25
γραμμάρια ζυγίζει ο σταχροπετρόκλης (Oenanthe oenanthe), ένα μεταναστευτικό ωδικό πουλί.

90
ημέρες παρακολουθήθηκαν με τη βοήθεια φορητού πομπού σταχτοπετρόκληδες που ξεκίνησαν από την Αλάσκα.

15.000
χιλιόμετρα διήνυσαν τα πουλιά που πέρασαν τη Σιβηρία και τη Σαχάρα για να ξεχειμωνιάσουν στην υποσαχάρια Αφρική.

Υστερη μεταμέλεια
Οι φιλίες που αφέθηκαν να χαθούν από την πίεση της καθημερινότητας, το υπερβολικό δόσιμο στην εργασία που οδήγησε στην απουσία των γονέων από σημαντικές στιγμές των παιδιών, η αδυναμία να ζήσει κανείς τη ζωή που ήθελε και όχι αυτή που του υπαγόρευσαν άλλοι και η επιλογή (γιατί περί επιλογής πρόκειται) να ζει κανείς ευτυχισμένος ήταν τα κορυφαία παράπονα ανθρώπων που βρίσκονταν ένα βήμα από τον θάνατο. Τα κατέγραψε στην αυτοβιογραφία της η κυρία Bronnie Ware, η οποία εργαζόταν για πολλά χρόνια με ασθενείς τελικού σταδίου, ασθενείς οι οποίοι ύστερα από νοσηλεία είχαν επιστρέψει να πεθάνουν στο σπίτι τους. Η συγγραφέας επισημαίνει ότι μοιράστηκε με τους ασθενείς της εξαιρετικές στιγμές, καθώς μπροστά στον θάνατο πέφτουν οι μάσκες, και συμβουλεύει να αρχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας τώρα.

Επικοινωνιακό χασμουρητό!
Οι ερευνητές δεν μπορούσαν να καταλάβουν γιατί ένα είδος τάρσιου (πρωτεύων θηλαστικό) ενδημικού των Φιλιππίνων (Tarsius syrichta) χασμουριόταν τόσο συχνά. Μέχρι που τοποθέτησαν μπροστά σε 35 άγρια ζώα που επιλέχθηκαν για τη διεξαγωγή της μελέτης μια συσκευή ανίχνευσης υπερήχων. Διαπίστωσαν ότι τα απειλούμενα με εξαφάνιση ζώα επικοινωνούσαν μεταξύ τους με ήχους που είναι αδύνατον να συλλάβει το ανθρώπινο αφτί. Για την ακρίβεια, τα ζώα εξέπεμπαν ήχους στη συχνότητα των 70 kHz, ενώ το όριο του ανθρώπινου αφτιού είναι τα 20 kHz.

ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Υπάρχουν πράγματι «γλυκά σημεία» στα μενού των εστιατορίων;

Εδώ και δεκαετίες οι σπουδαστές τουριστικών επαγγελμάτων πληροφορούνται ότι η καλύτερη θέση για να τοποθετηθούν τα πιάτα που το εστιατόριο ελπίζει να πουλά συχνότερα είναι λίγο πάνω από τη μέση στη δεξιά σελίδα. Η «γλυκιά θέση» προέκυψε από μελέτη που ήθελε τους πελάτες να διαβάζουν τα πιάτα στο μενού χωρίς ιδιαίτερη σειρά και τα μάτια τους να «ξεκουράζονται» για περισσότερο χρόνο στο συγκεκριμένο σημείο. Πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο όμως κατέδειξε ότι η ανάγνωση του μενού γίνεται ως να επρόκειτο για ανάγνωση βιβλίου και πως η θέση των πιάτων δεν επιδρά στις παραγγελίες.