από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 

Οι θεραπείες γονιμότητας συνδέονται με καρκινογένεση

Ανησυχητικά τα ευρήματα μελέτης για τις επιπτώσεις των φαρμάκων «ενίσχυσης» της ωορρηξίας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

H μελέτη του ιατρικού ιστορικού γυναικών που πριν από τρεις δεκαετίες είχαν λάβει φάρμακα «ενίσχυσης» της ωορρηξίας οδηγεί τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι τα φάρμακα γονιμότητας είναι πολύ πιθανόν να πολλαπλασιάσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου της μήτρας.

Αν και ο αριθμός των γυναικών που μελετήθηκαν και ανέπτυξαν τελικά καρκίνο ήταν μικρός, ειδικοί που ασχολούνται με τις επιπτώσεις στον οργανισμό φαρμάκων όπως αυτά της γονιμότητας πιστεύουν ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά και θα πρέπει οι γυναίκες που λαμβάνουν τέτοια φάρμακα να κάνουν τακτικά ιατρικές εξετάσεις. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η γυναίκα κάθε μήνα παράγει ένα ωάριο. Στις θεραπείες υπογονιμότητας οι γυναίκες λαμβάνουν φάρμακα τα οποία επιδρώντας στις ωοθήκες τις «υποχρεώνουν» να παράγουν περισσότερα από ένα ωάρια. Τα φάρμακα αυτά έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους πριν από 30 χρόνια και αποτελούν πλέον στάνταρντ μέθοδο πρόκλησης ωορρηξίας. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν φόβοι ότι η ισχυρή δράση των φαρμάκων που διεγείρουν τις ωοθήκες μπορεί να αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών. Παράλληλα κατά τη διέγερση των ωοθηκών παραγωγή των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα και προγεστερόνη) δημιούργησε επιπλέον ανησυχίες μήπως αυτή η διεργασία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Πραγματοποιήθηκαν διάφορες έρευνες με αντικρουόμενα αποτελέσματα, αφού άλλες έδειχναν ότι τα φάρμακα πρόκλησης ωορρηξίας αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου ενώ άλλες δεν εντόπισαν κάποια σύνδεση μεταξύ αυτών των φαρμάκων και της εμφάνισης καρκίνου. Τη νέα έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ηadassah-Ηebrew της Ιερουσαλήμ, οι οποίοι μελέτησαν το ιατρικό ιστορικό και ειδικά όσα σχετίζονταν με τον καρκίνο 15.000 γυναικών που είχαν γεννήσει όλες πριν από 30 χρόνια. Από αυτές οι 567 είχαν λάβει φάρμακα διέγερσης των ωοθηκών και τελικά οι πέντε εξ αυτών ανέπτυξαν αργότερα καρκίνο της μήτρας. Μπορεί εκ πρώτης όψεως το ποσοστό αυτό να φαίνεται μικρό, είναι όμως τρεις φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των γυναικών της έρευνας που δεν είχαν πάρει φάρμακα. Επίσης υπήρξαν ανάμεσα στις γυναίκες που είχαν πάρει φάρμακα γονιμότητας και ορισμένες που ανέπτυξαν άλλες μορφές καρκίνου (μαστού, λέμφωμα μη Ηodgkin), γι΄ αυτό οι ειδικοί που μελέτησαν τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι πρέπει να συνεχιστούν οι έρευνες ώστε να διαπιστωθεί αν και σε τι ποσοστό υπάρχει κίνδυνος από τα φάρμακα γονιμότητας.Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:

Φάρμακα υπογονιμότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.