ΛΟΝΔΙΝΟ Την προσοχή των εγκύων εφιστούν επιστήμονες από την Ολλανδία καθώς, όπως αναφέρουν, η λήψη βιταμίνης Ε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με καρδιακές ανωμαλίες. Ειδικοί του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Εράσμους στο Ρότερνταμ ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη της βιταμίνης, ακόμη και σε δόσεις χαμηλότερες από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, μπορεί να αυξήσει ως και εννέα φορές τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Βritish Journal of Οbstetrics and Gynaecology» προέκυψαν έπειτα από μελέτη σε 276 γυναίκες των οποίων τα παιδιά γεννήθηκαν με καρδιολογικά προβλήματα, καθώς και σε 324 γυναίκες των οποίων τα παιδιά γεννήθηκαν υγιή. Οπως φάνηκε από τη μελέτη, οι γυναίκες των οποίων τα παιδιά είχαν πρόβλημα στην καρδιά είχαν καταναλώσει υψηλότερες ποσότητες βιταμίνης Ε στην εγκυμοσύνη- 13,3 mg ημερησίως κατά μέσον όρο σε σύγκριση με 12,6 mg που ήταν η κατανάλωση στην ομάδα των γυναικών των οποίων τα παιδιά γεννήθηκαν υγιή. Το 32% των μητέρων με παιδιά που είχαν καρδιολογικό πρόβλημα ελάμβαναν κατά μέσον όρο 14,9 mg της βιταμίνης ημερησίως. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ, η ημερήσια συνιστώμενη δόση πρόσληψης της βιταμίνης είναι τα 20 mg.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που ελάμβαναν περισσότερα από 14,9 mg βιταμίνης Ε ημερησίως κατά τους δύο πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είχαν εννιαπλάσιο κίνδυνο να φέρουν στον κόσμο παιδί με καρδιολογικό πρόβλημα. Ιδιος ήταν και ο κίνδυνος για τις γυναίκες που ελάμβαναν αυτές τις ποσότητες της βιταμίνης, η οποία περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, στα φυτικά έλαια και στα αβγά, όταν τις ελάμβαναν έναν μήνα πριν από τη σύλληψη.

Τελικώς οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε από τη μητέρα συνδέεται«με κίνδυνο 1,7 ως εννέα φορές μεγαλύτερο γέννησης παιδιού με συγγενή καρδιολογικά προβλήματα».

Αν και δεν είναι γνωστό για ποιους λόγους η βιταμίνη Ε αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών ανωμαλιών στα βρέφη, οι συγγραφείς της νέας μελέτης σημειώνουν ότι είναι πιθανόν τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης να προκαλούν τροποποιήσεις των γονιδίων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της καρδιάς του εμβρύου, καθώς και αναστολή της δράσης κυτταρικών ενζύμων τα οποία αποβάλλουν τις φυσικά παραγόμενες τοξίνες του οργανισμού.