από metereologos.gr
Τετάρτη 15 Αυγούστου 2018
 
 

Στη δίνη γεωπολιτικών ανακατατάξεων

Η Ελλάδα στο μέσον της διένεξης Ρωσίας - Τουρκίας - Ιράν - ΗΠΑ - Βρετανίας και Ισραήλ. Νέα δεδομένα δημιουργεί η ρευστότητα στη Μέση Ανατολή και η διεκδίκηση ενεργειακών πόρων
Στη δίνη γεωπολιτικών ανακατατάξεων
Γαλλικά αεροσκάφη ετοιμάζονται να απογειωθούν για να πλήξουν τις χημικές εγκαταστάσεις του Ασαντ στη Συρία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Οπου έχουν αναδειχθεί ενεργειακοί πόροι η γειτονιά διεγείρεται και ο κόσμος δεν περνάει ήσυχα» σημείωνε με νόημα τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα διπλωματικός παράγων μεγάλης χώρας, με αφορμή την επικρατούσα ένταση στη Συρία και την προαγγελλόμενη, από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, «σύγκρουση γιγάντων» στην ευρύτερη ζώνη της Μέσης Ανατολής, της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.«Πολύ περισσότερο μάλιστα»
επέμεινε η ίδια πηγή «όταν στην επίμαχη περιοχή, μετά την αποσύνθεση του Ιράκ και την αποδιάρθρωση της Συρίας, υπάρχει προς κάλυψη γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό κενό».

Το κενό, η «λεία» και ο ανταγωνισμός

Ξένοι διπλωμάτες και αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι ο συνδυασμός των δύο παραγόντων, δηλαδή το κενό της γεωπολιτικής και η προοπτική αξιοποίησης νέων ενεργειακών πόρων, πολλαπλασιάζει την ένταση και δημιουργεί περιβάλλον ανταγωνισμού μεγάλων διεθνοπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «η ευρύτερη περιοχή αποκτά γεωπολιτική και οικονομική αξία και η διάταξη των δυνάμεων δεν είναι η καλύτερη». Κοινή είναι η πεποίθηση στις δυτικές πρεσβείες ότι οι μήνες που ακολουθούν δεν θα είναι εύκολοι, αντιθέτως θα δοκιμαστούν αντοχές, συμμαχίες και στρατηγικές όλων των εμπλεκομένων μερών.
Αυτή τη στιγμή η Ρωσία υπερασπίζεται τον Ασαντ, η Τουρκία, που στην παρούσα φάση συμμαχεί με τον Πούτιν και την Τεχεράνη, στέκεται απέναντι στον σύρο πρόεδρο. Συγχρόνως εναντιώνεται στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ, οι οποίες, πέραν της συμμετοχής δικών τους εταιρικών σχημάτων στην εκμετάλλευση των νέων ενεργειακών πόρων, υποστηρίζουν και τη δημιουργία ενός κουρδικού αναχώματος στο βορειοανατολικό άκρο της Συρίας με σκοπό να εμποδίσουν την ευθεία διασύνδεση του Ιράν με τη Συρία και κατ' επέκταση με τη φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ, η οποία ως γνωστόν συγκροτεί μείζονα απειλή για το Τελ Αβίβ.

Γενικώς οι δυνάμεις της Δύσης αντιμετωπίζουν με μεγάλη καχυποψία τον άξονα Μόσχας - Αγκυρας - Τεχεράνης, ιδιαιτέρως για το πώς μπορεί να επηρεάσει και να απειλήσει το Ισραήλ. Η αλήθεια βεβαίως είναι ότι ο παρών πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός και οι όποιες συμμαχίες πιθανώς ευκαιριακές. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η περίπτωση κατάρριψης, πριν από δύο χρόνια, ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας. Εκείνη η κρίση που έφερε τις δύο χώρες σε πρόθυρα μεγάλης σύγκρουσης και δημιούργησε συνθήκες μεγάλης απόστασης μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν απορροφήθηκε εν τέλει ταχύτατα, εξαιτίας της ραγδαίας εξέλιξης των γεγονότων στην επίμαχη ζώνη.      

Πράγμα που δηλώνει ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι ρευστές και ως εκ τούτου και οι όποιες νέες συμμαχίες, που δοκιμάζουν παραδοσιακές σχέσεις, είναι ευμετάβλητες. Ειδικά για την Τουρκία σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση διακινδυνεύει να διαταράξει παραδοσιακούς δεσμούς και προνομιακές σχέσεις δεκαετιών με τις ΗΠΑ και την Ατλαντική Συμμαχία. Γεγονός προφανέστατα σημαντικό και ικανό να προκαλέσει αναταράξεις και στο εσωτερικό της γείτονος χώρας.

Υπαρξιακά διλήμματα της Τουρκίας


Κατά την εκτίμηση δυτικών διπλωματών τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία, η οποία πέραν των άλλων διεκδικεί και πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου, θα αντιμετωπίσουν προσεχώς υπαρξιακά διλήμματα.   

Βάσει όλων αυτών το γεωπολιτικό και ενεργειακό παζλ της ευρύτερης περιοχής περιγράφεται δύσκολο και θα απαιτήσει χρόνο και δυνάμεις για την ολοκλήρωση και συμπλήρωσή του.

Ηδη στην περιοχή επικρατεί πολεμικός πυρετός, οι Βρετανοί λόγω και της απόπειρας εναντίον του Σκριπάλ ζουν σε ψυχροπολεμικό κλίμα, ο Μακρόν δείχνει να τους ακολουθεί, ο Τραμπ στην αρχή υπήρξε επιθετικός, αλλά τώρα δείχνει να ταλαντεύεται αν θα πρέπει να επιλέξει μια ευθεία σύγκρουση με την εγκατεστημένη στη Συρία Ρωσία.

Ανεξαρτήτως πάντως των εξελίξεων στην παρούσα φάση, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα κάποιου είδους σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων της Δύσης και της Ρωσίας θα επισυμβεί στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα, αλλά και επειδή στη Δύση επικρατεί η άποψη ότι η ρωσική επιρροή πρέπει να ελεγχθεί στη συγκεκριμένη ζώνη. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι ακριβώς επειδή τα συμφέροντα είναι μεγάλα δεν πρόκειται να διευθετηθούν ομαλά και η περιοχή σχεδόν νομοτελειακά θα εισέλθει σε τροχιά μεγάλης έντασης.

Υπό αυτές τις συνθήκες διλήμματα θα αντιμετωπίσει και η Ελλάδα. Η παλαιά, συγκροτημένη στα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, σχετικά ουδέτερη στάση θα δοκιμαστεί κατά πάσα βεβαιότητα.

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, τα τελευταία 40 χρόνια μπορεί να ήταν προσδεδεμένη στο άρμα της Δύσης και της Ευρώπης, αλλά είχε καταφέρει να κρατηθεί έξω από τη σύγκρουση των υπερδυνάμεων. Υπό το φως των παρόντων δεδομένων η πολυτέλεια της σχετικής ουδετερότητας χάνεται. Με άλλα λόγια, ξένοι διπλωμάτες επισημαίνουν ότι στον παρόν συγκρουσιακό περιβάλλον δεν υπάρχει χώρος για ιδιότυπη στάση και συμπεριφορά. Λένε χαρακτηριστικά ότι μια δυτική χώρα σαν την Ελλάδα, που διεκδικεί περιφερειακό ρόλο και συμμετοχή στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, δεν μπορεί ταυτόχρονα να αλληθωρίζει προς τη Ρωσία, θα πρέπει να επιλέξει με περισσότερη σαφήνεια στρατόπεδο, με ποιους δηλαδή θα πάει και ποιους θα αφήσει.

Η «αναθεωρητική»τακτική Ερντογάν


Ξένοι διπλωμάτες, ιδιαιτέρως Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, σημειώνουν ότι η Ελλάδα, ακόμη και αν αποφύγει κάποιο θερμό επεισόδιο στην παρούσα φάση, είναι βέβαιο ότι αργά η γρήγορα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη γενικότερη τουρκική στρατηγική επιδίωξη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μεταδώσει σε όλους τους τόνους ότι διεκδικεί ρόλο μεγάλης περιφερειακής δύναμης. Διακρίνεται για τις αναθεωρητικές απόψεις του, θεωρεί ότι η Μέση Ανατολή «ρευστοποιείται» και ο ίδιος αντιλαμβάνεται αυτή την κατάσταση ως μεγάλη ευκαιρία.  Εχει δηλώσει δημόσια ότι επιδιώκει τον έλεγχο του κουρδικού παράγοντα και τη διεύρυνση των ανατολικών τουρκικών συνόρων με σκοπό να αποκτήσει πρόσβαση στις πετρελαιοφόρες ζώνες της Μοσούλης και του Αμπρίλ, που σήμερα ελέγχονται από κουρδικές δυνάμεις. Και βεβαίως διεκδικεί τη συνεκμετάλλευση και το μεγαλύτερο μερίδιο των νέων κοιτασμάτων του Αιγαίου, της Κύπρου και εν γένει της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ο μεγαλοϊδεατισμός του είναι φανερός πια, δεν κρύβεται, αντιθέτως αναδεικνύεται με την επιχειρούμενη αποκαθήλωση του Κεμάλ Ατατούρκ.

Στον βαθμό που τα παραπάνω δεν αμφισβητούνται, οι ξένοι θεωρούν ότι η Ελλάδα θα βρεθεί αργά ή γρήγορα αντιμέτωπη με τον καλλιεργούμενο τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν ότι αν ευοδωθούν τα τουρκικά σχέδια η Ελλάδα θα κινδυνεύσει να καταστεί δορυφόρος της Τουρκίας.

Η στρατηγική της Αθήνας στο νέο σκηνικό


Αν λοιπόν θέλει να διατηρήσει ξεχωριστό ρόλο στην περιοχή οφείλει, πάντα σύμφωνα με τους ξένους, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να συστηματοποιήσει τις συμμαχίες της, να οργανωθεί θεσμικά, να αναβαθμίσει την αμυντική της ικανότητα, κοινώς να προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να ανταποκριθεί με αξιώσεις στις προκλήσεις της περιοχής και στις απαιτήσεις των καιρών.

Είναι φανερό ότι στους επόμενους μήνες, ίσως και στα επόμενα χρόνια, όσο δηλαδή διαρκέσει η περίοδος ανασυγκρότησης και ανασύνταξης της περιοχής, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πιθανώς προκλήσεις ιστορικές, με ευκαιρίες, ευθύνες και υποχρεώσεις που ξεπερνούν εκείνες της προηγούμενης ειρηνικής περιόδου. Εκ των συνθηκών, θα χρειαστεί να μεταβάλει δόγματα και κατά πάσα βεβαιότητα να καταστήσει τις επιλογές της ευκρινέστερες.

Το ζήτημα βεβαίως είναι κατά πόσο το τρέχον πολιτικό σύστημα έχει συνείδηση των συνθηκών και των υψηλών απαιτήσεων της περιόδου.ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (6)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Οι υπεύθυνοι | 16/04/2018 18:55
  Όλοι οι πολιτικοί μέχρι στιγμής που έχουν ασχοληθεί με εξωτερική πολιτική ή με την εθνική άμυνα είναι υπεύθυνοι. Το γνωστοποιούμε εδώ, και θα συνεχίσουμε να το λέμε μπας και επιτέλους ξυπνήσουν. Εάν σε πιθανότατη πλέον σύρραξη με την Τουρκία, η εθνική μας άμυνα είναι στα κακά της τα χάλια επειδή ο Καμμένος, ο Τσίπρας ή ο οποιοσδήποτε άλλος έκανε ρουσφέτια, δέν ενέκρινε κονδύλια, έκανε χαζές αγορές (P-3B Orion) θα πρέπει να γνωρίζει πώς θα βρεθεί κατηγορούμενος για εθνική προδοσία, με ότι αυτό συνεπάγεται. Τελειώσανε οι αυταπάτες και οι δικαιολογίες, ο κόσμος το έχει βούκινο. Εάν οι πολιτικοί συνεχίζουν με τα αριστερομηδενιστικά τους μότο (το Αιγαίο δέν έχει σύνορα, κ.ο.κ.) ΤΟΤΕ ΚΑΗΚΑΜΕ!!!
  Οδοστρωτήρας
  απάντηση00
   
   
  Πω πω! | 16/04/2018 18:28
  Συμβουλές και νουθεσίες προς έναν ασήμαντο ξεβράκωτο.
  α δ ι α φ ο ρ ω
  απάντηση00
   
   
  Ελλάδα το κέντρο της γης! | 16/04/2018 15:08
  Δε μας αφήνετε στον πόνο μας, κ.Καρακούση, που θα μας βγάλετε την Ελλάδα και στο κέντρο των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή; Θα μπορόύσατε δε να βάλετε και τη Γαλλία στο κάδρο του τίτλου σας, για να τον κάνετε ακόμα πιο δραματικό. Δυστυχώς, όμως, αυτή η ελληνοκεντρική νοοτροπία, που ανδρώθηκε με το επάρατο ΠΑΣΟΚ, διέλυσε τη χώρα το 2010. Σταματήστε να κάνετε την Ελλάδα να δείχνει πιο σημαντική απ'αυτό που πραγματικά είναι.
  Κλέων
  απάντηση820
   
   
  ΟΙ ΞΕΝΟΙ ...ΚΕΙΝΟ ΚΑΙ ΤΟ... ΑΛΛΟ | 16/04/2018 12:32
  Να μην ξεχνούμε ποτέ ότι ο Καποδίστριας είχε πει ότι όσοι στήνουν φιλικό αυτί σε αυτά που λένε οι ξένοι για εμάς ...είναι προδότες !!!
  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
  απάντηση510
   
   
  Αναθεωρηση | 16/04/2018 11:58
  Ο βασικός μας οικονομικός εταίρος, (ειδικά όσον αφορά την ελληνική ακτοπλοΐα ) η Σαουδικη Αραβία πήρε μέρος ενάντια στην αντισημιτική στάση των αράβων. Σύντομα θα ακολουθήσουν και τα Εμιράτα του κολπου . Ας αφήσουμε λοιπόν την μέχρι τώρα στάση μας και ας ακολουθήσουμε την δυτική πολιτική, στενότερες στρατηγικες σχεσεις με ΗΠΑ , ΕΕ. Και πολιτική ουδετερότητας με Ρωσία Τουρκία και αραβες Με άλλα λόγια κάντε μοκο ..... και αποκτήστε την ελαστικότητα συνάμα και επιθετικότητα της meercat. Που εξουδετερώνει τις κόμπρες.....
  Σαφριδης
  απάντηση242
   
   
  Εξ ου | 16/04/2018 11:43
  Και ο λόγος περι δημιουργίας οικουμενικής διακυβέρνησης με στόχο το συμφέρων της πατρίδας. Τα πολλά λόγια είναι φτώχια και ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθηνες του. Δεν είναι δυνατόν σε τούτες τις ώρες να έχουμε ανεύθυνους τύπους στην αμυντική πολιτική της χώρας ΥΓ. Μήπως θα μας κάνετε μήνυση ???? κύριε Πανουλη γιατί υπογράφω με το όνομα μου...
  George Synodinos
  απάντηση96
   
-