ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Οι ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τα τέσσερα σημεία της υφηλίου συγκεντρώνονται και πάλι στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχουν στη Σύναξη που ξεκινά αύριο με θέμα «Η αποστολή μας ως Πρωτοθρόνου Ορθοδόξου Εκκλησίας εις τον σύγχρονον κόσμον».

Η Σύναξη των Ιεραρχών του Θρόνου εγκαινιάστηκε το 1992 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κατά την τότε ενθρονιστήρια ομιλία του, και έκτοτε συνέρχεται κάθε δύο χρόνια. Μετά την εναρκτήρια ομιλία του Πατριάρχη θα μιλήσουν για επί μέρους θέματα ο Μητροπολίτης Καλλίνης και Πάσης Εσθονίας κ. Στέφανος, οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής κ. Δημήτριος και Κρήτης κ. Ειρηναίος και ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης. Στη Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ θα εκπροσωπήσει, όπως γίνεται παγίως, τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών. Η εφετινή Σύναξη συγκαλείται σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα πολιτική συγκυρία. Οι Μητροπολίτες του Θρόνου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη σύνθετη πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε ήδη θερμή συγχαρητήρια επιστολή προς τον νεοεκλεγέντα ενδέκατο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ . Νωρίτερα ο κ. Βαρθολομαίος είχε ανακοινώσει ότι προτίθεται να επισκεφθεί την Αγκυρα για να συζητήσει με τον νεοεκλεγέντα τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πολλοί ιεράρχες, ιδίως από τον αγγλοσαξονικό κόσμο, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν αυτές οι θετικές εξελίξεις να συμβαδίζουν με την εχθρική συμπεριφορά ορισμένων οργάνων του τουρκικού κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρόσφατες καταγγελίες αποσχηματισμένων κληρικών στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης με τις οποίες ζητούν από τα τουρκικά δικαστήρια να εμποδίσουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να χρησιμοποιεί τον εκκλησιαστικό τίτλο του ως Οικουμενικός Πατριάρχης.