Ενα προηγμένο καπέλο το οποίο μπορεί να μετατρέπει τη σκέψη σε κίνηση ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, στις ΗΠΑ. Η έξυπνη επινόηση που βασίζεται σε ένα δίκτυο αισθητήρων και ένα λογισμικό θα μπορούσε μελλοντικά να βοηθήσει όσους έχουν προσθετικά μέλη ή κινούνται με ηλεκτρικό αναπηρικό καροτσάκι.

«Είμαστε σε φάση ανάπτυξης και δοκιμής του καπέλου, το οποίο σκοπεύουμε να διαθέσουμε στο κοινό μέσα στα επόμενα χρόνια» αναφέρει ο καθηγητής Κινησιολογίας Χοζέ Κοντρέρας-Βιδάλ. «Πρόκειται για μια ασφαλή, αξιόπιστη και μη παρεμβατική τεχνολογία η οποία θα μπορούσε να κάνει πραγματικότητα μια διεπαφή εγκεφάλου και ηλεκτρονικού υπολογιστή, σωτήρια για εκατομμύρια άτομα με κινητικά προβλήματα που οφείλονται σε παράλυση λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων, τραυματισμών ή ασθενειών» εξηγεί ο ίδιος.

Οπως εξηγούν οι ερευνητές μέσα από σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Neurophysiology» χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατάφεραν να διαβάσουν τα κύματα του εγκεφάλου και στη συνέχεια να τα μεταφράσουν σε εντολές κίνησης για ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή μικροσυσκευές. «Καταφέραμε κάτι το οποίο ως τώρα λίγοι πίστευαν ότι ήταν εφικτό» καταλήγει ο Κοντρέρας-Βιδάλ.

Στο λεωφορείο μέσω Google

Μια νέα υπηρεσία ήρθε να προστεθεί στο Google Maps εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, του 2012: οι υπεύθυνοι θεώρησαν ότι θα πρέπει να βοηθήσουν όλους όσοι σπεύσουν στη βρετανική πρωτεύουσα του χρόνου το καλοκαίρι και έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα βοήθημα για τις μετακινήσεις τους στην πόλη.

Ο λόγος για την υπηρεσία «public transport» (δημόσια μέσα μεταφοράς) που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες και πέρα από τον αναλυτικό χάρτη της διαδρομής, τους κοντινότερους σταθμούς και τους χρόνους των δρομολογίων, ειδοποιεί τον χρήστη πότε πρέπει να κατέβει από το λεωφορείο προκειμένου να φτάσει στον προορισμό του.

«Με τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012 προ των πυλών, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για εταιρείες λογισμικού για να δημιουργήσουν κάτι ευφάνταστο, το οποίο θα μας βοηθήσει να προωθήσουμε το όραμα των πιο δικτυωμένων Αγώνων» αναφέρει ο Κιούλβιρ Ρέιντζερ, διευθυντής του Ψηφιακού Λονδίνου. «Εμείς επιθυμούμε οι επισκέπτες να παίζουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στα δάκτυλά τους, για την καλύτερη μετακίνησή τους με αυτοπεποίθηση εντός της πόλης».

Αδιάβροχα βιβλία για… βουτιές!

Το πρώτο αδιάβροχο βιβλίο, ιδανικό για τις καλοκαιρινές μας εξορμήσεις σε παραλίες, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του στα ράφια των βιβλιοπωλείων το καλοκαίρι του 2012.

Πρόκειται για το βιβλίο «The Greater Bad» του Βρετανού Αλαν Κορκ, το οποίο στη νέα έκδοσή του θα τυπωθεί με τη βοήθεια μιας προηγμένης τεχνολογίας κατά της πλαστογραφίας. Σύμφωνα με την εκδοτική εταιρεία στις σελίδες του αγγλικού θρίλερ θα προστεθεί μια ειδική επικάλυψη από πολυμερές υλικό, η οποία θα τις κάνει αδιάβροχες ενώ παράλληλα θα παρατείνει τη ζωή του βιβλίου ως και κατά 200%. Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιείται ήδη από τράπεζες στην Αυστραλία για την προστασία των χαρτονομισμάτων από την υπερβολική τριβή αλλά και από τον κίνδυνο της πλαστογραφίας τους.

«Είμαι κατενθουσιασμένος που το βιβλίο μου επελέγη για να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή στον χώρο των εκδόσεων» αναφέρει ο ίδιος ο Κορκ.

Φωτοβολταϊκά χωρίς ήλιο!

Ενα νέο είδος φωτοβολταϊκού συστήματος, ικανό να συσσωρεύει ενέργεια αποκλειστικά και μόνο από τη ζέστη, δημιούργησαν οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για καινοτομία, οι αμερικανοί ειδικοί ωστόσο ανέπτυξαν ένα υλικό το οποίο μετατρέπει τη θερμότητα που λαμβάνει στην επιφάνειά του στο ακριβές μήκος κύματος του φωτός που λαμβάνουν τα φωτοβολταϊκά. Κάτι τέτοιο, όπως σχολιάζουν, κάνει την εν λόγω πατέντα πολύ πιο αποδοτική σε σχέση με τις προηγούμενες.

Το μυστικό, όπως δημοσιεύουν οι ειδικοί στο επιστημονικό έντυπο «Physical Review A», κρύβεται στην επιφάνεια του υλικού που χρησιμοποιούν η οποία φέρει πολλούς μικροσκοπικούς νανο-πόρους. Ενόσω το υλικό απορροφά τη θερμότητα, η επιφάνειά του χάρη στις λιλιπούτειες τρυπίτσες εκπέμπει την ενέργεια αυτή σε συγκεκριμένα μήκη κύματος.

«Το ότι καταφέραμε να μετατρέψουμε τη θερμότητα σε ηλεκτρισμό χωρίς οποιοδήποτε επιπλέον εξάρτημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια οφέλη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ιβάν Σελάνοβιτς, μηχανικός στο Ινστιτούτο Στρατιωτικής Νανοτεχνολογίας (ISN) του ΜΙΤ. «Κάτι τέτοιο αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα του πόσο σημαντική είναι η έρευνα υλικών για την ανακάλυψη νέων επιδόσεων ως προς την αποδοτική μετατροπή ενέργειας» προσθέτει.

Οι ερευνητές οραματίζονται μια μέρα να μπορέσουν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία για την παραγωγή ενέργειας διαστημικών σκαφών που θα βρίσκονται σε μεγάλες αποστολές και δεν θα έχουν τη δυνατότητα να συσσωρεύουν ηλιακό φως.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ