Οι αντιδράσεις του ζεύγους Σοφίας και Θεόδωρου Κατσανέβα


ΜΠΟΡΕΙ η γνησιότητα των δύο διαθηκών του Ανδρέα Παπανδρέου που είδαν το φως της δημοσιότητας να μην αμφισβητείται, αμφισβητούνται όμως άλλα στοιχεία της τελευταίας βουλήσεως του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠαΣοΚ. Αρμόδιες δικαστικές πηγές δηλώνουν προς «Το Βήμα» ότι η διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου που φέρει ημερομηνία συντάξεως το έτος 1990 έχει γραφεί μεν από τον ίδιο αλλά σε χρόνο μεταγενέστερο, δηλαδή είναι προχρονολογημένη.


Την άποψή τους αυτή στηρίζουν δικαστικοί λειτουργοί με μεγάλη εμπειρία σε διαφορές που εντοπίζονται στα κείμενα των δύο διαθηκών, όπως: η σταθερότητα της γραφής και της υπογραφής, η διατύπωση του κειμένου αλλά και το ύφος της γραφής. Βεβαίως για να αποδειχθεί το προχρονολογημένο απαιτείται η εξέταση των δύο διαθηκών από ειδικούς πραγματογνώμονες – γραφολόγους. Αυτεπαγγέλτως, όπως τόνιζαν δικαστικές πηγές, «δεν μπορεί να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη παρά μόνο σε περίπτωση όπου κάποιος από τους νόμιμους κληρονόμους το ζητήσει με αίτησή του».


Αμφισβητήσεις όμως του περιεχομένου της διαθήκης του 1990, σε ό,τι αφορά την ανεπηρέαστη και ελεύθερη βούληση του διαθέτη, προέβαλε και η θυγατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου Σοφία, η οποία υποστήριξε, μεταξύ άλλων, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση της διαθήκης ότι: «Το επίμαχο κείμενο του 1990 είναι αμφισβητούμενο πρόχειρο σημείωμα και όχι κανονική διαθήκη, προφανώς συντάχθηκε υπό το κράτος πιέσεων».


Αναφερόμενη μάλιστα στην έντονη αποδοκιμασία του πατέρα της προς τον σύζυγό της κ. Θεόδωρο Κατσανέβα τόνισε: «Οι χαρακτηρισμοί σε βάρος του συζύγου μου δεν εκφράζουν την πραγματική βούληση και μεγαλοψυχία του πατέρα μου Ανδρέα Παπανδρέου. Ποτέ και για κανέναν δεν μεταχειριζόταν τέτοιους χαρακτηρισμούς. Τους επιστρέφουμε στους εμπνευστές τους».


Η κυρία Σοφία Κατσανέβα δεν απέκλεισε μάλιστα ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη όταν ερωτήθηκε «αν θα προσβάλει τη διαθήκη». Η απάντησή της ήταν σύντομη και σαφής: «Θα δούμε». Την ίδια άποψη με τη σύζυγό του εξέφρασε με δηλώσεις του και ο κ. Κατσανέβας ο οποίος είπε: «Πάντα θα τιμώ, θα σέβομαι και θα αγαπώ τον Ανδρέα Παπανδρέου. Πιστεύω όμως ότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποίησε για μένα τόσο πικρά λόγια και να ασχολήθηκε με τέτοιες μικρότητες στη διαθήκη του. Δεν ήταν του χαρακτήρα του και της μεγαλοσύνης του».


Ανοικτό εξάλλου άφησε το θέμα της προσφυγής στη δικαιοσύνη και η εκτός γάμου κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου Αιμιλία Ανδρέα Νίμπλουμ. Σε συνέντευξή της σε μηνιαίο περιοδικό δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διεκδικήσει όσα ο νόμος της αποδίδει ως νόμιμη μοίρα από την κληρονομιά του πατέρα της.


Πέραν των πολλών και ποικίλων αμφισβητήσεων που εκφράστηκαν δημόσια για τις δύο διαθήκες του πρώην πρωθυπουργού, το πλέον σημαντικό θέμα που δεν φαίνεται να επιλύουν είναι ποιος θα είναι ο ρόλος της συζύγου του κυρίας Δήμητρας Λιάνη σε ό,τι αφορά το πολύτιμο αρχείο του. Το αρχείο αυτό, ως το 1990, ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει εκχωρήσει στο ΠαΣοΚ, αλλά με τη διαθήκη του τού 1990 ρητά κληροδοτεί στη σύζυγό του.


Πάντως, όπως εκτιμούσαν δικαστικές πηγές, νομικά υπάρχει θέμα διεκδίκησης της νόμιμης μοίρας (κληρονομικού μεριδίου) τόσο από την εκτός γάμου θυγατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου όσο και από τα άλλα του παιδιά, αν βεβαίως τα ίδια το επιθυμούν.