Φωτιά δια χειρός του απόντος Καμμένου πήρε η Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για το αν πρέπει να κληθούν σε ακρόαση εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση προσπάθειας πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Τα αίματα άναψαν για τα καλά μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Τασίας Χριστοδουλοπούλου με αποτέλεσμα πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς.

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ μάλιστα χαρακτήρισε κατάντημα την παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμμένου.

«Είναι θεσμικώς αδιανόητα όσα λέγονται από εσάς εδώ» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και κατηγόρησε την κ. Χριστοδουλοπούλου για αυταρχική συμπεριφορά με σκοπό να μην ικανοποιήσει το αίτημα της μειοψηφίας, ενώ προανήγγειλε ότι αν κληθεί στην Επιτροπή μόνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, τότε δεν θα συμπράξει στη διαδικασία.
Ακολούθηκε ο παρακάτω εκρηκτικός διάλογος:

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είναι κατάντημα αυτό που κάνετε, να μην περιλαμβάνετε την ακρόαση και άλλων προσώπων! Είναι κατάντημα η παθιασμένη υπεράσπιση του κ. Καμένου από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ!.
Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τα διαγγέλματα προς τον ελληνικό λαό τελείωσαν! Τελείωσαν κ. Βενιζέλο! Φύγετε!
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μη μου λέτε εμένα «φύγετε»! (σ.σ. χτυπώντας το χέρι στο έδρανο)
Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Με απειλείτε; Με απειλείτε;
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν σε απειλώ! Ζητώ να με σέβεσαι!
Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Απειλείτε ότι δεν θα συμπράξετε! Ότι αν κάνουμε οτιδήποτε δεν θα συμπράξετε!
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν σε απειλώ! Αφήστε το μπλαζέ ύφος!
Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έχω μπλαζέ ύφος. Είμαι εξοργισμένη! Τι θέλετε άλλο; Βγάλατε το διάγγελμα! Τελειώσαμε!
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Μην χλευάζετε τον ελληνικό λαό!
Τ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Αφήστε ήσυχο τον ελληνικό λαό! Αρκετά τον έχουμε προκαλέσει.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «τέχνασμα» να κληθεί στην Επιτροπή μόνο ο κ. Καμένος, που προσβάλει τον Κανονισμό και το Σύνταγμα και απευθύνθηκε και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Εγώ θα αντιδράσω και ελπίζω και τα άλλα κόμματα της μειοψηφίας, όπως πρέπει» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και αποχώρησε από τη συνεδρίαση μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ και του Ποταμιού.

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Εξεταστική εκ του πλαγίου χάριν του θεάματος

Η κ. Χριστοδουλοπούλου επέμεινε να θέσει σε ψηφοφορία μόνο το ζήτημα της ακρόασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας επισημαίνοντας ότι Εξεταστική εκ πλαγίως δεν θα κάνει: «Πολιτικά δεν συνεργώ να κάνω εκ του πλαγίου Εξεταστική Επιτροπή προς χάριν του θεάματος».

«Ξεμπροστιαστήκατε!» φώναξε ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. «Κάνετε πραξικόπημα! Να πάτε να καλύψετε τον κ. Καμμένο στην Κουμουνδούρου» συμπλήρωσε ο κ. Γιάννης Τραγάκης.

«Εξεταστική δεν θα κάνω! Εσείς παραβιάζετε τον Κανονισμό, το Σύνταγμα και την κοινή λογική! Δεν είναι πολιτικό terrain η Επιτροπή Θεσμών» ανέφερε και πάλι η κ. Χριστοδουλοπούλου υπογραμμίζοντας: «Δεν θα κληθεί ένας εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας, ένας εκπρόσωπος άλλου κράτους που δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει, πολύ περισσότερο δεν θα κληθούν στρατιωτικοί! Δεν θα ξεφτιλίσω την Επιτροπή Θεσμών! Ο κ. Παπαδόπουλος είναι εκπρόσωπος άλλης χώρας. Το αν έχει πλαστογραφήσει, το ερευνά η Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη θα κρίνει, που έχει πραγματογνώμονες».

«Θα έρθει ο κ. Καμμένος που έχει γίνει το κόκκινο πανί. Πότε θεωρείτε ότι πρέπει να έρθει ο κ. Καμμένος στην Επιτροπή; Πριν τις 22 Ιουνίου που είναι οι τουρκικές εκλογές ή μετά;» επέμεινε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

«Για χαρακτηριστικά αθλιότητας» μίλησε ο κ. Σπύρος Λυκούδης από το Ποτάμι και ζήτησε από την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών να μην προχωρήσει σε ψηφοφορία διότι θα είναι φανερό ότι θα αξιοποιηθεί η πλειοψηφία.

Από το ΚΚΕ, ο κ. Μ. Συντυχάκης είπε ότι σε αυτήν τη φάση πρέπει να έρθει στην Επιτροπή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ανάλογα με την πορεία την συζήτησης, αν χρειαστεί, να έρθει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο κριθεί αναγκαίο.

Ν. Παρασκευόπουλος: Διαρκές bullying

Διαρκές bullying σε βάρος της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος. «Διαρκείς ύβρεις και γροθιές στα έδρανα! Δεν είναι τρόπος να ασκήσουμε τη λειτουργία μας εδώ. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να επαναληφθεί» υποστήριξε ο κ. Παρασκευόπουλος. «Υποστήκατε άδικες επιθέσεις» σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Συρίγος. «Εκφράζω τη λύπη μου για αυτό που συνέβη σήμερα» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτα Κοζομπόλη και πρόσθεσε ότι η κ. Χριστοδουλοπούλου δέχθηκε επιθέσεις, αν και άσκησε τον ρόλο της για να διαφυλάξει το κύρος της Επιτροπής.

Αναβολή της ψηφοφορίας ζήτησε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης, δηλώνοντας αιφνιδιασμένος για την απόφαση της κ. Χριστοδουλοπούλου να θέσει σε ψηφοφορία την ακρόαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Ο κ. Λαζαρίδης δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία. «Παρών» δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης. Να κληθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και όσα άλλα πρόσωπα χρειαστεί στην Επιτροπή Θεσμών ζήτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ι. Αϊβατίδης.