Ποια είναι η διαχρονική σχέση Τέχνης και Δημοκρατίας και πώς αυτή εκφράζεται στους χαλεπούς καιρούς της ραγδαίας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης; Τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν στο συνέδριο του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου παρέστη και μίλησε ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, «η Τέχνη και η λογοκρισία που δέχονται ορισμένα δημιουργήματά της, είναι οργανικά δεμένες με τις αντιπαραθέσεις και τις συζητήσεις που γίνονται στις μέρες μας τόσο για το μέλλον της Ευρώπης όσο και για το μέλλον της χώρας μας μετά την τυπική λήξη των μνημονίων». «Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα διαμορφωθεί και η νέα σχέση Τέχνης και Δημοκρατίας, στη νέα εποχή», σημείωσε ο κ. Βούτσηςκαι ανέφερε ως παραδείγματα άσκησης λογοκρισίας τον θόρυβο που προκλήθηκε από τις δύο εκθέσεις που φιλοξένησε και στήριξε η Βουλή των Ελλήνων, την Έκθεση Ελλήνων και Βρετανών γελοιογράφων και την Έκθεση Φωτογραφίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Όπως είπε, «η Τέχνη δημιουργεί και εκφράζει, απεικονίζει και προκαλεί συναισθήματα και αισθητικά ερεθίσματα απολύτως αναγκαία για να προσεγγίσουμε κατά μόνας ή συλλογικά πανανθρώπινες αξίες, αλλά και την ελευθερία, την ισότητα και την ίδια τη Δημοκρατία. Μέσα από αυτή τη διάσταση της σχέσης τους ενισχύονται οι τάσεις της ανεκτικότητας απέναντι στα συντηρητικά ανακλαστικά της δυσανεξίας, γίνεται πιο πιθανό να αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα και να τη σεβόμαστε∙ στοιχείο που αφορά τον πυρήνα της Δημοκρατίας».

«Καλούμαστε εκ των πραγμάτων να προσεγγίσουμε τις σχέσεις Τέχνης και Δημοκρατίας μέσα στο σημερινό περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης και της επιβολής του νεοφιλελευθερισμού, να αναστοχαστούμε μέσα στις συνθήκες της παρατεταμένης -οκταετούς πλέον- βαθύτατης οικονομικής κρίσης, με δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις στη χώρα μας», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «έχουμε πει σε όλους τους τόνους ότι η λειτουργία της τυπικής Δημοκρατίας αυτά τα χρόνια αντιμετωπίζει κρισιακά φαινόμενα, απότοκα τόσο της προφανούς δοκιμασίας της κεντρικής έννοιας της “λαϊκής κυριαρχίας” ως θεμελίου και εμβρυουλκού προοδευτικών δημοκρατικών εξελίξεων όσο και της ισχυρής υπονόμευσης της κοινωνικής διάστασης της Δημοκρατίας στα όρια των συνταγματικών διασφαλίσεων και εγγυήσεων». «Σε αυτά τα όρια λειτουργούν τα τελευταία χρόνια και η Βουλή και το πολιτικό σύστημα», υπογράμμισε.

Με αφορμή το συνέδριο αυτό (ολοκληρώνεται το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου), ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη συστηματική, εξωστρεφή, πολυσχιδή λειτουργία της Βουλής και τη στήριξη που παρέχει σε πολύ θετικές, δημιουργικές εστίες τέχνης, πολιτισμού, καινοτόμου και πειραματικής δραστηριότητας, στο θέατρο, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά, τη μουσική, τις εκδόσεις.