Εκλεισε πριν από λίγες ημέρες η διαδικασία του διαγωνισμού για το έργο ολοκλήρωσης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Ο όμιλος Γενική Εταιρεία Κατασκευών ΑΕ ­ Ψυκτική Ελλάδος ΑΕ επελέγη τελικώς από το ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ως ο κατ’ αρχήν μειοδότης της πρώτης φάσης του έργου. Ο όμιλος ανέλαβε την υποχρέωση να αρχίσει αμέσως τις οικοδομικές εργασίες που του ανατίθενται. Το έργο προβλέπει την κατασκευή υπόγειου συνεδριακού και πολιτιστικού κέντρου, υπόγειας βιβλιοθήκης μουσικής και τεχνών, υπόγειου χώρου στάθμευσης περίπου 700 αυτοκινήτων καθώς και τη δημιουργία χώρου πρασίνου εκεί όπου άλλοτε βρίσκονταν υπαίθρια πάρκινγκ, η λεγόμενη «πολυκατοικία των αξιωματικών» και ένα αχρηστευμένο τσιμεντένιο αμφιθέατρο.


Η υποχρέωση του μειοδότη να ξεκινήσει αμέσως τις εργασίες δεν αποκλείει σε επόμενα στάδια την παράλληλη αξιοποίηση ­ προς το συμφέρον του έργου ­ των προσφορών των υπολοίπων υποψηφίων αναδόχων (συνολικά ήταν τέσσερις), των οποίων οι αρχιτεκτονικές και τεχνικές μελέτες απεδείχθησαν επίσης υψηλοτάτου ποιοτικού επιπέδου. Τα έργα ολοκλήρωσης του Μεγάρου Μουσικής χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένεται να έχουν τελειώσει εντός των προσεχών 24 μηνών. Οταν περατωθούν οι εργασίες, το κτιριακό συγκρότημα ­ έχει ενταχθεί στον φάκελο που υπέβαλε η Ελλάδα στη Διεθνή Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ­ θα είναι το σημαντικότερο που ανηγέρθη ποτέ στην Ελλάδα και μια από τις πιο πρωτοποριακές κατασκευές στον διεθνή χώρο. Το «παζάρι των γυναικών» Μια πρωτότυπη εκδήλωση στην ιστορική κοινότητα της Πελοποννήσου


ΤΟ «ΠΑΖΑΡΙ των γυναικών» που γίνεται κάθε Αύγουστο στην Καρύταινα είναι απόηχος της μεγάλης εμπορικής δραστηριότητας που ανέπτυξε το χωριό μετά τον 13ο αιώνα. Οι γυναίκες της ιστορικής κοινότητας, της επονομαζομένης «Τολέδο της Ελλάδας», πωλούν χειροποίητα χαλιά, υφαντά, κεντήματα αλλά και σπιτικό τραχανά, χυλόπιτες, ζυμωτό ψωμί, γλυκά, δίπλες, αρωματικά βότανα, λεβάντα και ρίγανη (μαζεμένα από την ευρύτερη περιοχή) και διακοσμητικά αντικείμενα από πηλό και ξύλο. Οι επισκέπτες μπορούν επ’ ευκαιρία να περιηγηθούν στο χωριό, όπου κατοικούσαν 4.000 άτομα στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το κάστρο της Καρύταινας αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της φράγκικης αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα ενώ στα αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνονται ακόμη το σπίτι του Θόδωρου Κολοκοτρώνη, η φράγκικη γέφυρα, τα δύο ποτάμια (ο Αλφειός και ο Λούσιος) και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου.


Τα έσοδα από το παζάρι διατίθενται στην υλοποίηση έργων που αναβαθμίζουν το χωριό, που έχει γίνει γνωστό όχι μόνο από την ιστορική του πορεία αλλά και επειδή εικονογραφεί το πεντοχίλιαρο. Το πανηγύρι γίνεται την Κυριακή και προσφέρεται για μονοήμερη εκδρομή τόσο για εκείνους που βρίσκονται στην Πελοπόννησο όσο και γι’ αυτούς που θα βρίσκονται στην Αθήνα καθώς η Γορτυνία βρίσκεται σε απόσταση δυόμισι ωρών. ΘΑ ΞΗΛΩΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ


ΑΜΕΣΗ εντολή να ξηλωθούν όλες οι παράνομες κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα έδωσε στους νομάρχες ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Π. Ιωαννίδης. Οι παράνομες κεραίες προκαλούν σοβαρά εμπόδια και κινδύνους στις πτήσεις των αεροπλάνων. Οι παρεμβολές στους δέκτες των αεροσκαφών έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας με τον πύργο ελέγχου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με συνέπεια να καθίσταται δύσκολη η ομαλή κίνηση των αεροσκαφών.


Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου στο σχετικό έγγραφό του αναφέρει ότι το πρόβλημα έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις και υπάρχει το ενδεχόμενο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να περιορίσει τον αριθμό πτήσεων που γίνονται προς τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Ιωαννίδη, υπάρχουν υπόνοιες ότι οι παράνομες εκπομπές και οι παρεμβολές προέρχονται από τους εξής σταθμούς που βρίσκονται στη Ρόδο: «Σφαίρα», «Melody» και «FM Antenna». Εκείνο το οποίο δεν είναι γνωστό και το οποίο πρέπει να ερευνηθεί είναι αν υπάρχουν και άλλοι σταθμοί που εκπέμπουν παράνομα, οπότε πρέπει και αυτών οι κεραίες να ξηλωθούν και να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.


* ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ φωτογραφίας με θέμα «Οδηγώντας μαζί ­ 50 χρόνια οδικής μεταφοράς στην υπηρεσία της ανθρωπότητας» προκηρύσσει η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού. Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν φωτογράφοι, επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους το αργότερο ως τις 31 Αυγούστου 1998. Περισσότερες πληροφορίες στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο τηλέφωνο 3621.681.