Ε
ΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ στα σχολεία οι καθηγητές από αύριο. Η πρόταση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) να συνεχισθεί η απεργία και την ερχόμενη ­ ένατη εβδομάδα ­ δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία στη χθεσινή γενική συνέλευση των προέδρων των Ενώσεων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ), όπως προβλέπει το καταστατικό της Ομοσπονδίας.


Υπέρ της πρότασης για συνέχιση της απεργίας ψήφισαν 39 ΕΛΜΕ, υπέρ της αναστολής της απεργίας ψήφισαν 34 ΕΛΜΕ, ενώ 10 ΕΛΜΕ ψήφισαν λευκό και μία ΕΛΜΕ, αυτή της Καστοριάς, δεν έλαβε απόφαση.


Σύμφωνα με το καταστατικό της ΟΛΜΕ, για να περάσει η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ. Πρέπει δηλαδή να την ψηφίσουν οι μισοί συν ένας, επί των παρόντων προέδρων. Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση για συνέχιση της απεργίας θα έπρεπε να υπερψηφισθεί τουλάχιστον από 43 προέδρους, εφόσον το σύνολο των ΕΛΜΕ είναι 84.


Σημειώνεται ότι κάθε πρόεδρος μεταφέρει, κατ’ εξουσιοδότηση, στη γενική συνέλευση των προέδρων την απόφαση που έλαβε η γενική συνέλευση των καθηγητών της περιοχής του.


Εν τω μεταξύ την περασμένη Παρασκευή το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των καθηγητών. Ωστόσο δεν φαίνεται να είναι η απόφαση αυτή που έστρεψε το κλίμα στις τοπικές γενικές συνελεύσεις των καθηγητών, καθώς ήδη η απεργία είχε πέσει, στο 26%, σύμφωνα με στοιχεία από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη μεριμνήσει για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών: τα μαθήματα θα λήξουν στις 6 Ιουνίου, οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα αρχίσουν στις 9 Ιουνίου και οι Γενικές Εξετάσεις στις 25 Ιουνίου. Ακόμη ο σύλλογος διδασκόντων κάθε σχολείου θα αποφασίσει ανάλογα με τις χαμένες διδακτικές ώρες αν θα χρειασθούν περαιτέρω μέτρα όπως είναι:


­ Μία πρόσθετη διδακτική ώρα στο καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα με ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας του σχολείου ένα τέταρτο ενωρίτερα και μείωση της διάρκειας κάθε διδακτικής ώρας από τα 45 σε 40 λεπτά.


­ Εναρξη των διακοπών του Πάσχα τη Μεγάλη Πέμπτη, 24 Απριλίου, αντί τη Μεγάλη Δευτέρα, 21 του ιδίου μηνός.