H πορεία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου αποτελεί μια υπέρβαση, την οποία ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Ακόμη και αν αυτή η ομάδα δεν τα καταφέρει στη συνέχεια, θα έχει σημειώσει μια ιστορική επιτυχία και θα ανοίξει τους ορίζοντες για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου.


Εκείνο που ως προπονητή και φίλαθλο με έχει συναρπάσει ως τώρα είναι ότι όλοι δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους. Ακόμη και όσοι δεν είναι μυημένοι στα σπορ μπορούν να αντιληφθούν ότι κάθε παίκτης και όλη η ομάδα μαζί παλεύουν και πολεμούν από το πρώτο ως το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Επίσης με έχει ενθουσιάσει η συμπεριφορά τους, διότι, παρά τις αναπάντεχες επιτυχίες, στις οποίες δεν είναι συνηθισμένοι, βάζουν το κεφάλι κάτω και κρατούν χαμηλούς τόνους, για να μην παρασυρθούν και χάσουν τον προσανατολισμό τους. Αλλωστε είναι Ελληνες και γνωρίζουν ότι σε αυτή τη χώρα όταν νικάς είσαι Θεός και όταν χάνεις σου παίρνουν το κεφάλι…


Το αποτέλεσμα στον αθλητισμό είναι μια ομαδική υπόθεση. Ολοι νικούν, όλοι ηττώνται, όλοι έχουν μερίδιο στις όμορφες και στις άσχημες στιγμές. Επί του προκειμένου, πέρα από τους παίκτες που εκπέμπουν τον καλύτερο εαυτό τους, μέγιστο μερίδιο έχει και ο προπονητής. Ο Οτο Ρεχάγκελ, χάρη στις γνώσεις και στην εμπειρία του, παρατάσσει την ομάδα όπως ακριβώς ταιριάζει στη φυσιογνωμία και στα προσόντα των παικτών. Υπάρχει σαφής αμυντικός προσανατολισμός, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ομάδα να σκοράρει τρεις φορές ως τώρα (στα δύο ματς με Πορτογαλία και Ισπανία), και μάλιστα να δείξει προσαρμοστικότητα σε διαφορετικές συνθήκες και απαιτήσεις.


Στον αγώνα της πρεμιέρας με την Πορτογαλία προηγήθηκε στο σκορ και επέβαλε τον δικό της νόμο, χωρίς να απειληθεί ουσιαστικά. Στο ματς με την Ισπανία βρέθηκε πίσω, αλλά αντί να την πάρει ο κατήφορος, στάθηκε όρθια, ισοφάρισε και έδειξε χαρακτήρα. Ο Σεϊταρίδης και ο Φύσσας παίρνουν πολλές βοήθειες από τους μέσους και σε καμία περίπτωση δεν μένουν εκτεθειμένοι, με αποτέλεσμα η άμυνα να είναι συμπαγής σε όλη την έκτασή της. Ο Χαριστέας είναι επιθετικός, αλλά οπισθοχωρεί προς το κέντρο περισσότερο από όσο ο Βρύζας και αυτή η στρατηγική ενισχύει ακόμη περισσότερο τη μεσαία γραμμή, που είναι το άρμα μάχης της Εθνικής ομάδας.


Εν κατακλείδι πιστεύω ότι η ως τώρα πορεία της ομάδας αποτελεί όχι απλώς ευχάριστη έκπληξη, αλλά πραγματική αποκάλυψη για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Ο πήχης ανέβηκε ψηλά και προσδοκάμε να μας χαρίσουν ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες, τόσο στο Euro 2004 όσο και στο μέλλον.


Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης είναι βουλευτής της ΝΔ, πρώην ομοσπονδιακός προπονητής και νυν τεχνικός υπεύθυνος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ ανδρών.