ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ.


Στην εισαγγελία του Βερολίνου τη χαρακτηρίζουν «τελευταία μεγάλη δίκη της τρομοκρατίας στη Γερμανία». Υπολογίζουν ότι θα διαρκέσει δύο χρόνια και από την αίθουσα του δικαστηρίου στο Μοαμπίτ αναμένεται να παρελάσουν αρκετοί από τους «μετανιωμένους» πρώην συνεργάτες του Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ, πιο γνωστού ως Κάρλος. Πρόκειται για τη δίκη κατά του Γιοχάνες Βάινριχ, στελέχους της οργάνωσης «Διεθνείς Επαναστάτες», που αρχίζει στις 5 Μαρτίου στη γερμανική πρωτεύουσα. Είναι η δεύτερη δίκη του Βάινριχ στο Βερολίνο. Ηδη εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης για βομβιστική επίθεση στο γαλλικό πολιτιστικό κέντρο «Μεζόν ντε Φρανς» το 1983 στο Βερολίνο, από την οποία σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν 21. Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο ο Βάινριχ κατηγορείται για ηθική αυτουργία και συναυτουργία σε έξι ανθρωποκτονίες και 155 απόπειρες ανθρωποκτονίας σε πέντε ενέργειες της οργάνωσης από το 1981 ως το 1984. Τρεις έγιναν σε γαλλικό έδαφος, μία στο κτίριο του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ευρώπη» στο Μόναχο και μία στην Αθήνα εναντίον της αποστολής της Σαουδικής Αραβίας στην ελληνική πρωτεύουσα.


Ο Βάινριχ δεν ήταν ο μόνος κατηγορούμενος στις υποθέσεις αυτές. Αρχικά για την επίθεση εναντίον του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ευρώπη» στις 21 Φεβρουαρίου 1981 η εισαγγελία είχε κατηγορήσει και τον Ελβετό Μπρούνο Μπρεγκέ, ο οποίος είχε το ψευδώνυμο «Λούκα». Χάρη σε κασέτες από υποκλοπές τηλεφώνων της ουγγρικής μυστικής υπηρεσίας στη Βουδαπέστη τα χρόνια του υπαρκτού σοσιαλισμού ο εισαγγελέας Ντέτλεφ Μέλις είχε ανασυνθέσει επακριβώς το τι προηγήθηκε της απόπειρας που είχε αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό επτά ατόμων. Μια γυναίκα – όγδοο θύμα – έμεινε ανάπηρη. Σύμφωνα με το υλικό της μυστικής υπηρεσίας ο «Λούκα» ενεργοποίησε με τηλεχειρισμό τον μηχανισμό και στη συνέχεια ανέβηκε σε ένα τρένο για την Ελβετία, όπου πήρε εισιτήριο σφραγισμένο στη Ζυρίχη ώστε να φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης βρισκόταν καθ’ οδόν προς το Βερολίνο. Την εκδοχή αυτή επιβεβαιώνουν και δύο πρώην μέλη της οργάνωσης που θα καταθέσουν.


Στο κατηγορητήριο ο «Λούκα» δεν εμφανίζεται πλέον. Ο κ. Μέλις δεν παίρνει θέση επίσημα για την άρση, το 2001, εντάλματος σύλληψής του. Οι εναντίον του καταθέσεις ωστόσο τριών πρώην συντρόφων του καθώς και του ούγγρου αξιωματικού της μυστικής αστυνομίας Γιόζεφ Βάργκα παραμένουν στη δικογραφία. Δικαστικές πηγές στο Βερολίνο αναφέρουν ανεπίσημα ότι ο Μπρεγκέ έχει εξαφανιστεί, ίσως είναι νεκρός και ως εκ τούτου το εναντίον του κατηγορητήριο δεν έχει πλέον νόημα.


Στην παρατήρηση δημοσιογράφων ότι ο Μπρεγκέ έχει εξαφανισθεί (ή έχει πεθάνει) από το 1996 αλλά το ένταλμα ήρθη το 2001 αρνούνται να απαντήσουν. Παραπέμπουν ωστόσο σε επιστολές που είχε αποστείλει ο Μπρεγκέ – πριν από την εξαφάνισή του από το πλοίο «Λατώ» καθ’ οδόν από την Ιταλία προς την Ηγουμενίτσα – στην Μπαγκνταλένα Κοπ. Σε ένα γράμμα του στις 9 Μαρτίου 1995 προς την Κοπ ο Μπρεγκέ γράφει: «Μπορείτε να με βρείτε πλέον μόνο μέσω της μητέρας μου. Εχω φύγει και άφησα τα πάντα στον γιο μου Πάουλ. Εχω πάψει πλέον να υπάρχω».


Η εισαγγελία του Βερολίνου κατάφερε για τη δεύτερη δίκη του Βάινριχ να εξασφαλίσει μαρτυρίες πρώην μελών της οργάνωσης «Διεθνείς Επαναστάτες», όπως ενός πρώην μέλους της ΕΤΑ που ζει στο Μπιλμπάο και έχει κληθεί να καταθέσει.


Ο άνθρωπος αυτός, με το ψευδώνυμο «Ερικ», ήταν υπεύθυνος για τη λογιστική υποστήριξη των ενεργειών της ομάδας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Από το κατηγορητήριο προκύπτει ότι τουλάχιστον άλλο ένα μέλος της ΕΤΑ έπαιρνε μέρος στο «λογιστικό τμήμα» της οργάνωσης. Η μαρτυρία του «Ερικ» αξιολογείται ως σημαντική από τον εισαγγελέα κ. Μέλις καθώς ο «Ερικ» έκανε μεταφορές όπλων από την Ισπανία προς την Ουγγαρία και τη Γιουγκοσλαβία. Ενα τέτοιο φορτίο στις 20 Μαρτίου 1981 φαίνεται ότι παραδόθηκε στο μέλος του ΕΛΑ «Φιλίπ» στο Βελιγράδι. Στο κατηγορητήριο σκιαγραφείται μια στενή σχέση του ΕΛΑ με την οργάνωση του Κάρλος, που σε αντίθεση με τον ΕΛΑ σκότωνε για… χρήματα.


Ο Βάινριχ είχε εντυπωσιαστεί από το γεγονός ότι οι ελληνικές υπηρεσίες δεν είχαν κατορθώσει να εισχωρήσουν στη μικρή και με κακή λογιστική οργάνωση ελληνική τρομοκρατική ομάδα. Από την άλλη πλευρά, τα μέλη του ΕΛΑ ίσως αγνοούσαν ότι οι «Διεθνείς Επαναστάτες» πληρώνονταν από τη Λιβύη, τη Συρία και τη Ρουμανία και βρίσκοντααν κάτω από το άγρυπνο μάτι της ουγγρικής, της γιουγκοσλαβικής και της ανατολικογερμανικής μυστικής υπηρεσίας.


Ο κ. Μέλις έχει καλέσει ως μάρτυρα στη δίκη και τον άνθρωπο που συνέταξε το μεγαλύτερο μέρος των αρχείων της Ανατολικής Ευρώπης για την οργάνωση του Κάρλος, τον ούγγρο απόστρατο αξιωματικό της Αλαβαντέλμι Χάτοσαγκ (AVH), όπως λεγόταν η μυστική υπηρεσία, Γιόζεφ Βάργκα. Εδρα της οργάνωσης «Διεθνείς Επαναστάτες» ήταν η Βουδαπέστη.


Οι συνεργάτες τους στην Αθήνα * Η γερμανική εισαγγελία γνωρίζει ποιοι Ελληνες βοήθησαν τον Βάινριχ αλλά «πετάει το μπαλάκι» στον κ. Διώτη


Στη Βουδαπέστη οργανώθηκε και σχεδιάστηκε η επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας τον Απρίλιο του 1983 στην Αθήνα. Στο κατηγορητήριο ο κ. Μέλις αναφέρει ότι «η επίθεση προκλήθηκε μετά από εντολή της μυστικής υπηρεσίας της Λιβύης». Ο Βάινριχ δεν είχε πάρει προσωπικά μέρος σε αυτήν αλλά την οργάνωσε και έστειλε να την ολοκληρώσουν Παλαιστίνιοι. Τα εκρηκτικά μεταφέρθηκαν από τη Βουδαπέστη στο Βελιγράδι και από εκεί οδικώς στην Αθήνα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Για να χυθεί φως στην πτυχή αυτή, η γερμανική εισαγγελία θέλει να στηριχθεί σε έναν μάρτυρα που ήταν μέλος της οργάνωσης και τώρα κατέθεσε ενώπιον των γαλλικών αρχών: λέγεται Καμάλ αλ Ισάβι και το ψευδώνυμό του ήταν «Αμπού Χάκαμ». Συμμετείχε στην ομάδα από την αρχή, το 1979, και προηγουμένως ήταν μέλος της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Ειδικές Επιχειρήσεις» του Ουάντι Χαντάτ. Ηταν ο σύνδεσμος της ομάδας με τις παλαιστινιακές και τις μεσανατολικές οργανώσεις. Πάντως η επιχείρηση της ομάδας στην Αθήνα αξιολογείται ως η λιγότερο σημαντική από τις πέντε συνολικά που θα διερευνηθούν στη δίκη του Βερολίνου, την οποία παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή οι γαλλικές αρχές. Τρεις από τις πέντε συνολικά επιχειρήσεις αφορούν: βομβιστική επίθεση εναντίον του περιοδικού «Αλ Βατάν αλ Αράμπι» στην οδό Μαρμπέφ του Παρισιού, στην οποία βρήκε τον θάνατο μια έγκυος γυναίκα· μια βόμβα σε τρένο TGV όπου επρόκειτο να επιβιβαστεί ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης και σημερινός πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Ζακ Σιράκ· και μια βόμβα στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας την εποχή που ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Γκαστόν Ντεφέρ εκλεγόταν στην πόλη αυτή. Οι ενέργειες αυτές είχαν συμπέσει με τη σύλληψη στο Παρίσι δύο μελών της οργάνωσης της Μαγκνταλένας Κοπ και του Μπρούνο Μπρεγκέ και ήταν μέρος της καμπάνιας της ομάδας για την απελευθέρωσή τους.


Η γερμανική εισαγγελία γνωρίζει ποιοι ήταν οι έλληνες συνεργάτες του Βάινριχ στην επιχείρηση της Αθήνας αλλά δεν τους κατηγορεί. Το κομμάτι αυτό αφορά τις ελληνικές αρχές, λένε στο Βερολίνο. Ο εισαγγελέας αρμόδιος για την τρομοκρατία κ. Ιωάννης Διώτης είναι ενημερωμένος για λεπτομέρειες του κατηγορητηρίου, όπως και για τους μάρτυρες που προτίθεται να χρησιμοποιήσει η εισαγγελία του Βερολίνου κατά τη διάρκεια της δίκης. Ο κ. Μέλις προτίθεται να καλέσει ακόμη να καταθέσει μία μάρτυρα από την Ελβετία που έχει συνεργαστεί με τις αρχές και δεν εκκρεμεί κάτι εις βάρος της, την Μπέρτα ντε Μαρσέλους («Τερέζ»), καθώς και τη Μαγκνταλένα Κοπ («Λίλι»). Για την τελευταία οι γερμανικές αρχές είχαν δεσμευθεί ότι δεν θα της ζητήσουν να καταθέσει δημόσια όσα γνωρίζει όταν αποφάσισε να συνεργαστεί μαζί τους και εγκατέλειψε τη Βενεζουέλα για να γυρίσει με την κόρη της στη Γερμανία τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1995. Η Κοπ συνεργάστηκε μαζί τους και είναι φανερό ότι ένα μεγάλο μέρος της εσωτερικής πληροφόρησης για τη ζωή της οργάνωσης οφείλεται στη δική της μαρτυρία. Αν εμφανιστεί στο δικαστήριο, θα πρέπει να καταθέσει σε δίκη εναντίον του άνδρα με τον οποίο είχε ζήσει μαζί προτού συναντήσει τον Ιλιτς Ραμίρεζ Σάντσεζ.