Το νέο νεκροταφείο προσφέρει όλα τα μακάβρια «κομφόρ»: 50 υπερσύγχρονους νεκροθαλάμους, πολυτελή κυλικεία, «λουξ» καταστήματα στεφανιών και κατασκευής των μνημάτων. Και ως εκ τούτου η αγοραπωλησία των περιζήτητων οικογενειακών τάφων από τους αλλόκοτα προνοητικούς συμπολίτες μας έχει ήδη αρχίσει, γνωρίζοντας μάλλον ανατριχιαστικές πιένες. Στα γραφεία της κατασκευάστριας εταιρείας έχουν «φύγει», μέσα σε λίγες ημέρες, τουλάχιστον 500 «κομμάτια» γης, από αυτούς που φροντίζουν να εξασφαλίσουν τον ιδεώδη χώρο για την αιώνια «ανάπαυση»…


Πλήρη ανατροπή δεδομένων στη λειτουργία των νεκροταφείων στην περιοχή Αττικής προκαλεί η έναρξη της λειτουργίας, εδώ και δύο εβδομάδες, του νεκροταφείου του Σχιστού αλλά και η επικείμενη δημιουργία και άλλων κοιμητηρίων στο Λεκανοπέδιο. Σε ορισμένα μάλιστα εξ αυτών μέρος της «εμπορικής» εκμετάλλευσης θα έχουν, ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιωτικές εταιρείες!


Ματαιότης, ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης, όμως φευ, οι πραγματιστές εκπρόσωποι των πάσης φύσεως συμφερόντων δεν πτοούνται από θλιβερές σκέψεις. Τις τελευταίες εβδομάδες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο μαίνεται ένας ακήρυκτος πόλεμος συμφερόντων και «υγιούς» ­ τρόπος του λέγειν ­ ανταγωνισμού γύρω από τη δημιουργία των νέων αυτών κοιμητηρίων στην Αττική. Το υπερσύγχρονο νεκροταφείο έκτασης 350 στρεμμάτων του Σχιστού αλλά και η, εκ νέου, σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός ακόμη μεγαλύτερου κοιμητηρίου στη θέση Ραψάνα, πίσω από τη Σχολή Ευελπίδων στη Βάρη, δημιουργούν σειρά προστριβών και εντάσεων ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς!


Η έρευνα του «Βήματος» κατέδειξε τη μακάβρια «μάχη των τάφων»


Το νεκροταφείο Σχιστού, δίπλα από τη λεωφόρο, συνολικού κόστους 8 δισ., κατασκευάστηκε την τελευταία τριετία από την εργοληπτική εταιρεία «Μηχανική ΑΕ» σε συνεργασία με τις εταιρείες «ΓΕΚΑΤ», «Ευκλείδης» και «Γενική Δυναμική», με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης. Διαχειριστής του νεκροταφείου είναι ο Σύνδεσμος ­ που συνεστήθη το 1984, γι’ αυτόν τον λόγο ­ των Δήμων Πειραιά, Δραπετσώνας, Κερατσινίου, Περάματος, Νίκαιας, Μοσχάτου, Κορυδαλλού, Αγ. Ιωάννη Ρέντη και Δραπετσώνας. Την έκταση των 350 στρεμμάτων παραχώρησε το 1992 η Ιερά Σύνοδος. Ο Σύνδεσμος προκήρυξε το 1994 σχετικό διαγωνισμό και η προαναφερθείσα κοινοπραξία ανέλαβε την κατασκευή του έργου, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των μελών του Συνδέσμου. Εχοντας όμως στο πλαίσιο του προγράμματος αυτοχρηματοδότησης τη δυνατότητα εξαετούς εκμετάλλευσης του κυλικείου, 15ετούς των πέριξ καταστημάτων καθώς και τη δυνατότητα πώλησης 6.000, εκ των 35.000 τάφων του νεκροταφείου. Και όπως ανέφερε ο αρχιτέκτονας κ. Γ. Δόγας, επιβλέπων της εταιρείας «Μηχανική», «έχει κατασκευαστεί με τις τελειότερες προδιαγραφές για την εξυπηρέτηση των συγγενών των νεκρών και ήδη παρουσιάζεται μεγάλη ζήτηση χώρων ταφής».


Μέχρι στιγμής όμως οι ενταφιασμοί που έχουν γίνει σε αυτό το νεκροταφείο είναι μόλις… 3! Και οι δύο εξ αυτών προ της επίσημης έναρξης λειτουργίας του.


Και αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί «τεθλιμμένοι» από την κατασκευή του κοιμητηρίου και από τον τρόπο διευθέτησης ορισμένων κρίσιμων ζητημάτων. Βάσει των συμφωνιών των μελών του Συνδέσμου η έναρξη λειτουργίας του θα είχε ως βασική προϋπόθεση το «σφράγισμα» των τριών άλλων κοιμητηρίων ­ Ανάστασης Πειραιώς, Νίκαιας, Περάματος ­ της περιοχής. Και οι έριδες άρχισαν…


Πρώτο πεδίο φιλονικιών είναι αυτό του Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλινίκου και Νικαίας Αλεξίου. Η Μητρόπολη Νικαίας, λόγω της θέσης κατασκευής του κοιμητηρίου, ορίστηκε ως υπεύθυνη των τελετών, στις τέσσερις εκκλησίες του. Ταυτόχρονα θα εδικαιούτο ­ σύμφωνα με την αρχική διευθέτηση του ζητήματος ­ όλες τις εισπράξεις του «παγκαριού». Η Μητρόπολη Πειραιώς όμως, στην οποία «ανήκουν» οι Δήμοι Δραπετσώνας, Πειραιώς και Ρέντη και είχε την αντίστοιχη ευθύνη του κοιμητηρίου Αναστάσεως Πειραιώς, με επιστολές προς την Ιερά Σύνοδο διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη μη παραχώρηση τμήματος του νεκροταφείου και μίας εκ των τεσσάρων εκκλησιών για την πραγματοποίηση, από τους ιερείς της, των εκεί τελετών. Και η διένεξη αυτή αποτελούσε μία από τις αιτίες που κρατά ανοιχτό το νεκροταφείο της Αναστάσεως Πειραιώς, που ανήκει στον δήμου του επινείου.


Μάλιστα ο Μητροπολίτης Νικαίας εξέδωσε εγκύκλιο στις 19 Μαρτίου 1998 προς όλους τους ιερείς και απαγορεύει τη συνοδεία και ταφή στο κοιμητήριο της Αναστάσεως.


Οι εκπληκτικές καταστάσεις και η μάχη των εν νεκροταφείω… χαρακωμάτων δεν σταματούν όμως εδώ! Με ψήφισμά του, εδώ και δέκα μέρες, το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιώς εξεδήλωσε τη συμπαράστασή του στη Μητρόπολη Πειραιώς και προτάσσοντας αυτή τη δικαιολογία κρατά το κοιμητήριο Αναστάσεως ανοιχτό! Παρ’ ότι ο Σύνδεσμος για τη δημιουργία του νέου κοιμητηρίου προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία κάποιο μέλος δεν υπακούει και διατηρήσει το νεκροταφείο της περιοχής του εν λειτουργία θα έχει ποινική ρήτρα της τάξης των 500 εκατ. δρχ. και παρ’ ότι ήδη έκλεισαν τα άλλα δύο κοιμητήρια του Περάματος και της Νίκαιας, ο Δήμος Πειραιώς έχει ξεκινήσει το… «αντάρτικο του κοιμητηρίου»!


Οπως ανέφερε προς «Το Βήμα» ο πρόεδρος του Σωματείου των Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών στον Πειραιά κ. Κ. Τογρίδης, «στο νεκροταφείο Αναστάσεως πωλούνται ακόμη τάφοι σαν να μη συμβαίνει τίποτε, ενώ μόλις προ μερικών μηνών ανέλαβε έργο και μια ιδιωτική εταιρεία για το άναμμα των καντηλιών».


Ο δήμαρχος Δραπετσώνας και πρόεδρος του Συνδέσμου για το νέο κοιμητήριο κ. Κώστας Χρονόπουλος τόνισε ότι αν δεν συμμορφωθεί ο Δήμος Πειραιώς θα κινηθούν οι διαδικασίες επιβολής του προβλεπόμενου προστίμου.


Και είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιώς κ. Ε. Χρυσάφη, ο οποίος επεσήμανε ότι «και αν ακόμη λήξει ευνοϊκά το θέμα της Μητροπόλεως Πειραιώς το νεκροταφείο Αναστάσεως δεν θα κλείσει. Με τους ιδιώτες και την εκμετάλλευση χώρων του νεκροταφείου χάνουμε έσοδα! Θα το κλείσουμε όποτε νομίζουμε εμείς. Ισως το 1999…».


Η απόφαση της προηγούμενης Τρίτης 7 Απριλίου της Ιεράς Συνόδου να έχει προς το παρόν εκείνη τη μοναδική ευθύνη για τη λειτουργία του κοιμητηρίου του Σχιστού, ίσως κλείνει προσωρινά το ζήτημα της διαμάχης των Μητροπόλεων Πειραιώς και Νικαίας…


Σημειώνεται ακόμη ότι, όπως τόνισε ο δήμαρχος Δραπετσώνας κ. Χρονόπουλος, ήδη έχουν υποβληθεί έξι αιτήματα ομάδων δήμων της Αττικής αλλά και άλλων νομών της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν για τον τρόπο κατασκευής τών, εν μέρει, «ιδιωτικών» νεκροταφείων. Το κοιμητήριο των νοτίων προαστίων


Στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει με ιδιαίτερη προσοχή προωθηθεί ­ προ οκταμήνου ­ από τον Οργανισμό της Αθήνας καθώς και από το ΥΠΕΧΩΔΕ μια έγκριση τροποποίησης του διατάγματος για την προστασία της Α’ ζώνης του Υμηττού.


Τι σημαίνει η αποδοχή της συγκεκριμένης αίτησης; Οτι εκτός των άλλων δυνατοτήτων, μετά την «απελευθέρωση» στη χρήση γης σε αυτή τη ζώνη, υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί το από δεκαετίας σχέδιο των δήμων των νοτίων προαστίων της πρωτεύουσας για δημιουργία νεκροταφείου σε έναν χώρο του Υμηττού, κοντά στην οδό Βάρης – Κορωπίου.


Οπως ανέφερε προς «Το Βήμα» ο δήμαρχος Αγ. Δημητρίου κ. Παντελής Ειρηνάκης, ο οποίος προΐσταται και του Συνδέσμου Δήμων (Γλυφάδας, Π. Φαλήρου, Ν. Σμύρνης, Καλλιθέας, Δάφνης κ.ά.) για τη δημιουργία του κοιμητηρίου του Αργοσαρωνικού, «ήδη έχει ύστερα από έρευνές μας επιλεγεί η θέση Ραψανα στην περιοχή αυτή, για την κατασκευή του νεκροταφείου. Οταν υπάρξει η σχετική άδεια από το Συμβούλιο της Επικρατείας, θα γίνει χωροθέτηση τουλάχιστον 450 στρεμμάτων και ακολούθως θα προχωρήσουμε στην αγορά γης. Θα φροντίσουμε να πραγματοποιηθούν όλα τα έργα υποδομής».


Σημειώνεται ότι η προ πολλών ετών προσπάθεια για τη δημιουργία του συγκεκριμένου νεκροταφείου πέριξ της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα, λόγω της άρνησης του Δήμου Βάρης και φορέων της περιοχής να συγκατατεθούν σε μια τέτοια αγοραπωλησία. Και αυτό γιατί δεν προβλέπονταν δίοδοι στο νεκροταφείο και ταυτόχρονα κανένα έργο προστασίας του περιβάλλοντος…


Και ενδεικτικό της «διακριτικότητας» των κινήσεων των μελών του επαναδραστηριοποιηθέντος Συνδέσμου είναι ότι ο δήμαρχος Βάρης κ. Κώστας Μπαγλατζής ­ όπως ανέφερε προς «Το Βήμα» ­ δεν είχε ιδέα για τις κινήσεις των ερευνητών του Συνδέσμου και για την επιλογή αυτού του χώρου για δημιουργία ενός νεκροταφείου «μαμούθ».


«Δεν ξέρω τίποτε. Το θέμα έχει παγώσει εδώ και χρόνια» τόνισε ο δήμαρχος Βάρης. Και ίσως αγνοεί το εκκρεμές αίτημα, και ό,τι αυτό σημαίνει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οπως πιθανόν δεν γνωρίζει και ότι οι «ντετέκτιβ» των… νεκροταφείων έχουν ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.