11 Μαρτίου
Περί γλώσσας και νόησης, στο Μέγαρο
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΛΕΩΦ. ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ & ΚΟΚΚΑΛΗ
Σε συνεργασία με την Dana Alliance for Brain Initiatives και την Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών θα λάβει χώρα αύριο στο Μέγαρο η εναρκτήρια εκδήλωση της Brain Awareness Week με συζήτηση «γλώσσα και νόηση: είναι ποτέ δυνατόν να είναι προϊόντα της εξέλιξης;». Οι ομιλητές της εκδήλωσης θα είναι ο ακαδημαϊκός Κώστας Κριμπάς, ο Μιχάλης Πετρίδης (καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill και διευθυντής του Neuropsychology Cognitive Neuroscience Unit, Montreal Neurological Institute and Hospital) και ο Ηλίας Κούβελας (ομότιμος καθηγητής Φυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών). Συντονίζει η Ειρήνη Σκαλιόρα (επίκουρη καθηγήτρια έρευνας στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών). Ωρα έναρξης: 19.00, είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που αρχίζουν να διανέμονται στις 17.30.
11 Μαρτίου
Πράσινη Προσέγγιση, στο ΝΟΗΣΙΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΝΟΗΣΙΣ, 6ο ΧΛΜ. ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ – ΘΕΡΜΗΣ
Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για όγδοη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης». Αύριο στις 18.30 ο δρ Ηλίας Καλαμπόκης, χημικός και συντονιστής STEM (Science, Technology, Engineering, Math) του Κολλεγίου Ανατόλια θα μιλήσει με θέμα «Η Πράσινη Προσέγγιση από τη θεωρία στην πράξη». Μεταξύ άλλων θα αναδείξει τρόπους για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των μαθητών στην πράσινη αντίληψη. Είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες: 2310 378314, British Council.
12 Μαρτίου
«Ψηφιακή γνώση και ανοικτές τεχνολογίες» στο ΕΙΕ
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 48, ΑΘΗΝΑ
«Ψηφιακή γνώση και ανοικτές τεχνολογίες: γέφυρες στην έρευνα, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό» είναι ο τίτλος του νέου Κύκλου Ομιλιών που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του προγράμματος Μορφωτικών Εκδηλώσεων «Επιστήμης Κοινωνία». Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στις 12 και 19 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη (ώρα 19.30), στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Για την ερχόμενη Τρίτη η θεματική είναι «Πέρα από το Ανοικτό Λογισμικό: Ανοικτές Τεχνολογίες, Πρότυπα και Δεδομένα στην υπηρεσία της Ανάπτυξης, της Γνώσης και του Πολιτισμού».
15 Μαρτίου
«Από τον Hλιο… ακόμη παραπέρα»
ΙΤΕ, ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΙΑΝΗΣ», ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Την Παρασκευή και ώρα 16.00, ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής –επίτιμος διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins των ΗΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Eρευνας και Τεχνολογίας– θα εισηγηθεί το θέμα «Τριάντα πέντε χρόνια διαδρομής με τα διαστημόπλοια Voyager 1 & 2: Αναζήτηση για την έξοδο προς τον Γαλαξία». Η δημόσια αυτή διάλεξη θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του εορτασμού 30 ετών από την ίδρυση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).
Ως 22 Απριλίου


Διαγωνισμός βίντεο στο School Lab


www.school-lab.org
Το British Council, σε συνεργασία με την πλατφόρμα i-create της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη SciCo και την υποστήριξη του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και της S and B Βιομηχανικά Ορυκτά ΑΕ, παρουσίασε το School Lab. Πρόκειται για μια πρωτότυπη διαδικτυακή πλατφόρμα δημιουργίας και ανταλλαγής ιδεών για την Επικοινωνία της Επιστήμης. Απευθύνεται σε μαθητές Ε’ Δημοτικού ως και Γ’ Γυμνασίου και τους καλεί εφέτος να διαλέξουν ένα επιστημονικό θέμα από οποιονδήποτε τομέα (Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, Πληροφορική κτλ.) που θα αφορά τον πλανήτη μας, τον άνθρωπο και το περιβάλλον, τα ορυκτά και την τεχνολογία και να το παρουσιάσουν δημιουργώντας ένα βίντεο 3 – 5 λεπτών. Για τις λεπτομέρειες συμμετοχής δείτε τον προαναφερόμενο ιστότοπο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ