Τουλάχιστον έξι αρχιμανδρίτες που ανήκουν στον πρώτο, στον δεύτερο και στον τρίτο κύκλο των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου περιμένουν με αγωνία τις αποφάσεις και τις κινήσεις του κ. Χριστόδουλου. Ο πρώτος εξ αυτών, ο Αρχιμανδρίτης κ. Επιφάνιος Οικονόμου, προέρχεται από τον στενό κύκλο των συνεργατών του, αφού κατάγεται από τον Βόλο και είναι από τα πνευματικά παιδιά του Αρχιεπισκόπου από τη Μητρόπολη Δημητριάδος. Ο Αρχιμανδρίτης υπηρετεί ως διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και στο παρελθόν είχε τη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Ο κληρικός που συγκρούστηκε με πολλούς ιεράρχες από την είσοδο του Αρχιεπισκόπου στο Αρεταίειο δεν κρύβει την οδύνη που αισθάνεται και κρατά πολύ χαμηλούς τόνους.


Ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Μησιακούλης. Ολο το διάστημα των πέντε μηνών που ο Αρχιεπίσκοπος δοκιμάζεται με την υγεία του ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου είχε επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο της Συνόδου της Ιεραρχίας, Μητροπολίτη Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνα και τον Αντιπρόεδρο της 12μελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Νέας Κρήνης κ. Προκόπιο. Προετοίμασε τη Σύνοδο της Ιεραρχίας και τις συνεδριάσεις της ΔΙΣ. Ανήκει στον δεύτερο κύκλο των συνεργατών του Αρχιεπισκόπου και είναι ο μόνος από τους αρχιμανδρίτες που μπορεί να εκλεγεί άμεσα βοηθός επίσκοπος αφού, σύμφωνα με τον νόμο 2817 του 2000, «συνιστώνται τρεις θέσεις βοηθών επισκόπων τις οποίες δύνανται να καταλαμβάνουν αντιστοίχως οι κατέχοντες μία από τις επιτελικές θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος: του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, του Διευθυντή του Γραφείου της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και του Διευθυντή του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος». Ο νόμος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά όταν ο τότε Αρχιγραμματέας κ. Θεολόγος Αποστολίδης και σημερινός Μητροπολίτης Σερρών εξελέγη Επίσκοπος Σαλώνων.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχιεπισκόπου Αρχιμανδρίτης κ. Τιμόθεος Ανθης, χαμηλών τόνων κληρικός, ανήκει στον δεύτερο κύκλο των στενών συνεργατών του κ. Χριστόδουλου. Προερχόμενος από τη Μητρόπολη Κερκύρας, ο κ. Τιμόθεος Ανθης στηρίζεται από πολλές και διαφορετικές πλευρές της Ιεραρχίας και του άμεσου και στενού περιβάλλοντος του Αρχιεπισκόπου.


Οι Αρχιμανδρίτες κκ. Ιάκωβος Μπιζαούρτης και Αντώνιος Αβραμιώτης ανήκουν στον τρίτο ή και στον τέταρτο κύκλο του κ. Χριστόδουλου. Ο κ. Μπιζαούρτης είναι ηγούμενος της Μονής Ασωμάτων Πετράκη, έχει καθοριστικό και επιτελικό ρόλο στη διοίκηση της Αρχιεπισκοπής και είναι στενός συνεργάτης του πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής πρωτοπρεσβυτέρου Θωμά Συνοδινού. Ο Αρχιμανδρίτης κ. Αντώνιος Αβραμιώτης υπηρετεί επί πολλά χρόνια στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας και είναι στενός συνεργάτης του γενικού διευθυντή της Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Κ. Πυλαρινού.


Το όνομα όμως που πετάχτηκε ξαφνικά στο τραπέζι των συζητήσεων και προκάλεσε αίσθηση είναι αυτό του Αρχιμανδρίτη κ. Αχίλλιου Σιώκα, συνεργάτη του Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και πρωτοσυγκέλου της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος.


Σχεδόν όλοι οι αρχιμανδρίτες αναμένουν την προώθηση της τροπολογίας που από το 2005 έχει ζητήσει ο Αρχιεπίσκοπος από την τότε υπουργό Παιδείας κυρία Μαριέττα Γιαννάκου για τις θέσεις έξι βοηθών επισκόπων της Ιεράς Συνόδου. Η κυρία Γιαννάκου, όταν ο Αρχιεπίσκοπος ήταν στο Αρεταίειο, υποσχέθηκε την άμεση προώθηση της τροπολογίας και την κατάθεσή της στη Βουλή. Εν τω μεταξύ όμως ο Αρχιεπίσκοπος πήγε στο Μαϊάμι, έγιναν εκλογές και τη θέση της κυρίας Γιαννάκου ανέλαβε ο κ. Ευρ. Στυλιανίδης και δεν υπάρχει κανένα νεότερο για την επίμαχη τροπολογία.


Γνωστοί ιεράρχες διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούν μια τέτοια τροπολογία η οποία επί της ουσίας επαναδιατυπώνει ένα άρθρο του νόμου 1951 «περί εθελοντών πυροσβεστών» του 1991 που είχε συνταχθεί με προτροπή του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ. Το άρθρο προέβλεπε τις θέσεις 10 συνολικά βοηθών επισκόπων – τέσσερις για τον Αρχιεπίσκοπο και έξι για τις ανάγκες των γηραιών ιεραρχών. Ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1995, όταν και αποκαταστάθηκαν οι στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ γνωστοί βοηθοί επίσκοποι: Διαυλείας κ. Δαμασκηνός, Μαραθώνος κ. Μελίτων, Νεοχωρίου κ. Παύλος και ο μακαριστός Κερνίτσης Λεόντιος. Οι θέσεις των έξι επισκόπων βοηθών των μητροπόλεων δεν ενεργοποιήθηκαν και σημειώθηκαν έντονα φραστικά επεισόδια κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ιεραρχίας που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο του 1995 καθώς, ενώ είχαν αποκατασταθεί οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, οι γηραιοί τότε μητροπολίτες όπως ο μακαριστός Σύρου Δωρόθεος Στέκας και ο πρώην Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς αντήλλαξαν βαρύτατους χαρακτηρισμούς μαζί του γιατί δεν μπόρεσαν να αποκαταστήσουν τα δικά τους πνευματικά παιδιά.