Τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα ή αλλιώς drones έχουν… προσγειωθεί για τα καλά στην καθημερινότητά μας. Η ευελιξία και η ακρίβεια της πτήσης τους, χάρη στο μικρό μέγεθός τους, είναι πολύτιμες καθώς μπορούν να προσεγγίσουν απομακρυσμένες και δύσβατες περιοχές, να εντοπίσουν τραυματίες έπειτα από φυσικές καταστροφές ή ατυχήματα και να ειδοποιήσουν τις Αρχές. Αλλοτε πάλι τα drones μεταμορφώνονται σε ικανούς σερβιτόρους ή ταχυδρόμους, εκτελούν υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων και, αν χρειαστεί, κόβουν και κλήσεις της Τροχαίας!

Πετάει, πετάει ο… ταχυδρόμος;
Πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο τηλεοπτικής εκπομπής του αμερικανικού δικτύου CBS, ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Τζεφ Μπέζος αποκάλυψε τα σχέδιά του γύρω από τη δημιουργία μιας υπηρεσίας παράδοσης παραγγελιών της εταιρείας του με τη βοήθεια… drones.
Σύμφωνα με το όλο πλάνο, η υπηρεσία Amazon Prime Air θα προσφέρει τη δυνατότητα στους πελάτες να έχουν το προϊόν που έχουν παραγγείλει στο γνωστό διαδικτυακό «πολυκατάστημα» στα χέρια τους μέσα σε μόλις μισή ώρα, καθώς η παράδοσή του θα γίνεται με τα λεγόμενα octocopters. Ο CEO του αμερικανικού κολοσσού διευκρίνισε ότι τα «πρόθυμα» ιπτάμενα οχήματα θα αναλαμβάνουν την παράδοση μικρών δεμάτων, ως 2,5 κιλά –τα οποία αποτελούν και την πλειονότητα των παραγγελιών.
Η υπηρεσία από το… μέλλον, κατά τον Μπέζος, δεν πρόκειται να προσγειωθεί στην πόρτα μας αύριο, καθώς η έγκριση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) αποτελεί βασική προϋπόθεση.
Ενας από τους μεγαλύτερους «πονοκεφάλους» της FAA είναι το ζήτημα της ασφάλειας κατά την πτήση τους, καθώς τα drones δεν μπορούν να «δουν» και να αποφύγουν άλλα ιπτάμενα οχήματα. Η ενσωμάτωση καμερών σε αυτά, πάλι, εγείρει άλλα θέματα περί ιδιωτικότητας των πολιτών.
Ο Μπέζος ωστόσο ισχυρίζεται ότι τα «ταχυδρομικά» drones θα μπορούσαν να ξεχυθούν στους ουρανούς της κατανάλωσης μέσα στην επόμενη πενταετία.
Ιπτάμενος… δίσκος
Λίγο η τρέλα του κόσμου για τις νέες τεχνολογίες, λίγο η ανάγκη των εστιατορίων για προβολή, οδήγησαν τους ιδιοκτήτες στο να εντάξουν στο δυναμικό τους έναν ιπτάμενο «σερβιτόρο». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ασιατικού εστιατορίου Yo!Sushi στο Λονδίνο, το οποίο διαθέτει πλέον το iTray: έναν ιπτάμενο δίσκο, ο οποίος βρίσκεται στο επάνω μέρος ενός quadcopter με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης (Wi-Fi) και ελέγχεται με τη βοήθεια ενός iPad.
O hi-tech δίσκος είναι επίσης εξοπλισμένος με κάμερες υψηλής ευκρίνειας, ώστε οι σεφ να βλέπουν τις αντιδράσεις των πελατών κατά την άφιξη του πιάτου τους.
Η ιδιαιτερότητα του θεαματικού σερβιρίσματος έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πελάτης δεν έχει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του πιάτου από το drone. Αντίθετα, θα πρέπει να έχει προνοήσει και να έχει καθαρίσει την επιφάνεια του τραπεζιού για την προσγείωση του φορτωμένου ιπτάμενου «σερβιτόρου» σε αυτό.
Μάτια από ψηλά
Η χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά τις Αρχές, παρακολουθώντας τους δρόμους και συλλέγοντας πληροφορίες σχετικά με την κίνηση στις πόλεις.
Στις ΗΠΑ ο επικεφαλής της αστυνομίας στην Πολιτεία του Φέαρφαξ, Ντέιβιντ Ρόχερ, δήλωσε πρόσφατα ότι οραματίζεται ιπτάμενες «συσκευές» οι οποίες θα είναι ικανές να λαμβάνουν λεπτομερείς εναέριες λήψεις. Πολλές εξάλλου είναι οι αμερικανικές Πολιτείες που συζητούν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν drones ως ιπτάμενα συστήματα καταγραφής της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων.
Σε μελέτες τους γύρω από τα drones ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Georgia Tech διαπίστωσαν ότι τελικά τα ιπτάμενα «ελικοπτεράκια» έχουν μάτια μόνο για την… κίνηση. Διαπίστωσαν δηλαδή ότι είναι σε θέση να συλλέγουν πολύ λεπτομερέστερα στοιχεία συγκριτικά με τις σταθερές κάμερες της Τροχαίας.
Delivery από αέρος!
Τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία Domino’s στη Βρετανία είχε δημοσιεύσει στο κανάλι της στο YouTube ένα βιντεάκι (http://www.youtube.com/watch?v=on4DRTUvst0) όπου παρουσίαζε το concept της υπηρεσίας delivery από αέρος Domicopter.
Συγκεκριμένα, αφότου η πίτσα έμπαινε στην ισοθερμική τσάντα τοποθετούνταν στην ειδική θήκη στο κάτω μέρος του drone και το ιπτάμενο delivery ήταν έτοιμο προς αναχώρηση. Με τη βοήθεια της ενσωματωμένης σε αυτό κάμερας, το drone ταξιδεύει πάνω από δέντρα και σπίτια, για να παραδώσει τέλος το προϊόν στα χέρια του πεινασμένου καταναλωτή.
Το Domicopter δεν χρησιμοποιείται από την εταιρεία. Το βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, εντοπίζεται στο γεγονός ότι στην παρούσα φάση τα drones δεν διαθέτουν τόσο προηγμένη τεχνολογία ώστε να κινούνται αυτόνομα, αλλά κάποιος οφείλει να ελέγχει την πορεία τους μέσω ταμπλέτας ή smartphone.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ