Ιδιοκτήτες συνεργείων στο Γαλάτσι, δύο άνεργοι από το Αγρίνιο, κατασκευαστές γυψοσανίδων στη Λάρισα, μυστηριώδεις ξενοδοχοϋπάλληλοι από το κέντρο της Αθήνας, φαρμακοποιοί και γιατροί πέραν πάσης υποψίας είναι ορισμένα από τα υπόλοιπα (εκτός ομοσπονδιών και αθλητικών παραγόντων) μέλη του ατέλειωτου σε μέγεθος, όπως αποκαλύπτεται, «ελληνικού κυκλώματος της ντόπας». Η «υπόθεση Ιακώβου», με τους 11 ντοπαρισμένους αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών, έσκασε σαν βόμβα, αλλά τα θραύσματά της δεν έχουν «πάρει» παρά ένα μικρό τμήμα του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης αναβολικών, που δραστηριοποιείται ανενόχλητο σε όλη τη χώρα. Περί τις 100 εταιρείες εισαγωγής νομιμοφανών «συμπληρωμάτων διατροφής» προωθούν σε περίπου 2.500 γυμναστήρια και σε δεκάδες αθλητικούς συλλόγους σε όλη τη χώρα περίπου 11 εκατομμύρια κουτιά με διάφορες ουσίες κάθε χρόνο. Από αυτά ένα 15% υπολογίζεται ότι το μόνο «συμπλήρωμα» που περιέχουν είναι στεροειδή αναβολικά. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο καταναλώνονται στη χώρα μας – όχι μόνον από μεγάλους αθλητές, αλλά και από πιτσιρικάδες που παλεύουν να διακριθούν μεταξύ των συνομηλίκων τους στα σχολικά και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα – περίπου 1,7 εκατομμύρια κουτιά με ντόπες! Στο κύκλωμα εμπλέκονται δεκάδες ιδιώτες. Εμποροι, φαρμακοποιοί, γιατροί και διάφοροι άλλοι, οι οποίοι παίζουν ρόλο μεσαζόντων ή εγγυητών της… αποτελεσματικής ντόπας, δικτυώνονται γρήγορα μεταξύ τους και γνωρίζουν να τηρούν τον νόμο της σιωπής. Τα τελευταία χρόνια οι έλληνες εισαγωγείς αναβολικών ουσιών έχουν στραφεί στις γεμάτες ευκαιρίες αγορές της Ρωσίας και της Κίνας.


Ο εισαγωγέας από τη Λάρισα κ. Παναγιώτης Κατσέλος, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο της άρσης βαρών, μαζί με άλλα μέλη της οικογένειάς του ησχολείτο με την κατασκευή γυψοσανίδων. Του άρεσε όμως η γυμναστική και το μπόντι μπίλντινγκ και δικτυώθηκε γρήγορα στον χώρο των γυμναστηρίων. Το 1994 παράτησε τις γυψοσανίδες και ίδρυσε το πρώτο του γυμναστήριο στην οδό Φαρσάλων. Παράλληλα ξεκίνησε να εισάγει σκευάσματα υπό μορφήν «συμπληρωμάτων διατροφής» από τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ουκρανία, τα οποία προωθούσε σε όλη τη χώρα. Ανοιξε μαγαζί και στο Περιστέρι.


Ο κ. Κατσέλος συνεργαζόταν με τον βρετανό πρωταθλητή του μπόντι μπίλντινγκ Ντόριαν Γέιτς, ο οποίος θεωρείτο ο… Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ της Γηραιάς Αλβιώνος. Ο Γέιτς και ένας ακόμη Αγγλος, χημικός το επάγγελμα, επισκέπτονταν συχνά τη Λάρισα και την Αθήνα, για να προωθήσουν μέσω του αντιπροσώπου τους τα προϊόντα τους. Ο λαρισαίος επιχειρηματίας δημιούργησε στην πορεία και τον σύλλογο «Διάπλαση», ο οποίος είναι μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Σωματικής Διάπλασης (ΕΟΣΔ) και διοργάνωνε αγώνες, τους οποίους παρακολουθούσαν συχνά πυκνά από τις θέσεις των επισήμων βουλευτές του νομού και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Η φιλία με τον κ. Ιακώβου




«Μέσω αυτής της δραστηριότητας γνώρισε τον κ. Χρ. Ιακώβου, με τον οποίο είχε προσωπική φιλία, όπως και με τον κ. Χρήστο Τζέκο, ο οποίος ήταν επίσης έμπορος συμπληρωμάτων διατροφής» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Μανώλης Τζινίδης, γυμναστής και πρώην συνεταίρος του κ. Κατσέλου στο κατάστημα του Περιστερίου.


Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τζέκος, ο οποίος διατηρούσε κατάστημα με συμπληρώματα διατροφής στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, ήταν προπονητής της Κατερίνας Θάνου και του Κ. Κεντέρη, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μετά το επεισόδιο της εξαφάνισης και του γνωστού τροχαίου.


«Ο κ. Κατσέλος, όπως και άλλοι έμποροι συμπληρωμάτων διατροφής, είχε στραφεί στην αγορά της Κίνας» σημειώνει ο κ. Τζινίδης. Μάλιστα, όπως αναφέρει άλλος συνεργάτης του, «το τελευταίο διάστημα δεχόταν καθημερινά δεκάδες e-mails από 5-6 κινεζικές εταιρείες παραγωγής σκευασμάτων. Προσέφεραν καλές τιμές και τα σκευάσματά τους θεωρούνταν πολύ αποτελεσματικά. Ετσι, παράλληλα με τα προϊόντα του Γέιτς, άρχισε η προώθηση και των κινεζικών ουσιών».


Η Κίνα δεν είναι ο αποκλειστικός τροφοδότης αναβολικών της χώρας μας. Ο ιταλός ερευνητής Σάντρο Ντονάτι, σε έκθεση του 2007 για λογαριασμό της WADA, σημειώνει ότι στην Κίνα αλλά και στην Ινδία «δραστηριοποιούνται άκρως εγκληματικές οργανώσεις που έχουν σχέση με το εμπόριο αναβολικών ουσιών σε διεθνές επίπεδο». Εμπειρος αξιωματικός της Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής προσθέτει στους εξ Ασίας τροφοδότες της ελληνικής αγοράς και την Ταϊλάνδη. «Μαζί με την Κίνα, η Ταϊλάνδη έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε μία από τις κύριες παραγωγούς εφεδρίνης και ψευδοεφεδρίνης, πρόδρομες ουσίες για την παρασκευή αναβολικών και ναρκωτικών. Τους διευκολύνουν η έλλειψη τελωνειακών ελέγχων και οι πωλήσεις μέσω Internet».


Την αποστολή της μετατροπής των… χημικών ουσιών που έφθαναν απέξω, σε χάπια, είχε αναλάβει – στην περίπτωση της εθνικής ομάδας άρσης βαρών – φαρμακοποιός στην οδό Λένορμαν, ο οποίος ήδη ελέγχθηκε από κλιμάκια του ΕΟΦ και της ΕΛ.ΑΣ. Ο φαρμακοποιός αυτός φαίνεται ότι είχε προσωπική γνωριμία με στελέχη της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών και είχε αναλάβει το σχετικό έργο τα τελευταία χρόνια, με μια διακοπή μερικών μηνών… συμπτωματικώς όταν είχε «σκάσει» και πάλι σκάνδαλο ντόπινγκ στη χώρα.


Ωστόσο η αλυσίδα δεν κλείνει στο φαρμακείο της Λένορμαν αφού, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος, «για να προχωρήσει στην παρασκευή χαπιών έπρεπε να υπήρχε συνταγή γιατρού και απόλυτη γνώση με επίσημα παραστατικά της σύστασης της ουσίας». Τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει ο κ. Λουράντος, «έχουμε επισημάνει τη δραστηριότητα 10-15 φαρμακοποιών που πωλούν αναβολικές ουσίες. Αλλά τέτοια περίπτωση… εργαστηρίου μαζικής παραγωγής ύποπτων χαπιών δεν έχουμε ξαναβρεί»…


Κάνουμε και εξαγωγές


Ολες οι ποσότητες που μπαίνουν στην Ελλάδα δεν καταλήγουν στην εσωτερική αγορά· προορίζονται για άλλες χώρες. Η ΕΛ.ΑΣ. και οι υπηρεσίες του ΕΟΦ μετρούν δεκάδες περιστατικά την τελευταία επταετία, έναν χρόνο δηλαδή πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ως σήμερα. Αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών έχουν πιάσει δύο αδέλφια από το Αγρίνιο που προμηθεύονταν ουσίες ντόπινγκ από φαρμακοποιό της Ρόδου και τις έστελναν ταχυδρομικώς – μέσω υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ στον Βύρωνα – στις ΗΠΑ, όπου η νομοθεσία για τη διακίνηση τέτοιου είδους σκευασμάτων είναι ιδιαίτερα αυστηρή. Τα δύο αδέλφια μάλιστα είχαν δημιουργήσει και ιστοσελίδα στο Internet, όπου διαφήμιζαν τις… ροδίτικες ντόπες.


Μία ακόμη παρτίδα εντοπίστηκε προ μερικών μηνών, όταν σε γνωστά ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας έφθασαν μεγάλοι φάκελοι που περιείχαν αναβολικά. Τα χάπια φαίνεται να τα είχαν στείλει… ξενοδοχοϋπάλληλοι στον εαυτό τους! Το κόλπο επελέγη, φυσικά, για να εξαϋλωθούν τα ίχνη των πραγματικών πολυεθνικών αποστολέων.


Τέσσερα μεγάλα κυκλώματα διακίνησης χιλιάδων αναβολικών χαπιών με συμμετοχή Ελλήνων, Τούρκων και Ρώσων είχαν εντοπισθεί και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ένα ακόμη εξαρθρώθηκε στην Αμαλιάδα. Εντυπωσιακή ήταν και η υπόθεση εξάρθρωσης του κυκλώματος διακίνησης εκατοντάδων χιλιάδων αναβολικών χαπιών στο λιμάνι του Ντόβερ της Βρετανίας. Η ντόπα ήταν ελληνικής παραγωγής και συνελήφθησαν δύο Ελληνες: ο φαρμακοποιός και ένας οδηγός φορτηγού.


Ολα αυτά τα χρόνια, άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι σύλλογοι, όπως και μεμονωμένοι αθλητές, που έχουν αποπεμφθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Σωματικής Διάπλασης (Μπόντι Μπίλντινγκ). Οπως αναφέρει ο νομικός εκπρόσωπος της ομοσπονδίας κ. Δ. Παναγιωτόπουλος, «απεπέμφθησαν επειδή ήθελαν να μετατρέψουν το άθλημα της σωματικής διάπλασης σε καλλιστεία, αλλά και γιατί δεν ήθελαν να ακολουθούν κανέναν κανόνα. Πολλοί δεν ήθελαν να ελέγχονται για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η διακίνηση αναβολικών ήταν συνεχής. Οταν πήγαμε να επιδώσουμε έγγραφα στην έδρα ενός υποτιθέμενου συλλόγου στο Γαλάτσι, διαπιστώσαμε ότι στη θέση του βρισκόταν… συνεργείο αυτοκινήτων».