Ονομάζεται Triton και μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από ταινία του γκατζετάκια πράκτορα Τζέιμς Μποντ. Ο λόγος για μια μάσκα κολύμβησης που υπόσχεται να χαρίσει στον χρήστη της «βράγχια», καθώς αντλεί οξυγόνο υποθαλάσσια από το νερό ενόσω εκείνος κολυμπάει.
Με όψη ενός φουτουριστικού αναπνευστήρα, το μυστικό του Triton κρύβεται σε έναν πανίσχυρο μικροσυμπιεστή στο κέντρο της συσκευής, όπου πραγματοποιείται η απομόνωση του οξυγόνου από το νερό, το οποίο στη συνέχεια αποθηκεύεται σε ειδικά δοχεία.
Η χρήση της μάσκας για ανθρώπινα «ψάρια» είναι απλή: το μόνο που έχει να κάνει ο κάτοχός της είναι να δαγκώσει το πλαστικό στόμιο. Οι δύο βραχίονες που εκτείνονται δεξιά και αριστερά, μέσα από μικροσκοπικές οπές, αντλούν νερό το οποίο καταλήγει στο κεντρικό μέρος.
Ο Triton λειτουργεί με τη βοήθεια μιας επαναφορτιζόμενης μικρομπαταρίας. Για την ώρα ωστόσο η μάσκα-«θαύμα» για τους λάτρεις των βυθών βρίσκεται σε στάδιο προτύπου. Σύμφωνα με τον νοτιοκορεάτη δημιουργό του, Γέμπιουν Γίον, αν όλα πάνε καλά τότε ο εν λόγω αναπνευστήρας δεν αποκλείεται να φέρει την επανάσταση στον καταδυτικό εξοπλισμό.
Διερμηνέας… σκύλων
Μια συσκευή για σκύλους η οποία σαρώνει τα εγκεφαλικά κύματα των κατοικιδίων μεταφράζοντας τις σκέψεις τους ανέπτυξαν σκανδιναβοί ειδικοί από το εργαστήριο NCID (Nordic Society for Invention and Discovery).
To Νο More Woof, όπως ονομάζεται, χρησιμοποιεί την τεχνολογία του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (EEG), των μικροϋπολογιστικών συστημάτων (τύπου Raspberry Pi) και των εξειδικευμένων λογισμικών που στοχεύουν στη διεπαφή εγκεφάλου – υπολογιστή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς σε πρώτη φάση η συσκευή θα «διαβάζει» στα αγγλικά φράσεις όπως «Αυτό είναι υπέροχο!», «Ασε με ήσυχο», «Είμαι εξαντλημένος», «Ποιος είσαι;», «Εμ, γιατί φεύγετε, παιδιά;», «Είσαι στ’ αλήθεια εσύ;», «Καληνύχτα!», «Αυτό πρέπει να είναι πολύ καλό ζωάκι».
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι στην παρούσα φάση η συσκευή βρίσκεται σε φάση προτύπου, ωστόσο δεν αποκλείεται σύντομα να κυκλοφορήσει στην αγορά. «Δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φαίνεται, καθώς λειτουργεί με τη βοήθεια τεχνολογιών που ήδη υπάρχουν» αναφέρει από την πλευρά του ο ερευνητής Ερικ Κάλντερον.
Κουρτίνα, άναψε!
Eνα υλικό το οποίο αντιδρά στο φως ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλει, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία φωτεινών κουρτινών.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τοποθέτησαν μια επίστρωση νανοσωλήνων επάνω σε σε μια μεμβράνη πολυανθρακικού πλαστικού, δημιουργώντας έτσι ένα υλικό το οποίο αντιδρά αστραπιαία στο φως. Μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου, οι νανοσωλήνες απορροφούν το φως, μετατρέποντάς το σε θερμότητα, την οποία στη συνέχεια μεταφέρουν στην επιφάνεια της μεμβράνης. Εκείνη στη συνέχεια διαστέλλεται, κάνοντας το υλικό να κάμπτεται.
«Το νέο υλικό κατασκευάζεται πολύ εύκολα και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε φως χαμηλής έντασης» εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης δρ Αλί Τζάβι. «Για παράδειγμα, το φως ενός φακού θα μπορούσε να είναι αρκετό για την πρόκληση μιας αντίδρασης. Ως ερευνητές, οραματιζόμαστε τη μελλοντική ενσωμάτωση του εν λόγω υλικού σε «έξυπνα» και φιλικά προς το περιβάλλον κτίρια. Κουρτίνες φτιαγμένες από αυτό, θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να ανοιγοκλείνουν αυτόματα κατά τη διάρκεια της μέρας, ανάλογα με την ηλιοφάνεια που υπάρχει κάθε φορά».
Σύμφωνα με ένα άλλο πιθανό σενάριο των ειδικών, το «φωτεινό» υλικό θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμα και σε ρομπότ, τα οποία θα κινούνται ανάλογα με το φως.
Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των επιστημόνων παρουσιάστηκαν στην επιθεώρηση «Nature Communications».
Η σφαίρα της… μουσικής
Οι φιλόμουσοι που επιθυμούν να αφοσιώνονται ψυχή τε και σώματι στα μελωδικά ακούσματά τους μπορούν απλώς να μπαίνουν στη σφαίρα της μουσικής ή αλλιώς στην AudioOrb. Πρόκειται για μια φούσκα φτιαγμένη από plexiglass, η οποία μπλοκάρει τους εξωτερικούς θορύβους, χαρίζοντας στον χρήστη της απόλυτη προσήλωση στο κομμάτι που ακούει κάθε φορά. Εξοπλισμένη με 18 ηχεία και αναπαυτικά μαξιλάρια από αφρό μνήμης (memory foam), τα οποία ακολουθούν το σχήμα του σώματος του επισκέπτη, η AudioOrb υπόσχεται μοναδική μουσική απόλαυση.
H ιδέα του απόλυτου θόλου μουσικής ψυχαγωγίας έρχεται από το σκανδιναβικό εργαστήριο ST και βασίστηκε σε ένα διάφανο «κουκούλι».
Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε φάση προσέλκυσης κεφαλαίων, στην ιστοσελίδα Indiegogo.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ