Τέλος στα σενάρια της δημιουργίας «προοδευτικών μετώπων» σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές εκλογές βάζει η Φώφη Γεννηματά. Τα σενάρια που σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη προωθούνται από το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζουν πλήθος αυτοδιοικητικών στελεχών της Κεντροαριστεράς να μετέχουν σε συζητήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο τη συγκρότηση κοινών συνδυασμών που θα διεκδικήσουν τις περιφέρειες και τους δήμους. Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τους επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής, είναι διαφορετική. Συζητήσεις γίνονται, αλλά όπως επισημαίνεται αφορούν μια μικρή μερίδα στελεχών του χώρου που έχουν ταχθεί υπέρ μιας γενικότερης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και αποτελούν μικρή μειοψηφία στο εσωτερικό της παράταξης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια τέτοια εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί στην Ηπειρο από την πλευρά της Κεντροαριστεράς θα μετέχει ο Σπ. Δανέλλης που «έχει ήδη τραβήξει τον δικό του δρόμο». Ενθερμος υποστηρικτής της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές εκλογές είναι και ο Ι. Ραγκούσης. Το γεγονός ότι δεν έχει κληθεί σε κάποια από τις συσκέψεις που έγιναν στη Χαριλάου Τρικούπη για τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση, παρά το ότι ο «Καλλικράτης» υπήρξε δικό του νομοθέτημα, είναι ενδεικτική της διάθεσης που υπάρχει απέναντι στα σενάρια αυτά αλλά και σε όσους επιχειρούν να τα ενισχύσουν.
Η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής θα τονίσει «ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν πρόκειται να μετάσχει σε τέτοιου είδους παιχνίδια», τα οποία, όπως θα υπογραμμίσει, «δείχνουν την πολιτική απόγνωση του κ. Τσίπρα». Και θα ξεκαθαρίσει ότι το Κίνημα Αλλαγής θα στηρίξει τους πετυχημένους δημάρχους και περιφερειάρχες που εξελέγησαν το 2014, όπως για παράδειγμα οι Γιάννης Μπουτάρης στον Δήμο Θεσσαλονίκης και ο Γ. Αρναουτάκης στην περιφέρεια της Κρήτης. «Οποιος θέλει μπορεί να στηρίξει τις επιλογές μας» αναμένεται να τονίσει, απαντώντας «στο σκηνικό που επιχείρησε να στήσει στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας». Οι επιτελείς της εμφανίζονται ακόμα πιο σκληροί. «Εκεί που ο κ. Τσίπρας έβλεπε βλαχοδήμαρχους και λαμόγια του ΠαΣοΚ, τώρα βλέπει άξιους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών που θέλει να στηρίξει. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό» δηλώνουν.
Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής για μία ακόμα φορά θα απορρίψει το νομοσχέδιο Σκουρλέτη που έχει ως αιχμή του δόρατος την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις τοπικές εκλογές. Το Κίνημα Αλλαγής και η πλειονότητα των δημάρχων που πρόσκεινται σε αυτό δεν τάσσονται κατά ενός αναλογικότερου εκλογικού συστήματος ούτε απορρίπτουν, υπό προϋποθέσεις, την απλή αναλογική. Δεν δέχονται όμως την «απλή αναλογική του Σκουρλέτη». Γιατί, όπως τονίζουν, δεν έχει στόχο την επίτευξη συναινέσεων, άλλωστε οι περισσότερες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνονται ομόφωνα ή με μεγάλες πλειοψηφίες. Στόχος είναι να δώσει «ρόλο συγκυβερνήτη στους μονοψήφιους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ».
Το 2014, λένε, ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών συνέπεσε με τις ευρωεκλογές. Η ευρωπαϊκή κάλπη έδωσε την πρώτη εκλογική νίκη στον κ. Τσίπρα. Ωστόσο ο απολογισμός των τοπικών εκλογών ήταν πενιχρός. Δύο περιφέρειες στις 13 και περί τους 20 δημάρχους στους περίπου 350 δήμους της χώρας. Το σκηνικό στις επόμενες εκλογές, υποστηρίζουν, θα είναι διαφορετικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έρχεται, όλα δείχνουν ότι απέρχεται, άρα το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι χειρότερο».

Μπούμερανγκ η «βιασύνη» Σκουρλέτη

Το κυβερνητικό σχέδιο κινδυνεύει, όπως λέγεται, από τη «βιασύνη» του κ. Σκουρλέτη να εξαγγείλει τη μεταφορά των τοπικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019. Και αυτό γιατί η επιχείρηση «δημοκρατικά μέτωπα» στις τοπικές κοινωνίες έχει νόημα μόνο στην περίπτωση που οι δημοτικές εκλογές πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές. Οι επιτελείς του Κινήματος Αλλαγής ομολογούν ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι ανάγκες τοπικών συνεργασιών είναι πιθανόν να απενεργοποιήσουν μια σειρά αυτοδιοικητικών στελεχών της Κεντροαριστεράς και σε συνδυασμό με τις τοπικές αντιθέσεις να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα δίνοντας τη δυνατότητα στον κ. Τσίπρα, που θα εμφανιστεί ως ηγέτης ενός προοδευτικού-αντιδεξιού μετώπου, να περιορίσει την εκλογική του ήττα. Σε κάθε άλλη περίπτωση το σχέδιο καταρρέει. Αν οι εθνικές εκλογές προηγηθούν των τοπικών εκλογών και ο ΣΥΡΙΖΑ τις χάσει, είναι βέβαιο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα καταργήσει την απλή αναλογική. Σε αυτή την περίπτωση η Κουμουνδούρου θα βρεθεί σε δυσμενή θέση. Οπως αναφέρουν, τότε «αντί για δημοκρατικά μέτωπα ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποσοστά που θα παραπέμπουν στις επιδόσεις των παρατάξεών του στις εκλογές για τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς».
Οι πληροφορίες για αλλαγές στον νόμο που ετοιμάζει ο κ. Σκουρλέτης αφήνουν χώρο σε σενάρια που θέλουν την κυβέρνηση να μη μεταφέρει, όπως αρχικά είχε εξαγγείλει, τις τοπικές εκλογές τον Οκτώβριο. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι φανερό ότι η κυβέρνηση οδεύει προς τετραπλές εκλογές τον Μάιο του 2019, δημιουργώντας «ένα απίστευτο εκλογικό χάος, από το οποίο εκτιμά ότι θα βγει κερδισμένη».
Ολες αυτές οι εξελίξεις θα τεθούν στο τραπέζι ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Χαριλάου Τρικούπη και η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη της προετοιμασίας για τις τοπικές εκλογές. Στη σύσκεψη θα πάρει μέρος ο Γιώργος Καμίνης που θα είναι επικεφαλής της επιτροπής για τις τοπικές εκλογές.

Ευαίσθητες κομματικές ισορροπίες

Η Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα θέσει το Κίνημα Αλλαγής σε τροχιά εκλογών. Μπορεί το αίτημά της για «εκλογές εδώ και τώρα» να απορρίφθηκε από την κυβέρνηση, όμως, όπως επισημαίνει, η χώρα έχει ήδη εισέλθει στην προεκλογική περίοδο.

Το γεγονός ότι η πρωτοβουλία της εκδηλώθηκε με «αρχηγικό» τρόπο προκάλεσε ενόχληση στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου. Παρά τη στάση του κ. Θεοδωράκη στη Βουλή, η σχέση τους δοκιμάζεται και πάλι, ενώ μέτωπο άνοιξε και με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, που επίσης θεωρεί ότι οι αποφάσεις σε μεγάλα ζητήματα και ειδικά αυτά που δίνουν την εντύπωση «πολιτικής στροφής» θα πρέπει να λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα. Ανάλογη και η στάση του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ θεωρεί ότι οι αποφάσεις του αρχηγού ενός κόμματος θα πρέπει να στηρίζονται, επισημαίνει όμως ότι το κόμμα θα πρέπει να λειτουργεί θεσμικά. Ο Γιώργος Καμίνης το τελευταίο διάστημα έχει έλθει πιο κοντά με την πρόεδρο του ΠαΣοΚ, που διατηρεί καλές σχέσεις και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Οι διαφοροποιήσεις αυτές προκάλεσαν αντιδράσεις και η Χαριλάου Τρικούπη βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπη με την τάση της βάσης που «ζητεί επιστροφή στο ΠαΣοΚ». Ωστόσο, όπως αναφέρει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, «η επιστροφή στο ΠαΣοΚ έχει ήδη συντελεστεί. Οι νέες οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής αποτελούν επί της ουσίας συνέχεια του ΠαΣοΚ, δεν δίνουν την εικόνα του νέου. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στους συμμάχους».Παρά το γεγονός ότι οι τόνοι στην αντιπαράθεση για τις εκλογές κρατήθηκαν χαμηλά, η κυρία Γεννηματά έχει δεχθεί εισηγήσεις για μια πιο δυναμική στάση στην περίπτωση που οι διαφοροποιήσεις συνεχιστούν. Το βέβαιο είναι ότι το Κίνημα Αλλαγής περνά στις γραμμές μιας άλλης εσωτερικής λειτουργίας. Κύριο χαρακτηριστικό της εκτιμάται ότι θα είναι η υποβάθμιση του ρόλου του Πολιτικού Συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το όργανο από το οποίο περνούσαν όλα τα μεγάλα θέματα πολιτικής συνεδρίασε μόλις μία φορά μετά την πρωτοβουλία για εκλογές και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Αντιθέτως, πυκνώνουν οι συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας στην οποία θα μεταφερθεί το κέντρο λήψης των αποφάσεων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ