από metereologos.gr
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018
 

Νίμιτς: Η πρότασή μου ενισχύει την ταυτότητα και το έθνος της πΓΔΜ

Επιβεβαίωσε τα ονόματα που διέρρευσαν
Νίμιτς: Η πρότασή μου ενισχύει την ταυτότητα και το έθνος της πΓΔΜ
O Μάθιου Νίμιτς.
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Διαβεβαιώσεις στην ΠΓΔΜ ότι με την πρότασή του για το θέμα της ονομασίας διασφαλίζεται και ενισχύεται η «ταυτότητα και το έθνος» της δίνει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Παράλληλα, ο αμερικανός διπλωμάτης επιβεβαίωσε τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει.

Όπως ο ίδιος σημείωσε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της ΠΓΔΜ είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια αλλά προϋπήρχε.

«Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν αλλά την ενισχύουν» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αποκαλύπτοντας ότι το πακέτο των προτάσεων του είναι ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων, ο κ. Νίμιτς δηλώνει ότι είναι έτοιμος να έρθει στις δύο πρωτεύουσες το επόμενο δεκαήμερο προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά τις απαντήσεις των δύο πλευρών. Παράλληλα, με τη φράση «πτυχές της πρότασής μου έχουν ήδη διαρρεύσει», ο Μάθιου Νίμιτς επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται στην πρότασή του.

Ακόμη, ο κ. Νίμιτς αποδοκίμασε την αντίδραση του διαπραγματευτή των Σκοπίων, Βάσκο Ναουμόφσκι, ο οποίος είπε ότι οι προτάσεις του «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση», χαρακτηρίζοντάς τον ικανό μεν αλλά άψητο διπλωμάτη.

Ο αμερικανός διαμεσολαβητής εκφράζει την εκτίμησή του ότι υπάρχει τώρα η ευκαιρία για λύση της διαφοράς. «Δεν πρέπει να περιμένουμε άλλα 25 χρόνια» σημείωσε, θεωρώντας ότι οι συνθήκες είναι καλές, καθώς «η Αθήνα βγαίνει από μια οικονομική κρίση έχοντας μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και προσπαθεί να παίξει ένα μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή, ενώ στα Σκόπια υπάρχει μια κυβέρνηση που δείχνει να είναι πιο αφοσιωμένη στην αναζήτηση λύσης».
Με τη φράση «πτυχές [της πρότασής μου] έχουν ήδη διαρρεύσει», ο Μάθιου Νίμιτς επιβεβαίωσε -σε συνέντευξή του στο κανάλι «Σιτέλ» της πΓΔΜ- ότι τα πέντε ονόματα που ήρθαν προ ημερών στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται στην πρότασή του.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε ότι οι ιδέες που έχει ήδη καταθέσει σε Αθήνα και Σκόπια αφορούν συνολική λύση, ενώ ερωτηθείς εάν αυτές ‘αγγίζουν’ την ταυτότητα απάντησε πως κατά τη γνώμη του όχι μόνο δεν την ακουμπούν αλλά την ενισχύουν.

Όπως τόνισε, η άποψη που έχει σχηματίσει από την αλληλεπίδρασή του με πολίτες της πΓΔΜ είναι πως «έχουν πολύ ισχυρή ταυτότητα», η οποία δεν χτίστηκε τα τελευταία 25 χρόνια αλλά προϋπήρχε: «Είχατε την ταυτότητα όταν ήσασταν τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, του Βασιλείου της Σερβίας, της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, συνεπώς η ταυτότητα του λαού είναι, κατά τη γνώμη μου, ασφαλής και πραγματικά πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσίασα δεν την βλάπτουν αλλά την ενισχύουν».

Ως γνωστόν η ταυτότητα (φλέγον θέμα για την πλευρά των Σκοπίων, η οποία επ' αυτού δηλώνει ανυποχώρητη) συνιστά το πλέον ακανθώδες ζήτημα καθώς ακουμπά τον πυρήνα του δόγματος του 'Μακεδονισμού' άρα και του αλυτρωτισμού.

Την, τεσσάρων σελίδων, πρότασή του, ο Μάθιου Νίμιτς είπε ότι περιμένει να έχουν επεξεργαστεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι δύο πλευρές έτσι ώστε «εάν οι δύο υπουργοί εξωτερικών είναι πρόθυμοι και έχουν ελεύθερο χρόνο τότε, να πάω στην περιοχή και να συζητήσουμε σοβαρά τι βρίσκουν χρήσιμο σ’ αυτήν, πού θα μπορούσε να υπάρξει συμβιβασμός, πού εντοπίζονται δυσκολίες».

‘Έσφαξε’ με το βαμβάκι τον διαπραγματευτή των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι -ο οποίος είπε ότι οι προτάσεις του «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση»- χαρακτηρίζοντάς τον ικανό μεν αλλά άψητο διπλωμάτη.

Ο κ. Νίμιτς υπογράμμισε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να βρεθεί λύση στη χρονίζουσα διαμάχη και, απαριθμώντας τες, τόνισε με έμφαση και νόημα: «Σοβαροί άνθρωποι, και οι δύο πρωθυπουργοί, και οι υπουργοί εξωτερικών, και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, και όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ερωτηθείς πότε στο παρελθόν οι δύο χώρες βρέθηκαν κοντά σε συμφωνία, σημείωσε ότι δεν θεωρεί πως υπήρξε στιγμή που αμφότερες ήταν έτοιμες παρότι εκδηλώθηκε κάποιες φορές «ευελιξία».

Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίοδο της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, όπως είπε, «είχε οκτώ ή εννέα συναντήσεις με τον Γκρουέφσκι στη διάρκεια των οποίων είχαν συζητήσει σοβαρά» και απεκάλυψε ότι τον έχει αρκετές φορές απασχολήσει εάν δεν είχε χτυπήσει τότε η οικονομική κρίση την Ελλάδα μήπως τα πράγματα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι άλλο τόσο τον έχει προβληματίσει η ορθότητα της επιλογής, τη δεκαετία του ’90, να δοθεί βάρος στην ενδιάμεση συμφωνία και όχι στο να επιτευχθεί οριστική λύση.

Κατέληξε λέγοντας «πιστεύω ότι τώρα έχουμε την καλύτερη ευκαιρία» αρκεί, όπως σημείωσε πλέον της μιας φοράς στη συνέντευξή του, «οι ηγέτες να ασκήσουν ηγεσία» μιλώντας και εξηγώντας στους πολίτες τα μακροπρόθεσμα οφέλη «και να πάρουν αποφάσεις».


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βίτσας: Η απόφαση για ΠΓΔΜ θα αποκλείει αλυτρωτισμούς 
Δημοψήφισμα για την ονομασία της πΓΔΜ θέλουν οι Έλληνες 
ΥΠΕΞ πΓΔΜ: «Ήμασταν και θα είμαστε Μακεδόνες» 
Ρήγας: Δεν μπορεί να γίνεται μικροπολιτική με την ονομασία της πΓΔΜ 
Μπαλάφας: Μπορεί να μην υπάρξει συναίνεση με τους ΑΝΕΛ για τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της πΓΔΜ 
Πρόεδρος πΓΔΜ: Χρειάζεται προσοχή στην ονομασία 
Μίκης Θεοδωράκης: Δούρειος Ίππος του Τίτο η πΓΔΜ 
Τσίπρας: Λύση με σύνθετη ονομασία για πΓΔΜ χωρίς αλυτρωτισμούς - Κατηγόρησε τον Μητσοτάκη για εθνική επιπολαιότητα 
Άνθιμος: Θα τελέσει Θεία Λειτουργία για την πΓΔΜ 
Μητσοτάκης: Ενόχληση για την συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου για πΓΔΜ 
Τσίπρας - Ιερώνυμος: Ανάγκη εθνικής συναίνεσης για την πΓΔΜ 
πΓΔΜ: Νέες αποστάσεις του ΥΠΕΞ από τον διαπραγματευτή 
Ενημέρωση Κοτζιά σε Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις με πΓΔΜ 
Σπυράκη: Ανεύθυνοι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της πΓΔΜ 
Ποια είναι τα πέντε ονόματα της πρότασης Νίμιτς για την πΓΔΜ 
Νίμιτς μετά τη συνάντηση με Κοτζιά: Είναι ώρα αποφάσεων για το «Μακεδονικό»-Ειλικρινής και ενεργητική η ελληνική κυβέρνηση 
 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αυτος ειναι ο 'αμεροληπτος' μεσολαβητης Νιμιτς | 22/01/2018 11:33
  Μετα απο αυτην του τη δηλωση, αν υπηρχε μια αξιοπρεπης κυβερνηση (και αντιπολιτευση) σε αυτην εδω την μπανανια που ζουμε (για την Ελλαδα μιλω) θα επρεπε να ειχε ζητησει παραυτα την απομακρυνση του κυριου αυτου απο την θεση του διαμεσολαβητη του ΟΗΕ! Αλλα με τετοιους εθνοπροδοτες που μας κυβερνουν απο την Βουλη, τι να περιμενουμε? Ο Νιμιτς οχι μονο καπελωσε εκ προοιμιου τη διαπραγματευση βαζοντας ονοματα με το ορο 'Μακεδονια' αλλα και τονιζει μονος του οτι ενδιαφερεται να αποδωσει την ταυτοτητα του 'μακεδονα' στους σκοπιανους! Τι περιμενουμε οτι θα γινει? Το επομενο βημα θα ειναι οταν οι σκοπιανοι παρουν την συμφωνια με το ονομα να ζητησουν απαγορευση της χρησης του ονοματος απο την Ελλαδα!
  Σπυρος
  απάντηση40
   
   
  ...ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΑΘΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ | 21/01/2018 18:56
  Όταν ο ανεκδιήγητος αυτός τύπος ομολογεί ασυστόλως τους σκοπούς του, τι άλλην χρείαν έχομεν για να καταλάβουμε τί τεκταίνεται; ο άνθρωπος το λέγει καθαρά. πλάθει εκ του μη όντος μακεδονική ταυτότητα και έθνος αντιποιούμενος την ελληνική ιστορία. Και το Δημοκρατικό τόξο ακκίζεται για την αναγκαιότητα της "λύσης" της σύνθετης ονομασίας! Είναι να απορεί κανείς με τους πολιτικούς μας. Είναι άραγε τόσο μειοδότες ή τόσο ανίκανοι: Δυστυχώς ούτε το ένα ούτε το άλλο. είναι περισσότερο και από το ένα και από το άλλο. Τα Σκόπια αντιποιούνται θρασύτατα την ελληνική ιστορία και τα πολιτικά θρασίμια του δημοκρατικού τόξου καμώνονται ότι επιδιώκουν λύση προς όφελος του εθνικού συμφέροντος. Αιδώς αχρείοι!
  ΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
  απάντηση61
   
   
  Ταυτότητα τραβεστί! | 20/01/2018 23:26
  Οι Έλληνες δεν έχουν ταυτότητα; Μόνο οι Σκοπιανοί έχουν κύριε Νίμιτς. Να σε χαίρετε ο Αλέξης και οι "προοδευτικοί" του. Εμείς οι ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ θα σας πούμε το ΟΧΙ και στους δύο!
  Ελένη
  απάντηση90
   
   
  Η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει την Απαλλαγή του κ.Νίμιτς λόγω μεροληψίας . | 20/01/2018 21:53
  Διαβάζω τις δηλώσεις του Νίμιτς και οργίζομαι διότι ο Νίμιτς μας λέει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ότι δεν είναι ο ουδέτερος διαπραγματευτής αλλά το φερέφωνο των Σλάβων του Σκοπιανού κράτους. Πέραν αυτού αποδεικνύει ότι γνωρίζει την διαστρέβλωση της Ιστορίας του Βαλκανικού χώρου που γράφηκε από τους Νότιους Σλάβους ή από τους Βούλγαρους. Μπορεί να μας πει από που αντλεί τις γνώσεις του παραμυθιού του ότι είχαν την "μακεδονική" ταυτότητα στην εποχή που ήταν μέρος της Γιουγκοσλαβίας, του Βασίλειου της Σερβίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας; Αν ζούσε στην εποχή του ΣΤΕΤΙΝΙΟΥΣ ΗΠΕΞ Αμερικής θα τον έστελναν στο Δικαστήριο Τα ΗΕ πρέπει τον απαλλάξουν λόγω ΜΕΡΟΛΗΨΙΑΣ από τα καθήκοντά του
  Γεώργιος Βλάχος
  απάντηση110
   
   
  xaxaxaxa | 20/01/2018 19:24
  pragmati ,exoun poli isxiri taftotita:slavi,alvani,jifti mousoulmani,kleftes(exoun rimaksi tin thessaloniki apo klepsimo)alithini apogoni tou Aleksandrou
  verona
  απάντηση90
   
-