Ενώ τη Δευτέρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση της 20ής επετείου της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, μελέτη αποκάλυψε ότι από την πρώην Δυτική Γερμανία δαπανήθηκαν για την ανοικοδόμηση της πρώην Ανατολικής Γερμανίας περίπου 1,3 τρις ευρώ.

Η μελέτη του ινστιτούτου έρευνας IWH, που εδρεύει στο Χάλε, ανέφερε ότι η μεταφορά κεφαλαίων από την πρώην Δυτική Γερμανία στην πρώην Ανατολική, που ξεπέρασε το 50% του γερμανικού ΑΕΠ για το 2008, «μεγεθύνθηκε σημαντικά» την τελευταία δεκαετία.

Στην ανατολική Γερμανία η ανεργία παραμένει διπλάσια από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα παρά την μεταφορά κεφαλαίων και οικονομολόγοι λένε ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα προκειμένου η κατάσταση να ισορροπήσει.

Η αδημοσίευτη μελέτη του ινστιτούτου είχε αρχίσει με εντολή της κυβέρνησης το 2006, αλλά το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε τη συμμετοχή του λόγω διαφωνιών για τον τρόπο υπολογισμού των δαπανών, ανέφερε η εφημερίδα Welt am Sonntag, πυο δημοσίευσε αποσπάσματα της έρευνας.

Το ινστιτούτο οικονομικής έρευνας IW, που εδρεύει στην Κολονία, εκτίμησε ότι η κατά κεφαλήν απόδοση στο ανατολικό τμήμα της Γερμανίας θα φθάσει το 80% του δυτικού -από 70% σήμερα- μέσα στην επόμενη δεκαετία. Υπολογιζόταν στο 33% το 1991.