαινόμενο ολικών σεληνιακών εκλείψεων που αποκαλείται «τετράδα». Πρόκειται για τη συνεχόμενη εμφάνιση τεσσάρων «διαδοχικών» ολικών σεληνιακών εκλείψεων, υπό την έννοια ότι μεταξύ δύο «διαδοχικών» μεσολαβούν 6 πανσέληνοι και καμιά μερική έκλειψη Σελήνης. Αντιπαρέβαλε την εμφάνισή του με τις ημερομηνίες του Πάσχα και της Εορτής των Σκηνοπηγίων της εβραϊκής θρησκείας. Διαπίστωσε ότι καθ’ όλα τα μετά Χριστόν έτη η σύμπτωση εμφάνισης «τετράδας» στις εορτές του Πάσχα και των Σκηνοπηγίων συνέβη μόνο οκτώ φορές. Επειτα έψαξε να βρει τι είχε συμβεί εκείνες τις οκτώ φορές και… ένιωσε ότι «φωτίστηκε»: το 162 μ.Χ. η έναρξη «τετράδας» συνέπεσε με την κορύφωση του διωγμού των χριστιανών από τον ρωμαίο αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο. Το 795 μ.Χ. ήταν η χρονιά που στέφθηκε Πάπας ο Λέων ΙΙΙ –ο πρώτος Πάπας που έστεψε «άγιο αυτοκράτορα» της Δυτικής Ευρώπης στο πρόσωπο του Καρλομάγνου. Το 842 μ.Χ. η «τετράδα» σήμανε τη λήξη της Εικονομαχίας στο Βυζάντιο και την έναρξη των αντισημιτικών διωγμών στη Δ. Ευρώπη. Το 860 μ.Χ. σήμανε την αρχή της επιδρομής των Ρώσων στην Κωνσταντινούπολη, που κατέληξε στην καταστροφή του στόλου τους και στον εκχριστιανισμό τους. Το 1493 μ.Χ. συνέπεσε με τον διωγμό των Εβραίων από την Ισπανία και την ανακάλυψη της Αμερικής από τον Κολόμβο. Το 1949 σημαδεύτηκε από τον πρώτο αραβοϊσραηλινό πόλεμο, συνεπεία της ίδρυσης του ισραηλινού κράτους στην Παλαιστίνη. Το 1967 ο αιδεσιμότατος Μπιλτζ σημείωσε τον «Πόλεμο των Εξι Ημερών», οπότε οι Εβραίοι κατέκτησαν το σύνολο της Ιερουσαλήμ. Η επόμενη και έσχατη «τετράδα» είναι αυτή που αρχίζει με την ολική έκλειψη της 15ης Απριλίου 2014 και συνεχίζεται με τις ολικές εκλείψεις της 8ης Οκτωβρίου 2014, της 4ης Απριλίου 2015 και της 28ης Σεπτεμβρίου 2015. Τι το σημαδιακό να φέρνει άραγε;
Τα best-sellers των παπάδων


Ενα χαρακτηριστικό των ολικών σεληνιακών εκλείψεων που συμβαίνουν άνοιξη ή φθινόπωρο είναι ότι τότε η τροχιά της Σελήνης στον ουρανό βρίσκεται πιο κοντά στον ορίζοντα από άλλες εποχές. Οταν λοιπόν η Γη μπει ανάμεσα στον Ηλιο και στη Σελήνη σκιάζοντας τη δεύτερη με τη γήινη σκιά, τα ίδια παχιά στρώματα της ατμόσφαιρας που βάφουν τον δύοντα ή τον ανατέλλοντα ήλιο κόκκινο βάφουν τώρα και τη «σκιασμένη Σελήνη» στο χρώμα του αίματος.
Ο Μπιλτζ είχε βέβαια δει αρκετά «κόκκινα φεγγάρια» του Σεπτεμβρίου ή του Μαρτίου, αλλά η σκέψη των «ματωμένων φεγγαριών» μιας τετράδας ολικών εκλείψεων τον συγκλόνισε. Τι κι αν η μεθαυριανή πρώτη από αυτές δεν πρόκειται να είναι ορατή από τη Μεσόγειο και το Ισραήλ… Η δεύτερη, της 8ης Οκτωβρίου 2014, θα είναι ένα υπερφεγγάρι (super-moon, θα έχουμε δηλαδή πανσέληνο λοταν η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο περίγειο της τροχιάς της) που θα φανεί ολόγιομο πάνω από την Ιερουσαλήμ τη νύχτα ακριβώς που οι Εβραίοι βγαίνουν στην έρημο και γιορτάζουν τα Σκηνοπήγια παραμένοντας κάτω από σκηνές. Και εκεί που όλοι τους θα υψώνουν το βλέμμα στον έναστρο ουρανό, το κόκκινο υπερφεγγάρι θα σκοτεινιάσει ξαφνικά, θαρρείς έτοιμο να στάξει αίμα. Οραματιζόμενος την εικόνα ο Μπιλτζ έφερε στον νου του την προφητεία του Ιωήλ: «Ο ήλιος μεταστραφήσεται εις σκότος και η σελήνη εις αίμα πριν η ελθείν την ημέραν Κυρίου την μεγάλην και επιφανή» (Πράξεις Αποστόλων, Β. 14-21). Χωρίς να χάσει καιρό, λοιπόν, άρχισε να κηρύσσει στο ποίμνιό του ότι η Δευτέρα Παρουσία θα επέλθει το αργότερο ως το φθινόπωρο του 2015.
Το 2013 το μήνυμα του Μπιλτζ ανέλαβε να το «αναμεταδώσει παγκοσμίως» ένας άλλος χαρισματικός ευαγγελικός παπάς, ο Τεξανός Τζον Χέιγκι (John Hagee): το βιβλίο που έγραψε υπό τον τίτλο «Τέσσερα ματωμένα φεγγάρια» («Four Blood Moons») αναρριχήθηκε αμέσως στα 100 πιο ευπώλητα βιβλία στις ΗΠΑ παραμένοντας στο Νο 9 ως σήμερα. Επειτα, στις 18 Μαρτίου, ο «αυθεντικός προφήτης» Μαρκ Μπιλτζ ενέσκηψε με το δικό του βιβλίο «Ματωμένα φεγγάρια» («Blood Moons») και στις 21 Μαρτίου ένας… τρίτος παπάς, ο Μαρκ Χίτσκοκ, εξέδωσε το ομότεχνο «Η ανατολή των ματωμένων φεγγαριών» («Blood Moons Rising»)… μπας και κάτι ξέχασαν οι προηγούμενοι.
Η ήρα και το σιτάρι


Είναι αλήθεια ότι η επιστήμη έχει μπλεχτεί πολλές φορές στα πόδια των θρησκειών και τους έχει προξενήσει ουκ ολίγες τρικλοποδιές. Οπότε μια αντίστροφη ενασχόληση των θρησκειών με την επιστήμη θα ήταν τώρα από αναμενόμενη ως καλοδεχούμενη. Εχει όμως η προσέγγιση των τριών ιερέων σχέση με την επιστήμη;
Αν και μια επιστημονικά ορθή απάντηση θα μπορούσε να δοθεί μόνο με την ενδελεχή κρίση όλου του περιεχομένου των «προφητικών βιβλίων τους», ένας σύντομος δρόμος είναι να σκεφθούμε το τι συνιστά το φαινόμενο της «τετράδας» αφ’ εαυτού: πρόκειται για μια περιοδική σύμπτωση τροχιών αστρονομικών σωμάτων (Ηλιου, Γης, Σελήνης) που ακολουθεί απαρέγκλιτα τους νόμους της Φυσικής. Το ότι αυτή η περιοδικά συμβαίνουσα «τετράδα» τυχαίνει να συμπίπτει κάποιες φορές με δύο σημαντικές εβραϊκές εορτές έχει πολύ πιο άμεση εξήγηση από εκείνη της θεϊκής παρέμβασης: το εβραϊκό ημερολόγιο είναι ένα σεληνιακό ημερολόγιο –που ακολουθεί τον Κύκλο του Σάρου, αν θυμάστε από τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων -, με τις αναγκαίες βέβαια προσθαφαιρέσεις ημερών κατ’ έτος. Επομένως, όταν οι θρησκευτικές εορτές είναι σταθμισμένες ανάλογα με τις φάσεις της Σελήνης, αναπόφευκτο είναι κάποιες «τετράδες ολικών εκλείψεων» να συμπέσουν με αυτές. Το ότι αυτές οι συμπτώσεις περιβλήθηκαν τα προηγούμενα 2.000 χρόνια με σημαντικά ιστορικά γεγονότα μόνο απρόσμενο δεν είναι μέσα στα τόσα σημαντικά που συμβαίνουν κάθε χρόνο σε κάποια περιοχή του πλανήτη.
Κατά τα λοιπά, οι αναγιγνώσκοντες τας Γραφάς τις άγιες τούτες ημέρες μπορούν να ηρεμήσουν αναλογιζόμενοι ότι ως τον Οκτώβριο του 2015 μάλλον δεν προλαβαίνουν να συμβούν τα «προαπαιτούμενα της Αποκάλυψης», όπως, παραδείγματος χάριν, ότι η «αγία πόλη» θα μείνει σκλαβωμένη για τριάμισι χρόνια.
ΥΓ.: Οι αρνούμενοι τόσο την Ανάσταση όσο και την Αποκάλυψη έχουν και τρίτη επιλογή: η γαλαξιακή ομοσπονδία του φωτός(www.galaxiaki-omospondia-fwtos.gr) ανήγγειλε το άνοιγμα «Αστρικής Πύλης» τη Δευτέρα του Πάσχα. Οι αναχωρούντες για… Πλειάδες, σπεύσατε!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ